Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Ούγκο Μπλανσέ: Ο τελευταίος φοιτητής Κλασικής Φιλολογίας στο γαλλικό πανεπιστήμιο

Ο Ούγκο Μπλανσέ είναι ο τελευταίος φοιτητής Κλασικής Φιλολογίας στο γαλλικό πανεπιστήμιο της πόλης Λιμόζ. Τελειώνει το ντοκτορά του μόνος, σε ένα πανεπιστήμιο-φάντασμα. Διηγήθηκε την περιπέτειά του στη γαλλική εφημερίδα Parisien.

«Τουλάχιστον έτσι είσαι σίγουρος ότι θα βγεις πρώτος στις εξετάσεις», έγραψε ο Ούγκο Μπλανσέ, αναρτώντας μια φωτογραφία του στην άδεια και σκοτεινή βιβλιοθήκη του πανεπιστήμιου, μόνος του. «Μόλις συνειδητοποίησα ότι δεν έχω ακόμη τελειώσει το ντοκτορά μου αλλά το πανεπιστήμιο έκλεισε στο μεταξύ. Είμαι ο μόνος και τελευταίος φοιτητής που απέμεινε στην κλασική φιλολογία του πανεπιστημίου της Λιμόζ», συμπλήρωσε.

Ο Ούγκο είναι 29 ετών και ετοιμάζει ένα ντοκτορά αφιερωμένο στα ονόματα των Θεών των λαών της αρχαίας Ιταλίας. Στο σχόλιο που ανέβασε από την βιβλιοθήκη τα «like» έπεσαν βροχή. Πάνω από 7000 τον ακολουθούν στα social media. Αυτό τον παρηγορεί και πιστεύει ότι έχουν απομείνει ακόμη αρκετοί άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά.

«Μου λείπει φυσικά ένα πανεπιστήμιο όπου θα μπορούσα να συναντήσω κι άλλους για ντοκτορά, να μοιραστώ τις αμφιβολίες μου, να δω πώς δουλεύουν», δηλώνει ο Ούγκο στη γαλλική εφημερίδα.

Στέκεται ακουμπισμένος σε μια μαύρη βαλίτσα την οποία σέρνει κάθε Δευτέρα στο πανεπιστήμιο École pratique des hautes études στο Παρίσι. Εκεί παρακολουθεί ένα εβδομαδιαίο σεμινάριο ιταλικής γλωσσολογίας. Είναι η μοναδική ευκαιρία που έχει να βλέπει κόσμο. Είναι ένας σπουδαστής για ντοκτορά μιας ύλης που δεν υπάρχει πια, δηλώνει ο επιβλέπων καθηγητής του Romain Garnier.

Ο Ούγκο είναι μοντέρνος νέος και δεν θυμίζει με τίποτα έναν σκουριασμένο γλωσσολόγο. Πιστεύει ότι να σπουδάσεις αρχαίες γλώσσες είναι μια εντελώς εναλλακτική επιλογή, σχεδόν πανκ. Εξάλλου, λίγοι το τολμούν. Εντεκα χρόνια πριν, ήταν ο μοναδικός μαθητής λατινικών και αρχαίων ελληνικών στο λύκειο της πόλης Λιμόζ.

«Ο καθηγητής μου με αποκαλούσε τελευταίο των Μοϊκανών. Στο πρώτο έτος του πανεπιστημίου ήμασταν δύο, ένα κορίτσι κι εγώ», λέει χαμογελώντας αυτός ο geek με τα μακρυά μαλλιά.

Ο Ούγκο είχε όνειρα να σπουδάσει αστροφυσικός αλλά μετά το απολυτήριο αποφάσισε να στραφεί στα αρχαία ελληνικά. Τον επηρέασε ένας καθηγητής φιλολογίας που δίδασκε συγκριτική γραμματική, μια επιστήμη που αναδεικνύει την γέννηση των λέξεων.

Η μητέρα του, η οποία είναι βιβλιοθηκάριος, αλλά και ο πατέρας του, ο οποίος εργάζεται σε αίθουσα κινηματογράφου, δεν διαφώνησαν με την επιλογή του. Ο Ούγκο ήταν καλός μαθητής και αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο χωρίς κανένα πρόβλημα.

Στο τελευταίο έτος ήταν όλοι κι όλοι πέντε οι φοιτητές κλασικής φιλολογίας.

Αλλά όσο εμβάθυνε στο αντικείμενο, ο Ούγκο έβλεπε τις κλασικές επιστήμες να εξαφανίζονται σιγά σιγά. Κάθε καθηγητής φιλόλογος που έφευγε στη σύνταξη δεν τον αντικαθιστούσε το πανεπιστήμιο και η ώρα διδασκαλίας έμενε κενή. Ακόμη και η βιβλιοθήκη για αρχαία ελληνικά-λατινικά ετοιμαζόταν να κλείσει οριστικά. Οι συμφοιτητές του Ούγκο πήραν το πτυχίο και δεν ξαναφάνηκαν.

«Βιάστηκαν να περάσουν εξετάσεις για να γίνουν καθηγητές. Εγώ ήθελα πραγματικά να κάνω έρευνα. Ηξερα ότι θα χρειαζόμουν περισσότερο χρόνο και ότι υπήρχε ρίσκο», δηλώνει.

Το 2018 ο νεαρός φοιτητής έχασε και την υποτροφία του. Το μόνο που κατόρθωσε να κερδίσει μια υποτροφία για ένα μήνα στη Ρώμη και αυτό θα του επιτρέψει να ολοκληρώσει το ντοκτορά του.

Και μετά; «Δεν υπάρχουν πια θέσεις καθηγητών στα γαλλικά πανεπιστήμια, για κλασική φιλολογία. Σύντομα δεν θα υπάρχουν πια αρχαία ελληνικά ή λατινικά. Οι μοναδικοί μεγάλοι ερευνητές στον τομέα βρίσκονται σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες», δηλώνει.
 

Tags
Back to top button