Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Όχι τόσο μαρμάρινα όσο νομίζαμε – Τα αρχαία αγάλματα των θεών φορούσαν άρωμα και λουλούδια!

Τα αγάλματα των θεών στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη ήταν... παρφουμαρισμένα και στολισμένα με ευωδιαστά στεφάνια από λουλούδια και γιρλάντες. Αυτό τουλάχιστον γράφει η Δανή ιστορικός Σεσίλια Μπρόενς σε άρθρο που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο Oxford Journal of Archaeology.

Η Σεσίλια Μπρόενς, επιμελήτρια της Γλυπτοθήκης της Κοπεγχάγης, διαπίστωσε μετά από ανάλυση πηγών ότι οι άνθρωποι στην αρχαιότητα δεν αρωμάτιζαν μόνο τους εαυτούς τους, αλλά συχνά και τα αγάλματα των θεών στους ναούς.

Σε αντίθεση με τα σημερινά αρώματα, σύμφωνα με την Μπρόενς, τα αρώματα της εποχής εκείνης είχαν ως βάση λίπος ή λάδι, ώστε να απλώνονται σαν κρέμα. Στις μεσογειακές χώρες, για παράδειγμα, το τριαντάφυλλο ήταν ένα συνηθισμένο υλικό στην αρωματοποιία.

Λευκός Οίκος προς Γαλλία: «Χρωστάτε ευγνωμοσύνη, το άγαλμα μένει εδώ»

Θεϊκά αρώματα και χρωματιστά αγάλματα


Τα στεφάνια από λουλούδια και οι γιρλάντες που κοσμούσαν τα αγάλματα των θεών προσέφεραν έτσι και μία ακόμη βιωματική εμπειρία. Αν και τα αρώματα αυτά βέβαια δεν μπορούν να εντοπιστούν σήμερα, λέει η ιστορικός, έχουν βρεθεί απεικονίσεις τους και αντίγραφά τους από μέταλλα, τερακότα και χρυσό, ενώ η όλη διαδικασία μάλιστα ήταν γνωστή ως «κόσμησις». Αυτή περιελάμβανε και τον στολισμό των αγαλμάτων με υφάσματα και κοσμήματα.

Τα αγάλματα των θεών δέχονταν επίσης περιποίηση με ελαιόλαδο ή μελισσοκέρι. Αυτό τα έκανε βέβαια να λάμπουν, αλλά προστάτευε ταυτόχρονα και το χρώμα τους.

Είναι άλλωστε γνωστό πλέον, πως τα λευκά μαρμάρινα γλυπτά που μπορεί κανείς να δει σήμερα στα μουσεία, δεν αντιπροσωπεύουν σε καμία περίπτωση την αρχαία τέχνη, τονίζει και η ιστορικός. Αντίθετα, έχει αποδειχτεί ότι τα αρχαία γλυπτά, είτε ήταν κατασκευασμένα από ξύλο, τερακότα ή πέτρα, ήταν πάντα και βαμμένα.

Tags
Back to top button