Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Φυσιολογικές τιμές της πίεσης και τι να κάνετε

Κάθε χρόνο, η 17η Μαΐου είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης (World Hypertension Day – WHD). Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Συνδέσμου Υπέρτασης (World Hypertension League – WHL), που είναι μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Υπέρτασης (International Society of Hypertension – ISH).


Η Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2005 και έχει γίνει ένα ετήσιο γεγονός από τότε. Ο σκοπός της είναι να προωθήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την υπέρταση και να ενθαρρύνει τους πολίτες όλων των χωρών να προλαμβάνουν και να ελέγχουν αυτόν τον “σιωπηλό δολοφόνο”, που δυστυχώς έχει εξελιχθεί σε σύγχρονη επιδημία.

Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υπέρτασης είναι “Μάθετε τους αριθμούς σας” με στόχο την αύξηση της ευαισθητοποίησης για την παρακολούθηση της υψηλής πίεση του αίματος σε όλους τους πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο.

Σύγχρονη «επιδημία» – «Σιωπηλός δολοφόνος»

Έρευνα που ήρθε στο φως πριν από λίγους μήνες δείχνει ότι τα τελευταία 35 χρόνια η συστολική πίεση εμφανίζει σαφή ανοδική τάση διεθνώς. Το 2015 εκτιμάται ότι 3,5 δισεκατομμύρια ενήλικες -περίπου ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός- είχαν αυξημένη συστολική αρτηριακή πίεση τουλάχιστον 110 έως 115 mm Hg (δηλαδή 11 έως 11,5), ενώ 874 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν κανονική υπέρταση, καθώς η συστολική πίεση τους ήταν 140 mm Hg (14) ή μεγαλύτερη.


Η αρτηριακή συστολική πίεση που είναι 140 mm Hg και πάνω, έχει συσχετισθεί με διάφορα καρδιαγγειακά προβλήματα, προβλήματα νεφρών και άλλα. Η επιδημία παχυσαρκίας επιτείνει το πρόβλημα της υπέρτασης. Τυπικά, υπέρταση θεωρείται όταν η συστολική πίεση είναι πάνω από 140 mm Hg. Όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως ο κίνδυνος αυξημένης πίεσης αρχίζει από τα 115 mm Hg (προ-υπέρταση). Οι ειδικοί συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχει ένα συμβατικό όριο μέχρι το οποίο η πίεση είναι φυσιολογική και αμέσως μετά αρχίζει η υπέρταση, αλλά μάλλον υπάρχει μια βαθμιαία αύξηση του κινδύνου που αρχίζει πολύ κάτω από τα 140 mm Hg.

Πίεση αίματος: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές – Τι να κάνετε σε κάθε περίπτωση

Οι ακόλουθες πληροφορίες για τις τιμές στην πίεση αίματος μπορεί να σας βοηθήσουν να καταλάβετε αν η αρτηριακή σας πίεση είναι σε υγιές επίπεδο ή εάν θα πρέπει να λάβετε κάποια μέτρα για να βελτιώσετε τον καρδιακό σας ρυθμό.

Οι τιμές για την αρτηριακή πίεση αίματος εμπίπτουν σε τέσσερις γενικές κατηγορίες και κυμαίνονται από φυσιολογική έως το στάδιο της υπέρτασης. Το επίπεδο της πίεσης του αίματός σας καθορίζει το είδος της θεραπείας που ενδεχομένως να χρειαστείτε. Για να πάρετε μια ακριβή μέτρηση της πίεσης του αίματος, ο γιατρός σας θα πρέπει να την αξιολογήσει με βάση τον μέσο όρο δύο ή περισσοτέρων μετρήσεων της αρτηριακής πίεσης σε τρεις ή περισσότερες επισκέψεις στο ιατρείο.

Αυτό που θα δείτε παρακάτω είναι οι τιμές που αντιστοιχούν στις τέσσερις κατηγορίες για την πίεση αίματος και τι σημαίνουν για εσάς. Αν οι μετρήσεις σας εμπίπτουν σε δύο διαφορετικές κατηγορίες, τότε ως σωστή πρέπει να εκληφθεί η τιμή που εμπίπτει στην υψηλότερη κατηγορία. Για παράδειγμα, εάν η τιμή της πίεσή σας είναι 125/95 mm Hg, έχετε υπέρταση στο στάδιο-1.

Η “μεγάλη” πίεση αίματος είναι η συστολική και η “μικρή” πίεση είναι η διαστολική. Μετρώντας τες σε χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mm Hg), οι τιμές αυτές αναγράφονται συνήθως ως “Μεγάλη/Μικρή”. Για παράδειγμα το “125/95” σημαίνει ότι η συστολική πίεση είναι 125 mm Hg (χιλιοστά στήλης υδραργύρου) και η διαστολή πίεση είναι 95 mm Hg.

