Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Παγωτό: Πώς φαίνεται αν έχει λιώσει και ξαναπαγώσει – Κίνδυνος δηλητηρίασης!

Επειδή είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν, το παγωτό έχει παρόμοιες οδηγίες προφύλαξης, όπως και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, ανάλογα με το επίπεδο ψύξης, συντήρησης και απόψυξης που έχει υποστεί.


Η εκ νέου κατάψυξη σε αποψυγμένο παγωτό αλλάζει όχι μόνο την υφή του, με αποτέλεσμα μια κοκκώδη και κρυσταλλωμένη υφή, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει βακτηριακή μόλυνση. Όταν το παγωτό μένει εκτός κατάψυξης και αρχίζει να λιώνει, ξεκινάει μια χημική διαδικασία που παράγει βακτήρια. Παρά το γεγονός ότι αν ξαναπαγώσει θα επιβραδυνθεί αυτή η ανάπτυξη βακτηρίων, εντούτοις δεν πρόκειται να σκοτώσει τα βακτήρια.

Η εκ νέου κατάψυξη στα παγωτά είναι ασφαλής μόνο αν είναι ελαφρά λιωμένα, και έχουν προηγουμένως διατηρηθεί κάτω από κατάλληλη ψύξη. Είναι επίσης σημαντικό ότι δεν εκτέθηκαν στο εξωτερικό περιβάλλον. Ωστόσο, αν είχαν σχεδόν λιώσει έξω από την κατάψυξη, τότε μάλλον υπάρχει κίνδυνος για την υγεία σας αν τα καταναλώσετε. Ο βασικός κίνδυνος είναι η ταχεία ανάπτυξη των βακτηρίων.

Το παγωτό λιώνει περίπου στους -0,5 °C και, όταν το κάνει, επιβλαβή βακτήρια, όπως το Listeria monocytogenes, αναπτύσσονται ραγδαία στο ζαχαρούχο περιβάλλον. Η δηλητηρίαση από λιωμένα παγωτά που έχουν ξαναπαγώσει είναι πολύ συχνή, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού.

Εάν αγοράζετε παγωτά από τοπικά καταστήματα, είναι πιο πιθανό να συναντήσετε περιπτώσεις, όπου έχουν εκ νέου καταψυχθεί. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι πολλά μικρά καταστήματα δεν έχουν γεννήτριες με αποτέλεσμα, αν υπάρχει μια διακοπή ρεύματος στην περιοχή σας, τα παγωτά στα ψυγεία τους να έχουν λιώσει και να έχουν ψυχθεί εκ νέου, όταν επανέλθει το ρεύμα.


Αυτό, φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι όλα τα τοπικά καταστήματα μπορεί να έχουν προβληματικά παγωτά. Αλλά υπάρχει κάτι απλό που πρέπει να ξέρετε, για να καταλάβετε αν ένα παγωτό έχει λιώσει και ξαναπαγώσει, ανεξάρτητα από το πού το προμηθευτήκατε. Το βασικό είναι ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα έχει αναπτύξει μεγαλύτερους, ορατούς κρυστάλλους πάγου. Θα είναι πιο σκληρό από το κανονικό παγωτό, πιο “ουδέτερο” στην γεύση και σίγουρα θα έχει αλλαγμένη υφή.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά μέτρα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να εξασφαλίσει ότι μπορείτε κι εσείς να διατηρήσετε σωστά το παγωτό στο ψυγείο:

Κάντε χώρο: Τα παγωτά πρέπει να έχουν απόσταση από άλλα αντικείμενα μέσα στην κατάψυξη, επιτρέποντας κάποια ροή του αέρα κάτω και πάνω από κάθε ράφι.

Καλύψτε το: Βεβαιωθείτε ότι το έχετε σε δοχείο που κλείνει και δεν έχει σπάσει, για να μην υπάρχει φθορά από αλλαγές στην θερμοκρασία καθώς ανοίγετε και κλείνετε το ψυγείο.

Διασφάλισης ποιότητας: Αν και τα παγωτά μπορούν να αποθηκευτεί για έως και τέσσερις μήνες, οι κυμαινόμενες θερμοκρασίες από το άνοιγμα και το κλείσιμο του ψυγείου μπορούν να επηρεάσουν το προϊόν.

Πηγή:iatropedia.gr

Tags
Back to top button