Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Παγκοσμιοποίηση της σύγκρουσης με ΗΠΑ: Τα βρήκαν σε όλα Κίνα & Ιράν -Ξεκινά ο εξοπλισμός της Τεχεράνης & η απόβαση Κινέζων στρατιωτών!

Υψηλόβαθμη κινεζική στρατιωτική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Ιράν για να διευθετήσει τις τελικές λεπτομέρειες του σχεδίου αμφισβήτησης της παγκόσμιας ηγεμονίας των ΗΠΑ.

Τόσο το Ιράν όσο και η Κίνα δεν κρύφτηκαν και μίλησαν για “μέτωπο κατά των ΗΠΑ και εναντίον της “ηγεμονίας τους”.

Και οι δύο πλευρές μίλησαν για “στρατηγικές σχέσεις και στενούς αμυντικούς δεσμούς“. Η είδηση από μόνη της είναι κακή εξέλιξη για ΗΠΑ και Ισραήλ.

Όλα δείχνουν πως η Κίνα θα εξοπλίσει το Ιράν μαζί με την Ρωσία. Υπήρχαν έντονες πληροφορίες το τελευταίο χρονικό διάστημα πως η Τεχεράνη θέλει ρωσικά αεροσκάφη Su-24 αλλά φαίνεται πως προτεραιότητα είναι “κάτι καλύτερο”.

Πιθανότατα το Ιράν συμφώνησε στην παραχώρηση ναυτικής βάσης στην Κίνα, ένα πάγιο αίτημα του Πεκίνου.

Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του Ιράν ήταν ξεκάθαρος: “Το Ιράν και η Κίνα συμφώνησαν να επεκτείνουν τη στρατιωτική τους συνεργασία” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δεν φαίνεται πως οι αμερικανικές κυρώσεις θα σταθούν πλέον εμπόδιο στην Κίνα ειδικά με την εισβολή στην Ταιβάν να είναι προ των πυλών. Κινέζοι στρατιώτες θα αναπτυχθούν σε βάση στο Ιράν πχ στην είσοδο των Στενών του Ορμούζ δίπλα στη βάση που ναυλοχεί ο 5ος Αμερικανικός Στόλος.

Άλλωστε η 25ετή συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας που υπέγραψαν Κίνα και Ιράν πριν ένα χρόνο πρέπει να υποστηριχθεί στρατιωτικά.

Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ

Iράν: Στρατηγικού χαρακτήρα οι σχέσεις μας

“Το Ιράν και η Κίνα συμφώνησαν να αμφισβητήσουν την παγκόσμια κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) ενισχύοντας τους στρατιωτικούς δεσμούς” δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Ebrahim Raisi κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον κινέζο υπουργό Άμυνας στρατηγό Wei Fenghe στην Τεχεράνη.

Ο Ραΐσι είπε ότι οι σχέσεις της Τεχεράνης με το Πεκίνο είναι στρατηγικού χαρακτήρα και τόνισε, «Συνεχίζουμε αυτές τις στρατηγικές σχέσεις ανεξάρτητα από τις διεθνείς εξελίξεις και βασισμένες στην αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη», τόνισε.

Δηλώνοντας ότι η «μονομερής συμπεριφορά και ηγεμονία» των ΗΠΑ «στοχεύουν στον έλεγχο των χωρών και στην αποτροπή του σχηματισμού μιας βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης στον κόσμο», ο Raisi τόνισε ότι αυτό θα μπορούσε να αμφισβητηθεί μόνο εάν «ανεξάρτητες δυνάμεις και ομοϊδεάτες» όπως το Ιράν και η Κίνα επιδιώξουν στενότερους δεσμούς.

Ο Ιρανός Πρόεδρος είπε ότι παρόλο που οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν μονομερώς από την πυρηνική συμφωνία του 2015 και άσκησαν έντονη πίεση στο Ιράν μέσω κυρώσεων, η Ουάσιγκτον «απέτυχε παταγωδώς να ασκήσει τη μέγιστη πίεση στο Ιράν».

Πρόσθεσε: «Το ιρανικό έθνος έχει δείξει ότι τα ιδανικά του δικαιώματα και αιτήματα μπορούν να επιτευχθούν μέσω της αντίστασης και της επιμονής».

