Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ουκρανία: Σκάνδαλο με κύκλωμα που «γλίτωνε» στρατιώτες από την επιστράτευση

Σκάνδαλο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Ουκρανία με κύκλωμα που έδινε ψεύτικες ιατρικές γνωματεύσεις, για να γλιτώσουν αρκετοί άντρες την επιστράτευση που επιβάλλει η κυβέρνηση σε συγκεκριμένες ηλικιακές κατηγορίες λόγω του πολέμου.

Μπορεί η Ουκρανία να αντιμετωπίζει την εισβολή των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων για σχεδόν τρία χρόνια, ωστόσο αρκετοί βρήκαν την λύση για να αποφύγουν την στρατιωτική επιστράτευση, πληρώνοντας αξιωματούχο για να τους δώσει πλαστές βεβαιώσεις που δεν τους επιτρέπου να πολεμήσουν.

Το Εθνικό Γραφείο Ερευνών (DBR) ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε «σχεδόν έξι εκατομμύρια δολάρια» σε διάφορα νομίσματα, καθώς και κοσμήματα και άλλα τιμαλφή, στο διαμέρισμα και το γραφείο της επικεφαλής της ιατρικής επιτροπής για την περιοχή Χμελνίτσκι, στο δυτικό τμήμα της χώρας, η οποία είναι υπεύθυνη για την αξιολόγηση της καταλληλότητας των ανδρών για επιστράτευση.

Έτσι λειτουργούσε το κύκλωμα

Η διευθύντρια της επιτροπής, την οποία τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ως Τετιάνα Κρούπα, και ο γιος της, επικεφαλής του περιφερειακού υποκαταστήματος του κρατικού συνταξιοδοτικού ταμείου, τέθηκαν χθες Πέμπτη υπό κράτηση, δήλωσε στο AFP ο εκπρόσωπος του DBR, Όλεγκ Σλομποντιάν.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν στο γραφείο της αξιωματούχου πλαστά έγγραφα αναπηρίας και καταλόγους ασθενών με «πλασματικές» ιατρικές διαγνώσεις, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το DBR.

Η οικογένεια διαθέτει επίσης περισσότερα από δύο εκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό, καθώς και ακίνητα στην Ουκρανία, την Αυστρία, την Ισπανία και την Τουρκία, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Κατά τη διάρκεια των ερευνών, η διευθύντρια της επιτροπής προσπάθησε να απαλλαγεί από μέρος των χρημάτων πετώντας δύο σακούλες που περιείχαν περισσότερα από 450.000 ευρώ από το παράθυρο, πρόσθεσε το DBR.

Το DBR έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο από τις έρευνες, στα οποία φαίνεται ένας σωρός δεσμίδες μετρητών μπροστά σ’ έναν άνδρα που βρίσκεται σε ένα κρεβάτι, ο οποίος δεν έχει αναγνωριστεί. Οι δύο συλληφθέντες υπάλληλοι είναι ύποπτοι για απάτη μεγάλης κλίμακας και παράνομο πλουτισμό και αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και 12 ετών, καθώς και «τη δήμευση όλων των περιουσιακών τους στοιχείων», σύμφωνα με το DBR.

Η πληροφορία αυτή προκάλεσε κύμα αγανάκτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη στιγμή που οι δομές που είναι υπεύθυνες για τη στρατολόγηση στρατιωτών θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό διεφθαρμένες και ο ουκρανικός στρατός έχει σοβαρές ελλείψεις νεοσύλλεκτων μετά από δυόμισι και πλέον χρόνια της ρωσικής εισβολής.

Η ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας (SBU) δήλωσε ότι εξάρθρωσε μια «εγκληματική ομάδα 13 ατόμων» στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας στα βορειοανατολικά, η οποία βοήθησε περισσότερους από 400 άνδρες να αποφύγουν την επιστράτευση χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα αναπηρίας.

Ο επικεφαλής μιας δημοτικής ιατρικής επιτροπής και αρκετοί από τους υφισταμένους του ήταν μέλη αυτής της ομάδας, η οποία προσέφερε τις υπηρεσίες της έναντι «2.000 έως 5.000 δολαρίων» ανά άτομο, αναφέρει η SBU στην ανακοίνωσή της.

Tags
Back to top button