Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Παγκόσμιος συναγερμός για το ωκεάνιο ρεύμα που κινδυνεύει με κατάρρευση

Στην ταινία του 2004 «The Day After Tomorrow», η οποία είχε «σπάσει» ταμεία, το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου της Γης καλύπτεται από ένα στρώμα χιονιού όταν το σύστημα των ωκεάνιων ρευμάτων της Γης καταρρέει.

Αν και για την ώρα αυτό ανήκει στον κόσμο της επιστημονικής φαντασίας, οι επιστήμονες φοβούνται ότι αυτό το καταστροφικό γεγονός θα μπορούσε να συμβεί κάποια μέρα.

Εξαπλώνεται ρήγμα κάτω από την Τουρκία - «Η ωκεάνια πλάκα έχει σπάσει»

Όπως αναφέρει το newsbomb.gr, Μια νέα μελέτη από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ και του Γερμανικού Ινστιτούτου Alfred Wegener αποκαλύπτει ότι η ταχεία τήξη του γλυκού νερού στην Αρκτική θα μπορούσε να είναι μία από τις αιτίες.

Το λιωμένο νερό θα μπορούσε να αποδυναμώσει ή ακόμη και να προκαλέσει την κατάρρευση της Ατλαντικής Μεσημβρινής Κυκλοφορίας (AMOC) – του τεράστιου συστήματος των ωκεάνιων ρευμάτων της Γης.

Περιγραφόμενη ως «ο μεταφορικός ιμάντας των ωκεανών», η AMOC μεταφέρει ζεστό νερό κοντά στην επιφάνεια των ωκεανών από τους τροπικούς προς τα βόρεια, μέχρι τον βόρειο ημισφαίριο, διατηρώντας το κλίμα της Ευρώπης, του Ηνωμένου Βασιλείου και της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ εύκρατο.

Εάν και όταν η AMOC καταρρεύσει, μεγάλο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, θα μπορούσε να βιώσει σκληρούς, παγωμένους χειμώνες.

 

Ωστόσο, η συγγραφέας της μελέτης, Δρ Céline Heuzé, ανώτερη λέκτορας κλιματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, δήλωσε ότι είναι «τρομακτικό» το γεγονός ότι οι ακριβείς επιπτώσεις της εξασθένησης της παγκόσμιας κυκλοφορίας των ωκεανών είναι ακόμη άγνωστες.

«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης μας κάνουν να ανησυχούμε ότι η μείωση του θαλάσσιου πάγου στην περιοχή θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα σημείο καμπής όπου η AMOC θα καταρρεύσει», δήλωσε η Δρ Heuzé.

Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές έκαναν προβλέψεις χρησιμοποιώντας παγκόσμια κλιματικά μοντέλα που αναπαριστούν με ακρίβεια τον Κύκλο του Μπόφορτ.

Ο Κύκλος του Μπόφορτ είναι ένα τεράστιο κυκλικό ρεύμα του ωκεανού που κινείται από τον άνεμο στον Αρκτικό Ωκεανό, βόρεια των ακτών της Αλάσκας και του Καναδά.

Μεταφέρει υγρό γλυκό νερό – φυσικό νερό που περιέχει πολύ λίγα άλατα – με κατεύθυνση προς τα δεξιά κοντά στην επιφάνεια του ωκεανού, ωθούμενο από τον άνεμο.

Ωστόσο, λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών τις τελευταίες δεκαετίες, ο κυκλώνας Beaufort Gyre χάνει σήμερα μεγάλες ποσότητες θαλάσσιου πάγου.

Σύμφωνα με την Δρ Heuzé, συνήθως ο θαλάσσιος πάγος βοηθά στη διατήρηση της θερμοκρασίας του ωκεανού, λειτουργώντας ως κάλυμμα ή τοίχος.

«Χωρίς αυτόν, η ατμόσφαιρα μπορεί να παρασύρει τον ωκεανό και να τον κάνει να κινείται όπως «θέλει» η ατμόσφαιρα», δήλωσε η ίδια στο MailOnline.

Χωρίς τον θαλάσσιο πάγο, ο στροβιλισμός του Μπόφορτ θα σταματούσε να κυκλοφορεί και η περίσσεια γλυκού νερού στην περιοχή θα μεταφερόταν προς τα νότια, στον Βόρειο Ατλαντικό.

Εκεί, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά το AMOC – προκαλώντας ενδεχομένως την κατάρρευσή του, όπως φοβάται η ομάδα – αν και δεν είναι ακόμη σαφές πώς ακριβώς.

«Αν ο κυκλώνας Beaufort Gyre εξαφανιζόταν, αυτό το πιο γλυκό νερό δεν θα συσσωρευόταν και δεν θα αποθηκευόταν στο κέντρο του», δήλωσε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, Δρ Marylou Athanase, από το Ινστιτούτο Alfred Wegener στο Bremerhaven, στο MailOnline.

«Αυτό το πιο γλυκό νερό θα πρέπει να διανεμηθεί αλλού και τελικά να βγει από την Αρκτική και να φτάσει στον Βόρειο Ατλαντικό».

Η AMOC φέρνει αρκετή ζέστη στον βόρειο ημισφαίριο, ώστε χωρίς αυτήν, μεγάλα τμήματα της Ευρώπης θα μπορούσαν να εισέλθουν σε βαθιά ψύξη, έχουν υποθέσει στο παρελθόν οι επιστήμονες.

 Εάν η AMOC καταρρεύσει, οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να πέσουν κατακόρυφα στη βορειοδυτική Ευρώπη και θα υπήρχαν περισσότερες χειμερινές καταιγίδες που θα προκαλούνταν από ισχυρότερους δυτικούς ανέμους.

Ο Jonathan Bamber, καθηγητής γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι αν η AMOC καταρρεύσει, το κλίμα της βορειοδυτικής Ευρώπης θα είναι «απαράδεκτο σε σύγκριση με το σημερινό».

«Θα είναι αρκετά πιο κρύο, έτσι ώστε οι χειμώνες να μοιάζουν περισσότερο με αυτούς της Αρκτικής Καναδά», δήλωσε προηγουμένως στο MailOnline.

Οι άνθρωποι, ηλικιωμένοι και νέοι, θα είναι «ευάλωτοι στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα», πρόσθεσε ο καθηγητής David Thornalley, κλιματολόγος στο University College London.

Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι, λόγω της κλιματικής αλλαγής, η AMOC επιβραδύνεται και η απότομη διακοπή της λειτουργίας της θα μπορούσε να συμβεί στις επόμενες δεκαετίες.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Geophysical Research Oceans, προβλέπει «μείωση ή εξαφάνιση» του Beaufort Gyre μέχρι το τέλος του αιώνα.

Και όσο περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου εκπέμπουν οι άνθρωποι στην ατμόσφαιρα, τόσο πιο πιθανό είναι να εξαφανιστεί νωρίτερα.

«Οι μελλοντικές αλλαγές στην ισχύ και το μέγεθος του Beaufort Gyre θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην Αρκτική και πέρα από αυτήν», καταλήγει η ομάδα.

Η ακριβής σχέση μεταξύ της μεγαλύτερης ποσότητας γλυκού νερού στο Beaufort Gyre και της υποψίας αποδυνάμωσης του AMOC είναι κάτι που η ομάδα θέλει τώρα να μελετήσει πιο προσεκτικά.

Tags
Back to top button