Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όσα ισχύουν φέτος με τις βάσεις των Πανελληνίων - Πώς διαμορφώνεται το τοπίο

Καθώς  φτάνουν οι μέρες των φετινών Πανελληνίων τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρονιάς διαμορφώνουν το νέο τοπίο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι βάσεις του 2024 κατέγραψαν μεγάλες ανακατατάξεις, με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) να αφήνει περισσότερους από 25.000 υποψηφίους εκτός ΑΕΙ και να διαμορφώνει νέες τάσεις στις προτιμήσεις σπουδών.

Η εικόνα δείχνει έντονες διακυμάνσεις, με το 38% των σχολών να σημειώνει άνοδο και το 62% πτώση, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική στροφή των υποψηφίων σε τομείς με υψηλές επαγγελματικές προοπτικές.

Σχολές με άνοδο στις βάσεις το 2024

Ορισμένα τμήματα σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο:

  • Η Σχολή Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας παρουσίασε αύξηση 109%, φτάνοντας τα 2.920 μόρια.
  • Τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Αθήνα σημείωσαν άνοδο έως και 45,9%.
  • Η Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία του ΕΚΠΑ ανέβηκε κατά 22,8%, με τη βάση να διαμορφώνεται στα 18.330 μόρια.
  • Σημαντική άνοδος σημειώθηκε και σε σχολές όπως οι Πολιτικοί Μηχανικοί Ξάνθης και το Μαθηματικό Πάτρας.

Η στροφή των υποψηφίων προς κλάδους με σαφείς προοπτικές απασχόλησης ήταν καθοριστική.

Ποιες σχολές σημείωσαν πτώση

Αντίθετα, σε αρκετές σχολές σημειώθηκε σημαντική πτώση:

  • Η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ) έχασε 3.160 μόρια.
  • Η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (Σώματα) είδε μείωση 3.140 μορίων.
  • Το Τμήμα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Κέρκυρα υποχώρησε κατά 2.900 μόρια.
  • Τμήματα Οικονομικών και Διοικητικών Σπουδών σε Άμφισσα και Καβάλα βρέθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με βάσεις κάτω από 8.000 μόρια.

Η εφαρμογή της ΕΒΕ οδήγησε σε φαινόμενα “σφαγής” σε σχολές μικρής ζήτησης, αφήνοντας πολλά τμήματα με ελάχιστους εισακτέους.

Τα παράδοξα των βάσεων 2024

Παρά τις ανακατατάξεις, κάποιες σχολές διατήρησαν υψηλά επίπεδα:

  • Η Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ κράτησε την πρωτιά με 19.335 μόρια.
  • Η Ιατρική Αθήνας και οι Νομικές Θεσσαλονίκης και Κομοτηνής παρέμειναν σε υψηλές θέσεις, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή ζήτηση για κλασικές σπουδές.

Την ίδια ώρα, η μεγάλη πτώση σε περιφερειακά τμήματα καταδεικνύει την προτίμηση των υποψηφίων σε σπουδές κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα και σε σχολές με καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές.

Πανελλήνιες 2025: Τι δείχνουν οι τάσεις

Το τοπίο που διαμορφώθηκε το 2024 δείχνει ότι οι υποψήφιοι για τις Πανελλήνιες 2025 θα κινηθούν ακόμα πιο στρατηγικά:

  • Η αυξημένη προτίμηση σε Επιστήμες Υγείας, Πληροφορική και Πολυτεχνικές σχολές αποδεικνύει ότι το κριτήριο της απασχολησιμότητας γίνεται κεντρικό στις επιλογές σπουδών.
  • Η μειωμένη διάθεση για φοίτηση σε περιφερειακά τμήματα δημιουργεί νέες προκλήσεις για τα Πανεπιστήμια εκτός μεγάλων αστικών κέντρων.

Η αγορά εργασίας και οι νέες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες καθορίζουν πλέον σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές σπουδών των νέων.

Tags
Back to top button