Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

ΟΟΣΑ: Τέταρτη στις αυξήσεις στα τρόφιμα η Ελλάδα τον Ιανουάριο

Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2024 ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στην ελληνική οικονομία «έτρεξε» με ρυθμό 8,3%, σε ελαφρά επιβράδυνση από το 8,7% τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους.

Ταχύτερες αυξήσεις από την Ελλάδα σημείωσαν τον Ιανουάριο μόνο η Ισλανδία (8,9%), η Νορβηγία (8,7%), και η Τουρκία, της οποίας τα τρόφιμα ακρίβυναν κατά 69,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Σε επίπεδο γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή ο ρυθμός στη χώρα μας επιβραδύνθηκε σε 3,1% από 3,5% τον Δεκέμβριο, ενώ ο εναρμονισμένος δείκτης επιβραδύνθηκε σε 3,2% από 3,7%.

Στον αντίποδα των αυξήσεων, οι ενεργειακές τιμές υποχώρησαν κατά -5,7% από -3,2% τον Δεκέμβριο. Ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων τροφίμων και ενέργειας, επιταχύνθηκε από το 3% στο 3,2%.

Η Ελλάδα έγινε επίσημο μέλος του προγράμματος EDA - C-27J Spartan Cooperation και εισέρχεται βαθιά στην αμυντική βιομηχανία της ΕΕ

Τέλος, όπως επισημαίνει ο ΟΟΣΑ, η συμβολή των τροφίμων στο γενικό δείκτη ανήλθε σε 1,8% ενώ της ενέργειας σε -0,7%.

Σε διεθνές επίπεδο ο ετήσιος πληθωρισμός στις χώρες του ΟΟΣΑ επιβραδύνθηκε από 6% τον Δεκέμβριο του 2023 σε 5,7% τον Ιανουάριο του 2024. Ο γενικός πληθωρισμός μειώθηκε στα δύο τρίτα των χωρών του ΟΟΣΑ, με τις μεγαλύτερες μειώσεις (πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα) να καταγράφονται στην Τσεχία, τη Σλοβακική Δημοκρατία, την Ουγγαρία, την Αυστρία και την Ισλανδία. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε κάτω από 3% (ή ήταν αρνητικός) σε 14 χώρες του ΟΟΣΑ τον Ιανουάριο του 2024, σε σύγκριση με 11 χώρες τον Δεκέμβριο του 2023.

Ο δομικός πληθωρισμός στον ΟΟΣΑ ήταν γενικά σταθερός, φθάνοντας το 6,6% τον Ιανουάριο του 2024 σε σύγκριση με 6,7% τον Δεκέμβριο του 2023 και παρέμεινε υψηλότερος από τον γενικό πληθωρισμό τους τελευταίους εννέα συνεχόμενους μήνες.

Ο πληθωρισμός στην ενέργεια ήταν αρνητικός από τον Μάιο του 2023 και παρέμεινε αρνητικός σε 23 χώρες του ΟΟΣΑ.

Ωστόσο, η Τουρκία και η Κολομβία παρουσίασαν πληθωρισμό ενέργειας άνω του 25% τον Ιανουάριο. Ο πληθωρισμός των τροφίμων στον ΟΟΣΑ συνέχισε να επιβραδύνεται, στο 6,2% τον Ιανουάριο του 2024 σε σύγκριση με 6,7% τον Δεκέμβριο του 2023. Μειώθηκε στα τρία τέταρτα των χωρών του ΟΟΣΑ και ήταν κάτω από το 10% παντού εκτός από την Τουρκία.

Στην Ευρωζώνη, ο ετήσιος πληθωρισμός, όπως μετράται με τον Εναρμονισμένο Δείκτη ήταν γενικά σταθερός στο 2,8% τον Ιανουάριο του 2024, σε σύγκριση με 2,9% τον Δεκέμβριο του 2023. Ο πληθωρισμός των τροφίμων υποχώρησε για δέκατο συνεχόμενο μήνα, φτάνοντας το 5,4%.

Tags
Back to top button