Όταν ο βασιλιάς Παύλος πάντρεψε την κόρη του Σοφία, έδωσε προίκα από την περιουσία του 300.000 δολάρια ενώ ξόδεψε 2.800.000 δραχμές για τον γάμο της με τον Χουάν Κάρλος της Ισπανίας.
Όσον αφορά την άλλη προίκα, την χρεώθηκε ο ελληνικός λαός. «Προίκα στην παιδεία όχι στη Σοφία» η φράση του λαού που «έμεινε» στην ιστορία. Το ζήτημα αυτό είχε γίνει κεντρικό θέμα συζήτησης τότε στη Βουλή, με τα κόμματα να τάσσονται κατά αυτού του πολυέξοδου εθίμου.
Όσο λοιπόν η Αθήνα υποδεχόταν τους πρίγκιπες και τους βασιλιάδες που ερχόντουσαν από όλο τον κόσμο για τον γάμο της Σοφίας με τον Χουάν Κάρλος ένα τεράστιο πολιτικό πρόβλημα φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση Καραμανλή και οι σχέσεις των Ανακτόρων με τον πολιτικό κόσμο γίνονται ακόμη χειρότερες απ'ότι ήταν...
Στις 19 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Οικονομικών Σπυρίδων Θεοτόκης καταθέτει στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο δίνεται προίκα στη Σοφία ύψους 9 εκατομμυρίων δρχ. που απαλλάσσεται από κάθε φορολογία και μπορεί να μετατραπεί σε συνάλλαγμα, μετά από αφόρητες πιέσεις της βασίλισσας Φρειδερίκης. «Η συμβολή του ελληνικού λαού εις την αποκατάστασιν της βασιλόπαιδος Σοφίας, πρωτίστως προβάλλεται ως ηθική και έμπρακτος συμμετοχή αυτού εις το ευτυχές γεγονός...». λέει ο Θεοτόκης. Όταν έγινε γνωστό οι φοιτητές διαδήλωναν φωνάζοντας «Προίκα στην παιδεία όχι στη Σοφία», μια φράση που έμεινε στην ιστορία.
Όμως οι πληροφορίες των ανθρώπων της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα λένε ότι κανείς δεν ήξερε, δημόσια τουλάχιστον, το πραγματικό ύψος της προίκας.
Η προίκα της λοιπόν μερικές μέρες αργότερα γίνεται το κεντρικό θέμα συζήτησης στη Βουλή, με τα κόμματα να είναι αντίθετα σε αυτό το πολυέξοδο έθιμο.
Όμως δεν ήταν μόνο οι Έλληνες που έφεραν αντιρρήσεις αλλά και Άγγλοι διπλωμάτες που θεωρούσαν πως η στιγμή για τον γάμο ήταν άστοχη.
Ο πρεσβευτής σερ Ραλφ Μάρεϊ στο εμπιστευτικό του έγγραφο CE/941/8: «Πολιτικά, ο χρόνος του γάμου ήταν άστοχος και άτυχος. Εγινε αμέσως μετά τους εορτασμούς για τα 80χρονα του βασιλέως Παύλου. Η επέτειος αυτή συγκέντρωσε στην Αθήνα μέλη από βασιλικούς οίκους. Εγιναν πολλές βασιλικές εκδηλώσεις, σε βαθμό που έκαναν τους Ελληνες να γκρινιάζουν για τα έξοδα...».
Οι νεόνυμφοι παντρεύτηκαν δυο φορές! Η Σοφία ήταν Χριστιανή Ορθόδοξη ενώ ο Χουάν Κάρλος ήταν καθολικός... Έτσι για να είναι όλοι ικανοποιημένοι, η Σοφία και ο Χουάν Κάρλος έκαναν πρώτα έναν γάμο με το καθολικό τυπικό στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου των καθολικών και ακολούθως έγινε και ο γάμος με το ορθόδοξο τυπικό στη Μητρόπολη Αθηνών.