Δείτε τις 4 βασικές κατηγορίες μέτρησης της πίεσης του αίματος:

Συστολική: κάτω από 120 και Διαστολική: κάτω από 80

Έχετε κανονική πίεση αίματος. Συνεχίστε να έχετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.

Συστολική: μεταξύ 120-139 και Διαστολική: μεταξύ 80-89

Ανήκετε στην κατηγορία που οι γιατροί ονομάζουν “προϋπέρταση”. Δεν έχετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Οι τιμές αυτές θεωρούνται φυσιολογικές, αλλά είναι σώφρον να συνεχίσετε την υγιεινή διατροφή.

Συστολική: μεταξύ 140-159 και Διαστολική: μεταξύ 90-99

Ανήκετε στην κατηγορία της υπέρτασης στο στάδιο-1. Διατήρηση ή υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Εάν δεν δείτε την πίεσή σας να πέφτει λίγο μετά από περίπου έναν μήνα, επικοινωνήστε με το γιατρό σας, επειδή μπορεί να χρειάζεστε κάποια ήπια φαρμακευτική αγωγή για την υπέρταση.

Συστολική: 160 και πάνω και Διαστολική: 100 και πάνω

Έχετε υπέρταση στο στάδιο-2, δηλαδή έχετε σαφώς πρόβλημα υψηλής αρτηριακής πίεσης. Πρέπει να υιοθετήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής και να επικοινωνήσετε σίγουρα με τον γιατρό σας για περαιτέρω εξετάσεις, αν εκείνος το κρίνει απαραίτητο.

Σημειώσεις

Αυτές οι τιμές μπορεί να είναι πιο μικρές για παιδιά και εφήβους.
Αυτές οι συστάσεις προϋποθέτουν ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η μοναδική ασθένεια ή πάθηση που έχετε. Αν έχετε καρδιακή νόσο, διαβήτη, χρόνια νεφρική νόσο ή άλλες παθήσεις, μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε την υπέρταση πιο “σφαιρικά” και πιο “επιθετικά”.

Γενικά

Αν είστε υγιείς ενήλικες ηλικίας κάτω των 60 ετών, ή αν πάσχετε από χρόνια νεφρική νόσο, διαβήτη ή στεφανιαία νόσο, στόχος της θεραπείας σας είναι να φτάσετε σε τιμές στο επίπεδο 140/90 mm Hg.
Αν είστε ένας υγιής άνθρωπος ηλικίας 60 ετών ή μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικας, τότε στόχος της θεραπείας σας είναι να φτάσετε στο επίπεδο 150/90 mm Hg.
Αν η αρτηριακή σας πίεση είναι φυσιολογική, η διατήρηση ή η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να αποτρέψει ή να καθυστερήσει την έναρξη της υπέρτασης ή άλλων προβλημάτων υγείας.
Αν η αρτηριακή σας πίεση δεν είναι φυσιολογική, ένας υγιής τρόπος ζωής -πολλές φορές σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή- μπορεί να σας βοηθήσει την θέσετε υπό έλεγχο και να μειώσετε τον κίνδυνο άλλων επιπλοκών υγείας.

Πώς θα μετρήσετε τους καρδιακούς σας παλμούς

Αρτηρίες περνούν ακριβώς από το δέρμα στο σημείο των καρπών και του λαιμού, κάνοντας την ψηλάφηση σε αυτά τα σημεία ευκολότερη.

Μπορείτε να μετρήσετε τους καρδιακούς σας παλμούς σε δύο βασικά βήματα:

Ακουμπήστε δύο δάχτυλα στον καρπό του χεριού και πιέστε απαλά μέχρι να νιώσετε τον παλμό.
Μετρήστε τον αριθμό των παλμών που νιώθετε, διπλασιάζοντας τον αριθμό που έχετε αισθανθεί/μετρήσει μέσα σε 30 δευτερόλεπτα (αντιστοίχως πολλαπλασιάστε επί 4 τους παλμούς που μετρήσατε μέσα σε 15” για πιο γρήγορα)

Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τον δείκτη και τον μέσο δάκτυλο, ενώ κρατάτε το κάτω μέρος του καρπού σας προς τα πάνω, όπως στη φωτογραφία.

Μπορείτε επίσης να βρείτε τον παλμό στο λαιμό, με την τοποθέτηση των ίδιων δύο δακτύλων με τον ίδιο τρόπο, πιέζοντας απαλά στο μαλακό αυλάκι εκατέρωθεν της τραχείας.

Πηγή:iatropedia.gr

Tags
Back to top button