
Υπό συνθήκες ακραίου πολιτικού καύσωνα και σφοδρής σύγκρουσης για «γαλάζιους» και «πράσινους φραπέδες» καλείται η Βουλή να λάβει τις τελικές αποφάσεις για τον χειρισμό της υπόθεσης του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η Ολομέλεια την Τρίτη θα συζητήσει την πρόταση της Ν.Δ. για διενέργεια Εξεταστικής Επιτροπής και σε βάθος έρευνας, ώστε να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν οι διαχρονικές παθογένειες του μηχανισμού καταβολής αγροτικών ενισχύσεων. Την επόμενη μέρα θα εισαχθούν οι προτάσεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες με όχημα τη δικογραφία που σχημάτισε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ζητούν περιορισμένη ποινική έρευνα για τα πεπραγμένα των δύο πρώην υπουργών Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.
Προς Εξεταστική
Σύμφωνα με τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, ο πρώτος κύκλος της αντιπαράθεσης αναμένεται να λήξει με την έγκριση της Εξεταστικής, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία θεωρεί ότι είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί στον εντοπισμό των διαρθρωτικών παθογενειών του ΟΠΕΚΕΠΕ. Κεντρικός στόχος της Ν.Δ. αποτελεί, άλλωστε, ο εξορθολογισμός του συστήματος των αγροτικών ενισχύσεων και η αποκατάσταση της δικαιοσύνης στον πρωτογενή τομέα, ώστε τα χρήματα να κατευθύνονται αναλογικά στους πραγματικούς δικαιούχους.
Αντεπίθεση
Οι διαχρονικές ευθύνες για τις οποίες κάνει λόγο το Μέγαρο Μαξίμου αποτυπώνονται πλέον από τις πρόσφατες αποκαλύψεις για αρκετά «πράσινα» κομματικά στελέχη της Κρήτης που φέρονται να έχουν εισπράξει αγροτικές επιδοτήσεις δηλώνοντας βοσκοτόπια ακόμα και στην κορυφή των Αγράφων. Είναι βέβαιο πως στις δύο συνεδριάσεις η Ν.Δ. θα ζητήσει εξηγήσεις για το αν τελικά στον μηχανισμό της «εγκληματικής οργάνωσης» που καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ, συμμετείχαν και δικά του παιδιά. Παράλληλα, η πλειοψηφία αναμένεται να αναδείξει ορισμένες σκαστές αντιφάσεις της Χαριλάου Τρικούπη, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν την ποινική δίωξη των κυρίων Βορίδη και Αυγενάκη για την «τεχνική λύση», την οποία, όμως, χαρακτηρίζουν «νόμιμη διαδικασία» όταν εφαρμόστηκε στους «πράσινους φραπέδες». «Η τεχνική λύση προβλέπει την αυτόματη από το σύστημα κατανομή βοσκοτόπων, κάτι που γίνεται νόμιμα για χιλιάδες έντιμους κτηνοτρόφους», ανέφερε χαρακτηριστικά το ΠΑΣΟΚ, «καλύπτοντας» απόλυτα κομματικό στέλεχος από το Ρέθυμνο που δήλωνε βοσκοτόπια στη Νάουσα και τα Αγραφα, δηλαδή χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο δραστηριότητάς του.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η πρόταση Προανακριτικής του ΠΑΣΟΚ ζητά την άσκηση δίωξης στον κ. Βορίδη γιατί, ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης το 2019, υπέγραψε την απόφαση αυτόματης κατανομής βοσκοτόπων, επιτρέποντας σε κτηνοτρόφους (και) της Κρήτης να δηλώνουν βοσκοτόπια σε άλλες περιοχές, ακόμα και της ηπειρωτικής Ελλάδας! Δηλαδή, για το ΠΑΣΟΚ η «αυτόματη κατανομή βοσκοτόπων» μέσω της τεχνικής λύσης είναι νόμιμη όταν αφορά τα στελέχη του, αλλά παράνομη για όλους τους άλλους.
