Σε μια περίοδο που η Ελλάδα παραλαμβάνει τα τελευταία έξι Rafale όλα δείχνουν πως η τουρκική αεροπορία βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην εξασφάλιση των ευρωπαϊκών μαχητικών Eurofighter κάτι που διαμηνύει η ίδια Airbus, παρά τα πολιτικά εμπόδια, κυρίως από τη Γερμανία.
Αυτή η είδηση προκύπτει από την συνέντευξη που παραχώρησε ο Simon Ward, υπεύθυνος της Airbus στην Τουρκία, στην εξειδικευμένη ιστοσελίδα αεροναυτικών θεμάτων tolgaozbek.com.
Η Airbus, η οποία διαδραματίζει καίριο ρόλο στην κοινοπραξία του προγράμματος Eurofighter, παρά τις γερμανικές αντιστάσεις, φαίνεται πρόθυμη να λειτουργήσει ως γέφυρα για την αμυντική ενίσχυση της Τουρκίας, δείχνοντας πως η βιομηχανία συχνά παίζει τον δικό της ρόλο στην άρση πολιτικών εμποδίων.
«Η Airbus παρέχει μεγάλη υποστήριξη για να ξεπεραστούν τα προβλήματα σε πολιτικό επίπεδο. Μπορεί να δούμε το Eurofighter στην Τουρκία σύντομα», σημείωσε.
Συγκεκριμένα, ο Ward ανέφερε ότι η Τουρκία έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά 20 Eurofighter σε πρώτη φάση, με ενδεχόμενο να φτάσει μέχρι τα 40 στο μέλλον. Οι συνομιλίες συνεχίζονται, με τον Τούρκο πρόεδρο να έχει συζητήσει προσφάτως το ζήτημα και με τον καγκελάριο Σολτς.
Ιπτάμενα τάνκερ από την Airbus
Ο Ward αναφέρθηκε και στο σχέδιο της Τουρκίας για την ανανέωση του στόλου των αεροσκαφών τάνκερ, επισημαίνοντας ότι αποτελεί προτεραιότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, μετά τα μαχητικά αεροσκάφη. Το σχέδιο περιλαμβάνει την αγορά 7 νέων αεροσκαφών και η Airbus συζητά διάφορες επιλογές, όπως καινούργια ή μεταχειρισμένα αεροσκάφη και διαφορετικούς τύπους κινητήρων.
Ισπανικό «αντίδωρο» στην Τουρκία: A400M για HÜRJET
Ο Ward επίσης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Ισπανίας να μεταβιβάσει παραγγελίες A400M προς την Τουρκία, με αντάλλαγμα την αγορά του εκπαιδευτικού αεροσκάφους HÜRJET, αλλά υπογράμμισε ότι πρόκειται για διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κρατών.
Η οικονομική πίεση απειλεί το πρόγραμμα των A400M της Τουρκίας
Παράλληλα, επισήμανε ότι η τουρκική αεροπορία είναι απόλυτα ικανοποιημένη από τη χρήση του μεταγωγικού αεροσκάφους A400M, το οποίο προσφέρει σημαντική ευελιξία στις στρατιωτικές αποστολές της χώρας. Ωστόσο, η συνέχιση τέτοιων προγραμμάτων εξαρτάται από τις οικονομικές δυνατότητες, καθώς η Τουρκία αντιμετωπίζει προϋπολογιστικές δυσκολίες.
«Το κύριο πρόβλημα σε τέτοια έργα είναι τα χρήματα και ο προϋπολογισμός. Όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, έτσι και η Τουρκία σφίγγει το ζωνάρι όσον αφορά τον προϋπολογισμό. Προς το παρόν, ωστόσο, το έργο προτεραιότητας της Τουρκίας είναι τα μαχητικά αεροσκάφη».