Από αυτή την άποψη, ο Raisi είπε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για την Κίνα να συνάψει μια αμοιβαία επωφελή σχέση με το Ιράν.

«Οι μοναδικές δυνατότητες του Ιράν στον τομέα των διαπεριφερειακών μεταφορών, οι ικανότητες του Ιράν να παρέχει ενεργειακή ασφάλεια διαφόρων τύπων, καθώς και η περιφερειακή συνεργασία στις υποδομές αποτελούν σοβαρό έδαφος για συνεργασία και επενδύσεις», πρόσθεσε.

Ο Ραΐσι είπε επίσης στον Κινέζο ΥΠΑΜ, Στρατηγό Γουέι, ότι προτεραιότητα και για τις δύο χώρες από αυτή την άποψη πρέπει να είναι η «επιτυχής εφαρμογή του 25ετούς ολοκληρωμένου προγράμματος συνεργασίας».

«Η αντιμετώπιση της μονομέρειας και η δημιουργία σταθερότητας και τάξης είναι δυνατή μέσω της συνεργασίας ανεξάρτητων και ομοϊδεατών δυνάμεων», φέρεται να είπε ο Ραΐσι.

«Επιδιώκουμε στρατηγικές σχέσεις σύμφωνα με την αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη, ανεξάρτητα από τις διεθνείς εξελίξεις», είπε ο Ραΐσι, σημειώνοντας ότι η «επιτυχής εφαρμογή» της 25ετούς στρατηγικής συμφωνίας του Ιράν με την Κίνα, που υπογράφηκε τον Μάρτιο του 2021, αποτελεί προτεραιότητα.

Το Ιράν, το οποίο αντιτίθεται στη μονομέρεια, τον ηγεμονισμό και την εξωτερική παρέμβαση, υποστηρίζει σθεναρά την Κίνα στη διασφάλιση των βασικών συμφερόντων της, είπε ο Ραϊσί, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στην Κίνα για τη μακροχρόνια υποστήριξη και βοήθειά της στις δύσκολες στιγμές του Ιράν.

Κίνα: “Στενοί δεσμοί μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών”

Χαιρετίζοντας τις προτάσεις του Raisi, ο Κινέζος Υπουργός Άμυνας είπε:

«Η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ του Ιράν και της Κίνας συνεισφέρουν στην οικοδόμηση ασφάλειας για την περιοχή και τον κόσμο, ειδικά στην τρέχουσα κρίση και αναταραχή».

Λέγοντας ότι “η μονομερής στάση εμποδίζει τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη του κόσμου” ο στρατηγός Γουέι υπογράμμισε ότι «το Ιράν και η Κίνα μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους σε όλα τα παγκόσμια ζητήματα και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της ειρήνης στον κόσμο».

Επιπλέον, το κινεζικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι ο στρατηγός Wei υποστήριξε κατά τη συνάντηση ότι «η Κίνα υποστηρίζει σταθερά το Ιράν στη διαφύλαξη της κρατικής κυριαρχίας και της εθνικής αξιοπρέπειας και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Ιράν για να αντιμετωπίσει διάφορους κινδύνους και προκλήσεις».

“Να επεκταθούν οι στρατιωτικοί δεσμοί”

Ο Στρατηγός Wei ζήτησε την “επέκταση των στρατιωτικών δεσμών” και την εστίαση στη διατήρηση της «στρατηγικής επικοινωνίας» μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών”

Ο Γουέι συναντήθηκε επίσης με τον Ιρανό ομόλογό του, στρατηγό Mohammad Reza Ashtinai, τον οποίο προσκάλεσε να επισκεφθεί την Κίνα. Παράλληλα συναντήθηκε και με άλλους Ιρανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία στους τομείς των υπηρεσιών, των ΕΔ, των κοινών ασκήσεων και της εκπαίδευσης προσωπικού. Αντάλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με τις συνομιλίες για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν και την κατάσταση στην Ουκρανία.

Ο Wei με τη σειρά του είπε ότι η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ του Ιράν και της Κίνας θα παρέχει ασφάλεια, «ιδιαίτερα στην τρέχουσα κρίσιμη και τεταμένη κατάσταση».

