«Σας γνωρίζουμε ότι κατά τον τελευταίο διασταυρωτικό έλεγχο πληρωμών του Οκτωβρίου 2023 για το έτος αιτήσεων 2022 διαπιστώθηκε ότι λάβατε το ποσό των ;;;,00 ευρώ αντί του ορθού ποσού των ;;;,00 ευρώ, ως εκ τούτου προέκυψαν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά τα οποία πρέπει να ανακτηθούν… Παρακαλούμε, όπως κατατεθεί ως αχρεωστήτως καταβληθέν το συνολικό ποσό των ;;;,00 ευρώ έως 29/10/2024», είναι η επιστολή που έλαβαν οι αγρότες.
Τα ζητούμενα ποσά ανέρχονται συνολικά στα 52,3 εκατ. ευρώ και αφορούν στις ενισχύσεις του 2022 που καταβλήθηκαν από… σφάλμα του ανεξάρτητου τεχνικού συμβούλου σε 196.083 δικαιούχους, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα του 2021, όπως αποκάλυψε στον Peloponnisos FM 104,1 o πρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Παύλος Σατολιάς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που διέρρευσε το υπΑΑΤ, το 71% των 197.034 αγροτών (οι 139.589 παραγωγοί) θα επιστρέψουν ποσά από 1 έως και 250 ευρώ, ενώ σε 29.906 παραγωγούς (το 15%) θα παρακρατηθούν από 250 έως 500 ευρώ. Συνολικά, από το σύνολο των 197.034 οι 169.495 δηλαδή το 86% είναι στην κατηγορία από 1 έως 500 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 14%, δηλαδή 27.538 παραγωγοί είναι σε ποσά από 501 έως 5.000 ευρώ.
Τα αχρεωστήτως καταβληθέντα θα πρέπει να βγουν από άδειες τσέπες, καθώς η απόλυτη πλειοψηφία των παραγωγών αδυνατεί να καλύψει βασικές ανάγκες για την εκμετάλλευσή του και τη συνέχιση της παραγωγής.
Για την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση ήδη έχει παρέμβει η Εθνική Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), η οποία ζήτησε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ στο υπΑΑΤ, αίτημα το οποίο ακόμα έχει μείνει ακόμα αναπάντητο.
Ο κ. Σατολιάς είπε στον Peloponnisos FM 104,1 ότι η ΕΘΕΑΣ έχει ζητήσει την αναστολή της προθεσμίας 29.10.2024, που ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει δώσει ως καταληκτική για την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων και την επεξεργασία πρότασης, ώστε οι συμψηφισμοί να γίνουν σε 5 ισόποσες δόσεις κατά την αναλογία της εφαρμογής της σύγκλισης των δικαιωμάτων μεταξύ 2022-2027. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα υπάρχει σημαντική απώλεια εισοδήματος για τους αγρότες το 2024. Επιπλέον, η ΕΘΕΑΣ ζήτησε να θεσμοθετηθεί μεικτή ομάδα διαχείρισης των θεμάτων του ΟΣΔΕ, ώστε να προλαμβάνονται κατά το δυνατόν τέτοια φαινόμενα.
Ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, σχολιάζοντας αυτές τις δυσάρεστες εξελίξεις, τόνισε ότι αποτελούν το επιστέγασμα μίας κακής πορείας του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος είχε χάσει τα τελευταία χρόνια τον χαρακτήρα του, με αποτέλεσμα την εμπλοκή του με άλλα ζητήματα, δείχνοντας προχειρότητα και ασυνέπεια, με αποτέλεσμα να τεθεί υπό την επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Σύμφωνα με τον κ. Σατολιά, το πρόβλημα των αγροτικών ενισχύσεων είναι σύνθετο και πρέπει επιτέλους να λυθεί με σοβαρότητα. Απόδειξη της προχειρότητας είναι το γεγονός, ότι και φέτος οι διαδικασίες ξεκίνησαν καθυστερημένα τον Αύγουστο και με μία πλατφόρμα ανεπαρκή και με προβλήματα, γεγονός που θα μεταθέσει την πληρωμή της προκαταβολής. Η ημερομηνία που ανακοινώθηκε είναι για τα τέλη Οκτωβρίου, όμως ο κ. Σατολιάς δεν δήλωσε αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Πέραν αυτού, το άλλο μεγάλο ζήτημα, είναι να αποκατασταθούν οι πληρωμές στους πραγματικά δικαιούχους, μέσα από εμπρόθεσμους ελέγχους και διασταυρώσεις στοιχείων, για να μην φτάνουμε σε υποθέσεις, όπως αυτή των παράνομων βοσκοτόπων, που διάφοροι επιτήδειοι λυμαίνονταν εις βάρος των νόμιμων αγροτών.