Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Παγκόσμια Τράπεζα: «Η μετανάστευση από τη Βενεζουέλα μπορεί να τονώσει την οικονομία της Κολομβίας»

Η Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεσή της εκτίμησε οτι η άφιξη στην Κολομβία ενός εκατομμυρίου και πλέον πολιτών της Βενεζουέλας, που έφυγαν από τη χώρα τους εξαιτίας της βαθιάς πολιτικοοικονομικής κρίσης που την πλήττει, μπορεί να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη της Κολομβίας, αν η Μπογοτά λάβει τα μέτρα που απαιτούνται για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης

Πάνω από δύο εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας μετανάστευσαν εξαιτίας της κρίσης και των ελλείψεων βασικών αγαθών, κατά υπολογισμούς του ΟΗΕ. Περίπου οι μισοί επέλεξαν να μείνουν στην Κολομβία, με πολλούς να παίρνουν μαζί τους μόνο ό,τι μπορούσαν να μεταφέρουν.

Η χορήγηση πρόσβασης των μεταναστών αυτών στο δημόσιο σύστημα υγείας, παιδείας και σε άλλες υπηρεσίες θα κοστίσει στην Κολομβία από το 0,26% ως το 0,41% του ΑΕΠ της φέτος, σύμφωνα με την έκθεση, που επισημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις μεσοπρόθεσμα για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες αυτές.

Ωστόσο η νομιμοποίηση της παραμονής των μεταναστών, πολλοί εκ των οποίων περνούν τα πορώδη σύνορα των δύο χωρών χωρίς να έχουν βίζα ή άδεια, θα τους βοηθήσει να βρουν δουλειές, θα αυξήσει τα έσοδα του κράτους από φόρους και την κατανάλωση, εξηγεί η Παγκόσμια Τράπεζα.

«Παρά τις βραχυπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις, τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι εάν ληφθούν επαρκείς αποφάσεις ως προς την ασκούμενη πολιτική, η μετανάστευση μπορεί να φέρει οικονομική ανάπτυξη στην Κολομβία», τονίζεται στο κείμενο.

Ο νέος πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε, που ανήκει στη σκληρή δεξιά, χαρακτηρίζει τον σοσιαλιστή πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δικτάτορα και διαβεβαιώνει ότι η χώρα του θα συνεχίσει να υποδέχεται τους μετανάστες από τη γειτονική χώρα, ωστόσο ζητεί υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα λέγοντας ότι η Μπογοτά δεν μπορεί να αντεπεξέλθει μόνη.

Από το 1,03 εκατ. πολίτες της Βενεζουέλας που ζουν στην Κολομβία, περίπου μισό εκατομμύριο έχει λάβει βίζα ή άδεια παραμονής, άλλοι 240.000 έχουν ζητήσει άδειες παραμονής και οι διοικητικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ 217.000 άνθρωποι, κατά εκτιμήσεις, βρίσκονται στη χώρα παράτυπα.

Οι αρχές στην Μπογοτά λένε ότι περίπου 3.000 μετανάστες εισέρχονται στην επικράτεια της χώρας κάθε μέρα και η κυβέρνηση θεωρεί ότι ως το 2021 ενδέχεται να ζουν στην Κολομβία ως και 4 εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας, σενάριο στο οποίο υπολογίζει ότι το κόστος για το δημόσιο θα ανέλθει σε σχεδόν 9 δισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη και οι ΗΠΑ προσφέρουν εκατομμύρια ως ανθρωπιστική βοήθεια για να συνδράμουν την Μπογοτά στην προσπάθειά της να αντεπεξέλθει μπροστά στην αύξηση της μεταναστευτικής ροής.

Το Καράκας αμφισβητεί τους αριθμούς που δημοσιοποιούν ο ΟΗΕ και η κυβέρνηση της Κολομβίας, κάνοντας λόγο περί τεχνητής διόγκωσής τους και κινδυνολογίας στο πλαίσιο μιας εκστρατείας με πολιτικά κίνητρα και στόχο την επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας.

Tags
Back to top button