Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Οργανικά ή μεταλλαγμένα τρόφιμα – Μάθε να τα ξεχωρίζεις εύκολα

Η επιστήμη δεν υπηρετεί πάντα το καλό και οι παρεμβολές στη φύση είναι μέσα στις αρνητικές συνέπειες. Πώς ξεχωρίζεις όμως τις γεννετικά τροποποιημένες τροφές από τις οργανικές;

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι γενετικά τροποποιημένες τροφές επηρεάζουν την υγεία. Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Κίνα αναπτύσσουν τροποποιημένο καλαμπόκι, σόγια και πατάτες, ενώ η Αυστρία, η Ελλάδα και η Ουγγαρία δήλωσαν ότι είναι απαλλαγμένες από τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Η ζημιά των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων δεν αποδεικνύεται, αλλά αν είναι σημαντικό το φαγητό σας να είναι απολύτως οργανικό, παρακάτω θα μάθετε πώς να αποφύγετε τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.

-ΓΤΟ σημαίνει γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (φυτά, ζώα, μικροοργανισμοί), με μεταμοσχευμένα γονίδια από άλλους οργανισμούς.

-Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι ανθεκτικά στα παράσιτα, τα ζιζανιοκτόνα, τους μύκητες και τους ιούς. Έχουν καλύτερη γεύση και μεγαλώνουν γρηγορότερα από τα βιολογικά προϊόντα.

-Ως τώρα, δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι τα τροποποιημένα προϊόντα είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο. Πολυάριθμα διεθνή ερευνητικά ιδρύματα και επιστημονικές οργανώσεις το αποδεικνύουν.

-Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Για παράδειγμα, αν είστε αλλεργικοί στα φουντούκια και καταναλώσετε ένα προϊόν με γονίδια φουντουκιών, μπορεί να δημιουργηθεί αλλεργική αντίδραση. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να διαβάζετε προσεκτικά τις πληροφορίες στις ετικέτες.

1. Διαβάστε την ετικέτα

Τα βιολογικά προϊόντα επισημαίνονται με ιδιαίτερο τρόπο. Αναζητήστε στις ετικέτες τα εξής: «100% βιολογικό», «Βιολογικό» ή «Κατασκευασμένα με βιολογικά συστατικά». Έτσι εξασφαλίζουν ότι το προϊόν δεν περιέχει γενετικά τροποποιημένα συστατικά. Προσέξτε τις επισημάνσεις «Χωρίς ΓΤΟ», «Μη ΓΤΟ» ή «Παρασκευασμένα χωρίς γενετικά τροποποιημένα συστατικά». Τα προϊόντα αυτά μπορεί να περιέχουν ΓΤΟ, αλλά όχι περισσότερο από 0,9%. Στις ΗΠΑ, τα φρούτα και τα λαχανικά επισημαίνονται σε μια ετικέτα με έναν κωδικό PLU με 5 αριθμούς. Ο κώδικας για τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα αρχίζει με το 8.

2. Δώστε προσοχή στο πώς φαίνεται το προϊόν

Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα φαίνονται τέλεια. Έχουν το σωστό σχήμα, το ίδιο μέγεθος και μεγάλη διάρκεια ζωής, επειδή τα νέα γονίδια τους επιτρέπουν να αντιστέκονται σε αρνητικές εξωτερικές συνθήκες. Για παράδειγμα, το γονίδιο Βάκιλος της Θουριγγίας που προστίθεται στα γενετικά τροποποιημένα φυτά, παράγει μια τοξίνη που δηλητηριάζει τα παράσιτα. Αν τα λαχανικά ελκύουν τα έντομα, πιθανώς είναι οργανικά.

3. Αν είναι σημαντικό για εσάς να αποφύγετε τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, θυμηθείτε τον κατάλογο:

Το 78% των σπόρων σόγιας, το 33% από το καλαμπόκι, το 64% από το βαμβάκι και το 24% από το κραμβέλαιο στον κόσμο είναι διαγονιδιακά.

Προστίθενται σε τρόφιμα όπως:

– Λουκάνικα

– Γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα

– Αποξηραμένα προϊόντα και μείγματα αλεύρων

– Δημητριακά και στιγμιαίο κουάκερ

– Ψωμί και είδη ζαχαροπλαστικής

– Γλυκά ποτά

– Βαμβακόσπορος και φυστικοβούτυρο

– Μαγιονέζα

– Σιρόπι σοκολάτας

Tags
Back to top button