
Με στόχο τη δωρεάν υγειονομική φροντίδα του πληθυσμού, δηλαδή υπάρχει για όλους τους πολίτες δωρεάν πρόσβαση σε γιατρό για κάθε θέμα – αγωγής υγείας, πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας, αλλά και καθοδήγησης σε σοβαρά προβλήματα υγείας, συνεχίζει το Υπουργείο Υγείας τη δράση του. Αργά αλλά σταθερά, τρία χρόνια μετά από τη θεσμοθέτηση του προσωπικού γιατρού, έχει αυξηθεί ο αριθμός των προσωπικών γιατρών στη χώρα μας.
Εξακολουθούν, όμως, περίπου 4 εκατομμύρια πολίτες να παραμένουν χωρίς τη δωρεάν υγειονομική κάλυψη που προσφέρει ο θεσμός, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των πολιτών να βρίσκεται στην Αττική.
Σε μία αδιάκοπη δράση, από τον περασμένο Νοέμβριο που ψηφίστηκε η «Αναμόρφωση του θεσμού του προσωπικού ιατρού», έχει επιδοθεί το υπουργείο ώστε να εισέλθουν νέοι γιατροί στο σύστημα και να καλυφθούν οι ανάγκες όλου του πληθυσμού. Μάλιστα, έχουν διευρυνθεί οι κατηγορίες των γιατρών με τους ειδικευόμενους και τους γιατρούς υπαίθρου.
Το τέλος για να αποκτήσει ο κάθε πολίτης τον προσωπικό γιατρό του έχει οριστεί για τον Ιούνιο, οπότε θα γίνει η αυτόματη εγγραφή των πολιτών. Οι πολίτες που δεν έχουν πραγματοποιήσει εγγραφή σε προσωπικό γιατρό έως τα τέλη Ιουνίου θα εγγραφούν αυτόματα βάσει των στοιχείων κατοικίας που έχουν δηλωμένα στον ΑΜΚΑ με διαθέσιμο προσωπικό γιατρό του δήμου όπου διαμένουν ή όμορου δήμου.
Οι ελλείψεις και οι ιδιώτες γιατροί
Να σημειώσουμε ότι με 2.000 επιπλέον προσωπικούς γιατρούς βρίσκεται αυτή τη στιγμή το σύστημα ενώ το σύνολο των διαθέσιμων ανέρχεται σε 5.496.
Σχετικά με τους ιδιώτες γιατρούς, έχουν αποχωρήσει 70 στον αριθμό και έχουν αφήσει σε εκκρεμότητα χιλιάδες πολίτες, που πρέπει να τακτοποιηθεί μέχρι τον Ιούνιο. Σύμφωνα με καταγγελίες, οι πολίτες δεν ειδοποιήθηκαν για την αποχώρηση του προσωπικού γιατρού και έμαθαν ότι είναι ακάλυπτοι όταν απευθύνθηκαν στη δομή υγείας επειδή χρειάστηκαν ιατρικές υπηρεσίες και ραντεβού.
Οι ιδιώτες ελεύθεροι επαγγελματίες γενικοί γιατροί και παθολόγοι που έχουν ενταχθεί στο σύστημα των προσωπικών γιατρών ανέρχονται σε 1.379. Δυστυχώς, η ένταξη των ιδιωτών γιατρών γίνεται με μεγάλη δυσκολία. Ακόμα και ότι δόθηκε η επιλογή μπορούν να συμμετάσχουν χωρίς να χρειάζεται να έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά να αποζημιώνονται ιδιωτικά από τους πολίτες, δεν είχε αποτέλεσμα.
Οι ιδιώτες γιατροί φέρονται να επιφυλακτικοί σε σχέση με το υπουργείο Υγείας και ενημερώνουν τους ασθενείς που ήδη παρακολουθούν ότι θα συνεχίσουν αλλά δεν θέλουν να δηλωθούν ως προσωπικοί γιατροί τους. Η αιτία ότι, όπως ισχυρίζονται, δεν έχουν πλήρη εικόνα του πώς θα φορολογούνται ή πώς θα καταμετρώνται οι επισκέψεις τους αν μπουν στο σύστημα, οπότε προτιμούν να συνεχίσουν το ιδιωτικό τους έργο ανεξάρτητοι.
Από τον περασμένο Δεκέμβριο τέθηκε σε λειτουργία το σύστημα προσωπικών γιατρών υποχρεωτικής θητείας, η οποία διαρκεί ένα έτος και αφορά και αστικές περιοχές – όχι μόνο ημιαστικές και αγροτικές όπως ίσχυε έως τώρα. Συνολικά μέχρι και τώρα 1.356 προσωπικοί γιατροί αυτής της κατηγορίας έχουν ενισχύσει το σύστημα.
Ο προσωπικός παιδίατρος
Τον περασμένο Νοέμβριο θεσμοθετήθηκε και ο προσωπικός παιδίατρος.
Κάθε παιδίατρος μπορεί να εγγράψει έως 1.500 παιδιά και λαμβάνει αμοιβή περίπου 4.000 ευρώ το μήνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, έχουν εγγραφεί όλοι οι παιδίατροι της ΠΦΥ στο σύστημα, οι οποίοι είναι 187, ενώ έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ άλλοι 43 παιδίατροι οι οποίοι παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες στα παιδιά. Οι 230 προσωπικοί παιδίατροι καλύπτουν 345.000 παιδιά.
Ο στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να καλυφθούν 500.000 παιδιά, αριθμός που για να καλυφθεί πρέπει να εγγραφούν περίπου 100 παιδίατροι ακόμα.