“Βελτίωση της στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας”

Ο Γουέι είπε ότι η επίσκεψή του αποσκοπούσε στη “βελτίωση της στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας” μεταξύ του Ιράν και της Κίνας — συνεργασία που είπε ότι θα έχει “αξιόσημο” αντίκτυπο στην εκτόνωση της μονομερούς και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Επιπλέον, ο στρατηγός Wei Fenghe, κατά την επίσκεψή του στην Τεχεράνη καταδίκασε τις “μονομερείς δράσεις” των Ηνωμένων Πολιτειών και κάλεσε για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ “ανεξάρτητων” χωρών.

Ο Κινέζος υπουργός Άμυνας είπε ότι «το Ιράν και η Κίνα μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους σε όλα τα παγκόσμια ζητήματα και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της ειρήνης στον κόσμο».

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ιρανό ομόλογό του Mohammad-Reza Gharaei Ashtiani, ο Wei απέδωσε μεγάλο μέρος της ανασφάλειας και των πολέμων του κόσμου σε «ηγεμονικές» ενέργειες των ΗΠΑ.

“Κοινές προκλήσεις και απειλές”

«Οι κοινές προκλήσεις και απειλές ασφάλειας μπορούν να καταπολεμηθούν μέσω της αλληλεπίδρασης και της συνεργασίας μεταξύ των ανεξάρτητων χωρών που αντιτίθενται στη μονομερή συμπεριφορά στον κόσμο», σημείωσε ο Wei.

Είπε ότι οι στενότεροι δεσμοί μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν και της Κίνας, οι οποίες πραγματοποίησαν τις πρώτες τους τριμερείς ναυτικές ασκήσεις με τη Ρωσία το 2019, θα βοηθούσαν στην αποτροπή τέτοιων προκλήσεων και στην καταπολέμηση της «τρομοκρατίας».

Ο Γουέι είπε ότι ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ραΐσι έχουν ανταλλάξει τηλεφωνικές κλήσεις και επιστολές από πέρυσι, οδηγώντας σε νέα πρόοδο στην οικοδόμηση της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών.

Οι στρατιωτικοί της Κίνας και του Ιράν έχουν επεκτείνει τη συνεργασία τους τα τελευταία χρόνια, είπε ο Γουέι, προσθέτοντας ότι ο κινεζικός στρατός είναι πρόθυμος να διατηρήσει τη στρατηγική επικοινωνία με το Ιράν, να χρησιμοποιήσει σωστά τους μηχανισμούς συνεργασίας και να ενισχύσει την συνεργασία.

Ιρανός Α/ΓΕΕΘΑ: Ιράν και Κίνα συμφωνούν να επεκτείνουν τη στρατιωτική συνεργασία

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA ανέφερε ότι ο Ashtinai επιτέθηκε στη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και αλλού, υποστηρίζοντας ότι «όπου οι ΗΠΑ είχαν στρατιωτική παρουσία, δημιούργησαν κύματα ανασφάλειας, αστάθειας, ρήξεων, απαισιοδοξίας, πολέμου, καταστροφής και εκτοπισμού».

“Το Ιράν και η Κίνα συμφώνησαν να επεκτείνουν τη στρατιωτική τους συνεργασία” δήλωσε ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του Ιράν την Τετάρτη κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Κινέζου υπουργού Άμυνας στην Τεχεράνη.

«Στη συνάντηση με τον Κινέζο υπουργό Άμυνας, συμφωνήσαμε να επεκτείνουμε τη διμερή συνεργασία σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, ζητήματα εκπαίδευσης και άλλα κοινά πεδία μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών, ώστε να μπορέσουμε να παρέχουμε καλύτερη ασφάλεια για τα εδάφη δύο χωρών», δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Τεχεράνη ο Υποστράτηγος Μοχάμαντ Μπαγκερί, αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, μετά τη συνάντηση με τον Γουέι.

Ο Raisi περιέγραψε τις σχέσεις Τεχεράνης-Πεκίνου ως «στρατηγικές» στη συνάντησή του με τον Wei.

«Συνεχίζουμε αυτές τις στρατηγικές σχέσεις [με την Κίνα] ανεξάρτητα από τις διεθνείς εξελίξεις και βασίζονται στην αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη, και η επιτυχής εφαρμογή της 25ετούς συμφωνίας συνολικής συνεργασίας αποτελεί προτεραιότητα από αυτή την άποψη», ανέφερε ο Ραΐσι, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Tags
Back to top button