Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Kατά των Ναρκωτικών: άκρως επικίνδυνες συνθετικές ουσίες, ο νέος εφιάλτης

Ο σκοπός μου στη ζωή δεν ήταν να ζω… ήταν να “φτιάχνομαι”. Έπεφτα, ακολουθώντας μια καθοδική σπείρα, προς ένα σημείο χωρίς επιστροφή. Μέσα σε αυτά τα χρόνια στράφηκα στην κοκαΐνη, στη μαριχουάνα και στο αλκοόλ, έχοντας τη λανθασμένη εντύπωση ότι θα μου επέτρεπαν να δραπετεύσω από τα προβλήματά μου. Απλώς έκαναν τα πράγματα χειρότερα. Είχα τα πάντα, μια καλή δουλειά, χρήματα, μια αξιαγάπητη οικογένεια και παρόλα αυτά, μέσα μου ένιωθα κενός. Σαν να μην είχα τίποτα. Όλα αυτά τα χρόνια χρήσης συνέχιζα να λέω στον εαυτό μου ότι αυτή ήταν η τελευταία φορά και ότι θα σταματούσα οριστικά. Ποτέ δεν το έκανα. Υπήρχαν ακόμα και στιγμές που σκεφτόμουν να παραιτηθώ από τη ζωή»
λέει ο Τζον, ένας πρώην χρήστης ουσιών.


Η συγκλονιστική αυτή μαρτυρία δημοσιεύεται στην σελίδα της ΜΚΟ «Ένας Κόσμος χωρίς Ναρκωτικά».

Είναι η αποτύπωση του εφιάλτη που ζουν οι χρήστες ναρκωτικών.

Πολλοί από αυτούς επέλεξαν να πάρουν αυτόν τον κατηφορικό δρόμο για να γλιτώσουν από την ίδια τη ζωή. Πίστεψαν ότι θα καταφύγουν στον κόσμο των ναρκωτικών και θα λύσουν τα προβλήματα τους, όμως απέκτησαν χειρότερα.

Άλλοι χρήστες παραδέχονται ότι ξεκίνησαν να παίρνουν ουσίες επειδή τους άρεσε η πρώτη φορά. Ένιωθαν ευφορία, διασκέδαζαν καλύτερα, λένε. Βέβαια αυτό κατέληξε σε εφιάλτη από ένα σημείο και μετά.


Σε ό,τι αφορά τους εφήβους οι αιτίες είναι συνήθως διαφορετικές. Ξεκινούν ή δοκιμάζουν ουσίες διότι θεωρούν είτε πως έτσι επαναστατούν είτε ότι γίνονται αποδεκτοί από συνομηλίκους τους. Μερικές φορές ισχύουν και τα δύο.

Κοινός παρονομαστής για όλους είναι το μεγάλο σωματικό και ψυχικό κόστος. Ορισμένοι πληρώνουν αυτή την επιλογή με την ίδια τους τη ζωή.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

«Η 8ετής οικονομική κρίση έχει διαμορφώσει στους νέους μας μια άποψη τέτοια που βλέπουν μόνο αδιέξοδα. Αντίστοιχα στους ανθρώπους που έχουν εκτεθεί στην χρήση ουσιών τους έχει μειώσει το κίνητρο για θεραπεία με την εξής λογική: κι αν σταματήσω να παίρνω ουσίες τι θα κάνω μετά;» λέει στο CNN Greece, o Βασίλης Γκιτάκος, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ.

Η έλλειψη προοπτικής έχει επιδεινώσει τους δείκτες ψυχικής και σωματικής υγείας όλου του πληθυσμού.

Ιδιαίτερα όμως πλήττονται όσοι είναι ήδη πιο επιβαρυμένοι, σωματικά, ψυχολογικά και κοινωνικά. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και οι χρήστες ουσιών.

Με βάση τα στοιχεία που έχει συλλέξει το ΚΕΘΕΑ μέσα από τα προγράμματα μείωσης της βλάβης, παρατηρείται σημαντική επιδείνωση στην κατάσταση των πιο περιθωριοποιημένων χρηστών. Συγκεκριμένα:

  • το 2010, το 24% δήλωνε ότι διαθέτει προσωρινή ή καθόλου στέγη,
  • το 2017, το 50% των χρηστών στην Αθήνα είναι άστεγοι

Το γεγονός αυτό επιδεινώνει τη γενική κατάσταση των εξαρτημένων και τον κοινωνικό τους αποκλεισμό.

Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης η ενημέρωση δεν μπορεί να είναι από μόνη της μέθοδος πρόληψης.

Οι νέοι χρειάζονται κίνητρα διαφορετικά. Ο κίνδυνος να λοξοδρομήσουν για να «ταξιδέψουν» σε μια πιο «ευχάριστη» καθημερινότητα, αυξάνεται.

«Η ηλικία έναρξης της χρήσης συμπίπτει με την ηλικία διακοπής από το σχολείο. Πράγμα που σημαίνει ότι ένας νέος άνθρωπος αναζητά έναν χώρο για να μπορέσει να κοινωνικοποιηθεί ή να αποκτήσει κάποιες δυνατότητες για να σχετίζεται με τους φίλους του και με το άλλο φύλλο. Αναζητά μια ταυτότητα και ένα νόημα» λέει ο κύριος Γκιτάκος.

