Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Γυναίκα

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ιγμορίτιδα στο παιδί

Πολλά είναι τα παιδιά που ταλαιπωρούνται από την Ιγμορίτιδα; Τι είναι όμως η Ιγμορίτιδα και πώς μπορεί ο γονιός να την αναγνωρίσει; Τι μπορεί να κάνει και πότε γίνεται επικίνδυνη για ένα παιδί;

Τι είναι ιγμορίτιδα;

Πρόκειται για φλεγμονή των ιγμορείων άντρων [αεροφόρες κοιλότητες-παραρρίνιοι κόλποι, που βρίσκονται στο πρόσωπο κάτω από τα μάτια , δυο στον αριθμό, δεξιά και αριστερά]. Κατά κανόνα προκαλούνται ρινογενώς ως επακόλουθο λοιμώξεων των ανώτερων αεροφόρων οδών και ειδικότερα μετά από φλεγμονή της μύτης π.χ ιογενή ρινίτιδα [συνάχι]. Σε ένα μικρό ποσοστό μπορεί να είναι οδοντογενούς αιτιολογίας [απο φλεγμονή δοντιού].

Τι εννοούμε με τον όρο «οξεία Ιγμορίτιδα;»

Φλεγμονή του ιγμορείου, η οποία διαρκεί όχι περισσότερο από 2 εβδομάδες,. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα διαρκούν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών, τότε μπαίνουμε σε χρόνιες καταστάσεις. Μετά την αγωγή στην οξεία ιγμορίτιδα, δεν παραμένουν σημεία βλάβης στη περιοχή.

Ποια είναι τα συμπτώματα της Ιγμορίτιδας;

Γενικά τα συμπτώματα αφορούν την ανατομική περιοχή του ιγμορειου άντρου.

Για να θεωρήσουμε πως ένα παιδί έχει ιγμορίτιδα, θα πρέπει να συνυπάρχουνδύο ή περισσότερα συμπτώματα, ένα εκ των οποίων πρέπει να είναι:

αίσθημα ρινικής απόφραξης ή συμφόρησης[μπούκωμα] και πρόσθιας ή οπισθορρινικής καταρροής με εκκρίσεις

προσωπαλγία ή αίσθημα πληρότητας του προσώπου [πόνος στο πρόσωπο]

μείωση ή απώλεια της όσφρησης

στοματική αναπνοή και ωτικά συμπτώματα , όπως οξεία μέση ωτίτιδα

και επιπρόσθετα είτε να συνυπάρχουν τα χαρακτηριστικά ευρήματα κατά την ενδοσκόπηση της μύτης, είτε διαπυστώνονται παθολογικά ευρήματα στην αξονική τομογραφία.

Προσοχή είναι λίγες οι περιπτώσεις που χρειάζεται να προβεί ένα παιδί σε αξονική τομογραφία.

Πότε ένας γονιός πρέπει να ανησυχήσει;

1.Σε περίπτωση που το παιδί έχει ρινική συμφόρηση και βήχα που διαρκεί 10 ημέρες, χωρίς βελτίωση.

2. Ένα κρυολόγημα που φαίνεται πιο σοβαρό από ότι συνήθως, υψηλός πυρετός, παχύρευστες πυώδεις εκκρίσεις.

3.Ένα κρυολόγημα , που μετά από μερική ύφεση επιδεινώνεται με ή χωρίς πυρετό.

Ιγμορίτιδα και βρέφος (Συμπτώματα-αντιμετώπιση)

Κλινικά συμπτώματα που περιλαμβάνουν ρινικές παχύρευστες εκκρίσεις, που δεν υποχωρούν και μπορεί να συνοδεύονται από πυρετό, αποτελούν το κλειδί της διάγνωσης της οξείας ιγμορίτιδας. Οι ρινοπλύσεις και φαρμακευτική αγωγή με το κατάλληλο αντιβιοτικό, αποτελούν τα εφόδια μας για υποχώρηση της νόσου.

Ιγμορίτιδα και παιδί (Συμπτώματα-αντιμετώπιση)

Τα συχνότερα συμπτώματα στα παιδιά είναι:

οι πυώδεις ρινικές εκκρίσεις

ο βήχας

η ρινική συμφόρηση

η κεφαλαλγία.

Η θεραπεία με χορήγηση από το στόμα των κατάλληλων αντιβιοτικών , οι συχνές ρινοπλύσεις όπως και τα ρινικά αποσυμφοριτικά, οδηγούν στην σωστή αντιμετώπιση της οξείας ιγμορίτιδας.

Είναι ή όχι επικίνδυνη για ένα παιδί;

Η χρήση των κατάλληλων αντιβιοτικών έχει μειώσει τις επιπλοκές, που παλιότερα ήταν συχνότερες και σοβαρές.

Σε αυτό βοήθησε και η δυνατότητα πρώιμης και ακριβούς διάγνωσης και η θεραπευτική αντιμετώπιση της οξείας ιγμορίτιδας.

Η οξεία ιγμορίτιδα μπορεί να γίνει επικίνδυνη , όταν δεν θεραπευτεί έγκαιρα, λόγων των επιπλοκών που μπορεί να ακολουθήσουν με την επέκταση της φλεγμονής και σε άλλα σημεία του προσώπου ή και του εγκεφάλου.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την Ιγμορίτιδα;

1) άμεση χορήγηση αποσυμφορητικών φαρμάκων, τοπικά στις ρινικές κοιλότητες με μορφή ρινικών ψεκασμών

2) την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή απο το στόμα

3) συχνές ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό

Παράλληλα μπορούν χορηγηθούν παυσίπονα, αντιπυρετικά [ανάλογα την κλινική εικόνα του παιδιού].

Πότε πρέπει να επισκεφθούμε Ωτορινολαρυγγολόγο;

Σε επιμονή ρινικών συμπτωμάτων, με ρινικές παχύρευστες εκκρίσεις που ξεπερνούν τις 10 ημέρες [χωρίς κλινική εικόνα βελτίωσης] και συνοδό πυρετό, καθιστούν αναγκαία την επίσκεψή μας στον ΩΡΛ ιατρό μας.

Σεφερλής Φωκίων

Ω.Ρ.Λ-Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου, ενηλίκων και παίδων

Tags
Back to top button