Τι θα πουν Βορίδης - Αυγενάκης
Αυξημένο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συνεδρίαση της Τετάρτης για τη συζήτηση των προτάσεων Προανακριτικής που έχουν καταθέσει ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ με Νέα Αριστερά, καθώς τότε αναμένεται να λάβουν τον λόγο οι δύο πρώην υπουργοί για τους οποίους ζητείται ποινική δίωξη. Ο κ. Βορίδης αναμένεται να περιοριστεί στα πεπραγμένα της δικής του περιόδου, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει διαπράξει τίποτε το μεμπτό και πως κατηγορείται για υπογραφή υπουργικής απόφασης που εφαρμοζόταν ήδη από το 2015. Θα υποστηρίξει επίσης ότι του αποδίδεται το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία για πράξεις που δεν περιγράφονται στη δικογραφία και δεν έχουν φυσικό αυτουργό!
Ο πρώην υπουργός φέρεται παράλληλα να έχει στη διάθεσή του σειρά εγγράφων με όλα όσα είχαν γίνει στον ΟΠΕΚΕΠΕ επί ημερών του, αλλά και στοιχεία που αποτυπώνουν τα πραγματικά κίνητρα ορισμένων στελεχών που σήμερα επιχειρούν να εμφανιστούν ως εξυγιαντές του Οργανισμού. Δεν είναι βέβαιο αν θα τα αποκαλύψει όλα την προσεχή εβδομάδα ή αν θα περιμένει τις εργασίες της Εξεταστικής τον προσεχή Σεπτέμβριο. Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα ζητήσει κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τον κ. Γρηγόρη Βάρρα, ώστε να διευκρινιστούν οι λόγοι που ζητήθηκε η παραίτησή του και να αποσαφηνιστεί αν οι πρωτοβουλίες ελέγχου ύποπτων ΑΦΜ έγιναν πριν ή μετά το αίτημα καθαίρεσής του. Σε αντίστοιχη τροχιά αναμένεται να κινηθεί και η τοποθέτηση Αυγενάκη, με τον πρώην υπουργό να σημειώνει ότι η δικογραφία δεν περιλαμβάνει δικές του συνομιλίες και πως η απεμπλοκή «ύποπτων» ΑΦΜ έγινε μετά από ελέγχους.
Αποχή (;)
Πάντως, το περιεχόμενο των «απολογιών» των δύο πρώην υπουργών φαίνεται πως απηχεί σχεδόν απόλυτα και την άποψη που έχει η κυβερνητική πλειοψηφία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έχει υπογραμμίσει ότι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν εντοπίζει καμία ποινική ευθύνη για τους κυρίους Βορίδη και Αυγενάκη. Αναγνωρίζει, ωστόσο, την ανάγκη να υπάρξει εις βάθος έρευνα για τις πολιτικές ευθύνες, και αν από την Εξεταστική προκύψουν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων, τότε να κινηθούν οι διαδικασίες Προανακριτικής.
Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, η Ν.Δ. προσανατολίζεται να καλέσει ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να αποσύρουν τις προτάσεις για Προανακριτική προκειμένου να μη χαθεί η δυνατότητα συγκρότησής της στο μέλλον και σε περίπτωση που προκύψουν ουσιαστικές αποδείξεις. Σε διαφορετική περίπτωση -αναφέρουν οι ίδιες πηγές-, το Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο της αποχής από τη μυστική ψηφοφορία της Τετάρτης.
Προς αυτή την κατεύθυνση έδειξε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας σε συνέντευξή του: «Καλώ τα κόμματα να συμμετέχουν στην Εξεταστική, διότι εμείς αυτή τη στιγμή σε μια τέτοια διαδικασία απόδοσης ευθυνών για Προανακριτική δεν θα συμμετέχουμε». Πάντως, η αποχή από τη μυστική ψηφοφορία εξασφαλίζει στο κυβερνητικό στρατόπεδο την πρόσθετη ασφάλεια να μην υπάρξουν διαρροές.