Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ελονοσίας: Ποια είναι τα συμπτώματα - Τρόποι μετάδοσης (φωτό, βίντεο)

Η 25 Απριλίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως Παγκόσμια Ημέρα Ελονοσίας.

Σκοπός των επιμέρους δράσεων που γίνονται σήμερα από τον ΠΟΥ και τις επιμέρους υγειονομικές αρχές σε όλο τον πλανήτη είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την ασθένεια, τους κινδύνους της και τα τελικά βήματα που χφειάζεται να ληφθούν, ώστε να την εξαλείψουμε οριστικά.

Η ελονοσία προκαλείται από ένα παράσιτο, που μεταδίδεται από το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών και προκαλεί επαναλαμβανόμενες κρίσεις με ρίγη και πυρετό. Υπολογίζεται ότι η ελονοσία “ευθύνεται” για τον θάνατο περίπου 660.000 ανθρώπων κάθε χρόνο παγκοσμίως.

Τα κρούσματα ελονοσίας μειώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμη ορισμένες ενέργειες για την πλήρη εξάλειψη της νόσου. Φέτος, ο ΠΟΥ έχει ως βασικό του θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ελονοσίας 2017 το “Τελειώνουμε οριστικά με την ελονοσία”. Ο ΠΟΥ έχει επίσης δημοσιεύσει ένα ενημερωτικό φυλλάδιο ειδικά για την σημερινή ημέρα με όλες τις απαραίτητες μεθόδους πρόληψης. Επίσης, τα βασικά στοιχεία για την ελονοσία και την παρούσα κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο, τα παρουσιάζει μέσα από το ακόλουθο infographic:

Ενώ είναι συχνή σε εύκρατα κλίματα, η ελονοσία εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη και σε τροπικές και υποτροπικές χώρες. Εδώ και χρόνια υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια από διεθνείς οργανισμούς υγείας για την μείωση της συχνότητα εμφάνισης της ελονοσίας με τη διανομή κουνουπιέρων σε ευαίσθητες περιοχές, για την προστασία των ανθρώπων από τα τσιμπήματα των κουνουπιών καθώς κοιμούνται. Ταυτόχρονα, επιστήμονες σε όλο τον κόσμο εργάζονται συστηματικά για την ανάπτυξη ενός εμβολίου για την πρόληψη της ελονοσίας.

Αν ταξιδεύετε σε περιοχές όπου η ελονοσία είναι συχνή, πρέπει να λάβετε προληπτικά μέτρα από πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια και μετά το ταξίδι σας, για την ασφάλεια της υγείας σας. Πολλά παράσιτα της ελονοσίας παρουσιάζουν, πλέον, ανοσία στα πιο κοινά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της νόσου.

Κύκλος μετάδοσης από τα κουνούπια

Μη μολυσμένα κουνούπια. Ένα κουνούπι μολύνεται όταν τραφεί με το αίμα ατόμου που έχει ελονοσία.

Μετάδοση του παρασίτου. Εάν είστε το επόμενο άτομο που θα τσιμπήσει ένα κουνούπι, τότε μπορεί να μεταδώσει τα παράσιτα της ελονοσίας σε σας.

Στο ήπαρ. Τα παράσιτα στην συνέχεια ταξιδεύουν στο συκώτι, όπου (κάποιοι τύποι) μπορεί να παραμένουν ακόμα και για ένα έτος.

Στην κυκλοφορία του αίματος. Όταν τα παράσιτα “ωριμάσουν”, αφήνουν το συκώτι και μολύνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Τότε είναι που οι άνθρωποι συνήθως αναπτύσσουν τα συμπτώματα της ελονοσίας.

Στο επόμενο άτομο. Εάν ένα μη μολυσμένο κουνούπι σας τσιμπήσει σε αυτό το σημείο του κύκλου, τότε θα μολυνθεί με τα παράσιτα της ελονοσίας σας και θα τα μεταδώσει στο επόμενο άτομο που θα τσιμπήσει.

Άλλοι τρόποι μετάδοσης

Επειδή τα παράσιτα της ελονοσίας επηρεάζουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, οι άνθρωποι μπορούν επίσης να κολλήσουν την ασθένεια μέσω της έκθεσης σε ήδη σε μολυσμένο αίμα, όπως:

--Από την μητέρα στο έμβρυο

--Μέσω μεταγγίσεων αίματος

--Όταν χρησιμοποιούνται κοινές βελόνες για την ένεση φαρμάκων

Ελονοσία: Συμπτώματα

Μια λοίμωξη ελονοσίας γενικά χαρακτηρίζεται από συνεχείς κρίσεις με τα ακόλουθα συμπτώματα:

Μέτριο έως σοβαρό ρίγος

--Υψηλός πυρετός

--Αυξημένη εφίδρωση

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Στο Infographic που ακολουθεί, μπορείτε να ενημερωθείτε "με μια ματιά" για όλα όσα επιβάλλεται να γνωρίζετε για την ελονοσία, τον τρόπο μετάδοσης της ασθένειας και τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται.

Πηγή: iatropedia.gr

Tags
Back to top button