Τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασαν την επιθυμία τους να υπογραφεί συμφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Κίεβο για την ανταλλαγή αμερικανικής υποστήριξης με πολύτιμα ουκρανικά ορυκτά.
Πράγματι, η Ουκρανία είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Ασία όσον αφορά την αφθονία της σε σπάνια ορυκτά, κυρίως μέταλλα. Παρά όμως το γεγονός πως η ουκρανική επικράτεια φιλοξενεί ορυκτούς πόρους αξίας πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως λίθιο και τιτάνιο, μεγάλο ποσοστό αυτών των ορυκτών βρίσκεται σε επικράτεια που ελέγχουν σήμερα οι ρωσικές δυνάμεις.
Είναι βέβαιο πως η ξαφνική επιθυμία του Τραμπ για αυτά τα ορυκτά πηγάζει εν μέρει από το γεγονός πως η Κίνα, ο μεγαλύτερος εχθρός των ΗΠΑ σήμερα, έχει στην διάθεσή της αμέτρητους τέτοιους πόρους.
Βέβαια να σας ενημερώσουμε πως ο Αμερικανός ηγέτης ουδέποτε διευκρίνισε σε ποια ακριβώς ορυκτά αναφέρονταν. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως η Ουκρανία διαθέτει αποθέματα των 20 πιο κρίσιμων ορυκτών και μετάλλων του πλανήτη, όπως του τιτανίου και του λιθίου.
Το τιτάνιο είναι πολύ σημαντικό διότι χρησιμοποιείται σε τεράστια ποσότητα από αμυντικές εταιρείες για την παραγωγή αεροσκαφών, οχημάτων κλπ, ενώ το λίθιο είναι καίριας σημασίας για την κατασκευή μικροηλεκτρικών και μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα.
Σύμφωνα με την Kyiv Independent, η Ουκρανία διαθέτει και σπανιότερες γαίες, όπως για παράδειγμα δημήτριο, ύττριο, λανθάνιο και νεοδύμιο. Η ζήτηση για αυτά τα στοιχεία έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια επειδή είναι σπάνια και διότι χρησιμοποιούνται ευρέως σε συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως στις ανεμογεννήτριες.
Κανονίζουν Χωρίς τον Ξενοδόχο;
Δεν μας κάνει καθόλου εντύπωση βέβαια που Ρώσοι αξιωματούχοι διαφώνησαν κατηγορηματικά με το ενδεχόμενο επίτευξης μίας τέτοιας αμερικανο-ουκρανικής συμφωνίας.
Σήμερα, περισσότερο από το 50% των σπάνιων γαιών της Ουκρανίας βρίσκονται στο υπέδαφος των περιοχών του κράτους που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός. Η Ρωσία πιστεύεται πως κατέλαβε ουκρανικές περιοχές που διαθέτουν ορυκτά συνολικής αξίας 7,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Μιλάμε φυσικά για μέταλλα και σπανιότερα στοιχεία που βρίσκονται στο υπέδαφος των περιφερειών Ντονιέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα Ζαπορίζια κλπ.