Ο διάσημος σκηνοθέτης, Όλιβερ Στόουν χαρακτήρισε τις ΗΠΑ ως «αυτοκρατορία του κακού», μια φράση που καθιερώθηκε από τον Πρόεδρο Ρ. Ρίγκαν την δεκαετία του 80' για να περιγράψει την Σοβιετική Ένωση.
Οι ταινίες του Όλιβερ Στόουν έχουν κερδίσει 12 Βραβεία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων δύο Όσκαρ Καλύτερης σκηνοθεσίας. Τώρα, ο διάσημος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός εστιάζει στα ντοκιμαντέρ -για τη Βενεζουέλα, την Ουκρανία και τον Έντουαρντ Σνόουντεν- ενώ όλα αντικατοπτρίζουν τις αμφιλεγόμενες δραστηριότητες της αμερικανικής κυβέρνησης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Ο Όλιβερ Στόουν, ο βραβευμένος Αμερικανός σκηνοθέτης και ένας αδυσώπητος επικριτής των αμερικανικών διοικήσεων, χαρακτήρισε τη χώρα του ως «αυτοκρατορία του κακού».
Ο συγκεκριμένος όρος καθιερώθηκε από τον πρόεδρο Ρόναλντ Ρέιγκαν το 1983, όταν αναφερόταν στη Σοβιετική Ένωση.
Τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ από τότε, τουλάχιστον για τον Στόουν. «Οι αυτοκρατορίες πέφτουν. Ας προσευχηθούμε ότι αυτή η αυτοκρατορία, αυτά τα κακά πράγματα θα πέσουν επίσης... Επειδή είμαστε η αυτοκρατορία του κακού», είπε σε συνέντευξή του στο RT.
«Αυτό που είπε ο Ρέιγκαν για τη Ρωσία, στην πραγματικότητα ισχύει για εμάς».
Ο Στόουν -γνωστός για τις ταινίες του «Platoon» και «Wall Street»- έχει επικρίνει εδώ και πολύ καιρό την αμερικανική εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα τη συμμετοχή της σε ένοπλες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.
Η εξέλιξη του Χόλιγουντ
«Το Χόλιγουντ έχει αλλάξει από το 2001. Έχει επιβληθεί μεγαλύτερη λογοκρισία από τότε. Ο στρατός, η CIA, οι απεικονίσεις αυτών των οργανώσεων έχει αλλάξει πολύ από τότε» υπογράμμισε ο Στόουν.
«Ας βάλουμε κάτω τα νούμερα... Ας πούμε ότι θέλετε να κάνετε μια ταινία που επικρίνει τον αμερικανικό στρατό, εστιάζοντας σε μια ιστορία πολέμου στο Ιράκ ή την ιστορία τρόμου που συνέβη πρόσφατα στο Ιράν», είπε. «Αν θες να αγγίξεις αυτές τις ιστορίες, να ξέρεις πως δεν πρόκειται να συμβεί».
«Τώρα, η λογοκρισία δεν είναι κάτι που επηρεάζει αποκλειστικά την αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία», σημείωσε ο Στόουν.
«Διαβάζω τα αμερικανικά ΜΜΕ αλλά όλα λένε τα ίδια πράγματα... Δεν ακούνε την απόψη που έχουν για τις εξελίξεις το Ιράν και η Κίνα, δεν ακούνε γνώμες από τη Βόρεια Κορέα, ούτε από τη Βενεζουέλα» υπογράμμισε ο σκηνοθέτης.
Η πολεμοχαρής εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ
Στη συνέχεια ο Στόουν μίλησε για «συντηρητικά αμερικανικά γεράκια» που υποστηρίζουν τις στρατιωτικές εκστρατείες στο εξωτερικό: «Είναι πολεμοχαρείς, έχουν παλιομοδίτικο τρόπο σκέψης».
«Δεν υπάρχουν κόμματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν υπάρχει δημοκρατική φωνή, εκτός από μικρές φωνές, που αναρωτιούνται "γιατί κάνουμε πολέμους;"».
«Δεν ακούω για αυτά από κανέναν από τους σημαντικότερους υποψηφίους, εκτός από έναν ή δύο από την πλευρά των Δημοκρατικών, αλλά δεν αυτοί δεν πρόκειται να κερδίσουν» επεσήμανε.
«Με άλλα λόγια, η Χίλαρι Κλίντον... και ο Τζο Μπάιντεν είναι εξίσου πολεμοχαρής όσο ο Ντίκ Τσέινι. Το ίδιο κάνουν κι αυτοί αλλά με διαφορετικό τρόπο. Για να καταλάβετε πόσο ακροδεξιά έχει γίνει η Αμερική, έχουμε φτάσει στο σημείο η Χίλαρι Κλίντον να θεωρείται ως Δημοκρατική. Δεν μπορώ να το πιστέψω», δήλωσε ο Όλιβερ Στόουν.
«Δεν υπάρχει πραγματική αριστερά στις ΗΠΑ. Ουσιαστικά δεξιοί τσακώνονται με δεξιούς. Όπως δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στις συνεντεύξεις που έκανα μαζί του "δεν έχει σημασία ποιος είναι Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών"» κατέληξε.