ΟΚΑΝΑ

Το 2010 οι χρήστες ηρωίνης ήταν, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΚΑΝΑ, 25.000 με 30.000. Όσο περνούν τα χρόνια ο αριθμός των ατόμων που ‘μπαίνουν’ στην ηρωίνη μειώνεται, γι’ αυτό και οι ειδικοί μιλούν για γήρανση του πληθυσμού των εξαρτημένων από οπιούχες ουσίες.

Αυτή την στιγμή οι χρήστες ηρωίνης είναι περί τις 17.000. Από αυτούς οι 9.000 έχουν μπει σε πρόγραμμα υποκατάστασης (μεθαδόνη), άλλοι 3.000 εξαρτημένοι έχουν μπει σε άλλα προγράμματα εκτός ΟΚΑΝΑ ενώ 5.000 χρήστες αρνούνται να μπουν σε πρόγραμμα και ζουν στον δρόμο.

Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, έχει αυξηθεί η χρήση συνθετικών ουσιών που είναι φθηνότερες από την ηρωίνη αλλά πιο επικίνδυνες. Σε αυτές συγκαταλέγονται και τα συνθετικά κανναβινοειδή.

«Είναι χάπια, είναι ενέσιμα, είναι σε διάφορες μορφές. Κυρίως διεγερτικά φάρμακα τα οποία παρασκευάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες μέσα σε οικιακά εργαστήρια, με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνη η χρήση τους. […] Κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα, γίνεται μεγάλη κυκλοφορία μέσω του διαδικτύου» λέει στο CNN Greece ο Ευάγγελος Καφετζόπουλος, πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ.

Αυτό που επισημαίνουν οι ειδικοί είναι ότι οι περισσότεροι από τους χρήστες ηρωίνης είναι πολυ-χρήστες δηλαδή «φτιάχνονται» με διάφορες εξαρτητικές ουσίες. Μάλιστα μπορεί να τις παίρνουν και ταυτόχρονα.

Ο αριθμός αυτών που κάνουν αποκλειστικά κοκαΐνη είναι μικρός.

ΚΕΘΕΑ

7 στους 10 οι οποίοι επιλέγουν να μπουν σε στεγνό πρόγραμμα (δηλαδή, δίχως υποκατάστατο) καταφέρνουν να τελειώσουν την θεραπεία.

Ουσίες

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα παρατηρείται αύξηση των αιτημάτων για θεραπεία από χρήστες κάνναβης.

«Πρώτη ουσία κατάχρησης είναι η κάνναβη. Πρώτη ουσία κατάχρησης για τους ανθρώπους που ζητούν θεραπεία είναι τα οπιοειδή. Υπάρχει όμως και μια εισροή συνθετικών ουσιών στην αγορά, οι οποίες είναι αγνώστου προελεύσεως και συστάσεως» λέει στο CNN Greece, o Βασίλης Γκιτάκος.

Η συνθετική κάνναβη, το thai και η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη είναι μερικά από τα νέα ναρκωτικά. Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη πλήρη εικόνα για τις συνέπειες από την χρήση τους. Πάντως η εικόνα και μόνο από την αλλαγή που επιφέρουν ακόμη και στην όψη των χρηστών, προκαλεί σοκ.

Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας φωτογραφίες και βίντεο χρηστών ναρκωτικού που έχει ως βάση τη συνθετική κάνναβη και κυκλοφορεί με την ονομασία Spice.

Οι χρήστες θύμιζαν «ζωντανούς νεκρούς».

Τι συμβαίνει διεθνώς

Τα στοιχεία παγκοσμίως δείχνουν ότι η κάνναβη είναι η ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μόνο το 2013 181,8 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας από 15 έως 64 ετών ήταν χρήστες κάνναβης.

Το ανησυχητικό στοιχείο όμως είναι ότι στις ΗΠΑ προσφάτως καταγράφηκαν νέοι χρήστες ηρωίνης. «Φαινόμενο» το οποίο οι ειδικοί θεωρούσαν ότι ανήκε ανεπιστρεπτί στο παρελθόν.

Όπως τονίζεται από το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα ναρκωτικά: ένα στα δέκα παιδιά που κάνουν χρήση ναρκωτικών υποφέρουν από προσωρινά ή μακροχρόνια σωματικά ή ψυχικά προβλήματα.

Ένας ισχυρός δεσμός ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά. Σημαντικό είναι οι γονείς να συζητούν μαζί τους και να δείχνουν πόσο νοιάζονται για εκείνα.

Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «» στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους, αλλά και για να τιμήσει τον Κινέζο μανδαρίνο Λιν Τσε Χσου (1785-1850), που απαγόρευσε το εμπόριο οπίου στην Καντώνα, με αποτέλεσμα να προκληθεί ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου το 1839.

cnn.gr

Tags
Back to top button