Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Οικονομική εξαθλίωση: Το μηνιαίο εισόδημα φθάνει για μόλις 19 ημέρες

Δεκαεννέα μέρες είναι αρκετές για να «φαγωθεί» το μηνιαίο εισόδημα για περισσότερα από τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά με αποτέλεσμα να προσπαθούν να καλύψουν πάγιες ανάγκες τους με άδειο πορτοφόλι και να καθυστερούν ακόμα και να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια όταν το χρειάζονται ή να πληρώσουν τους λογαριασμούς για ρεύμα ή θέρμανση, αναφέρουν "Τα Νέα".

Η παρατεταμένη κρίση που έχει δημιουργήσει η πανδημία, με τα λουκέτα σε επιχειρήσεις λόγω των υγειονομικών μέτρων που οδήγησαν χιλιάδες εργαζομένους είτε στην ανεργία, είτε σε αναστολή εργασίας, είχε ως συνέπεια τη ραγδαία μείωση των εισοδημάτων για μεγάλο αριθμό νοικοκυριών το 2020, κάτι που συνεχίζεται και το 2021. Είναι ενδεικτικό ότι στην 9η ετήσια έρευνα που πραγματοποίησε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος, σε συνεργασία με τη MARC, περίπου τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά (37,5%) δήλωσαν ότι το εισόδημά τους μειώθηκε κατά 11,5% (μέσος όρος).

Στην Τουρκία η ελληνική διπλωματική αποστολή – Οι στόχοι της Άγκυρας και οι προσδοκίες της Αθήνας από τον διάλογο
Νοικοκυριά τα εισοδήματα των οποίων προέρχονται κυρίως από επιχειρηματική δραστηριότητα είναι εκείνα που επλήγησαν περισσότερο με τα επτά στα δέκα να δηλώνουν ότι το εισόδημά τους μειώθηκε το 2020 κατά 27,1%. Μικρότερο είναι το ποσοστό των νοικοκυριών (39,3%) που το εισόδημά τους βασίζεται κυρίως στον μισθό και είχαν μείωση της τάξεως του 10,5%, ενώ για το 24,8% των νοικοκυριών που έχουν ως κύρια πηγή εισοδήματος τη σύνταξη η μείωση ήταν στο 6,8%.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία οδηγούν σε φτωχοποίηση, με ένα μεγάλο ποσοστό νοικοκυριών να παραμένει σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού και το 1 στα 4 νοικοκυριά (25,1%) να δηλώνει πως διαβιοί με εισόδημα έως 10.000 ευρώ τον χρόνο. Σχεδόν 1 στα 2 νοικοκυριά (47,9%) δηλώνει πως χρειάζεται να κάνει περικοπές για να καλύψει τα αναγκαία. Υψηλό είναι και το ποσοστό αδυναμίας αποταμίευσης των νοικοκυριών, καθώς 8 στα 10 (81,8%) λένε ότι δεν καταφέρνουν να αποταμιεύσουν, παρά τη μείωση της κατανάλωσης που καταγράφηκε λόγω των εκτεταμένων περιορισμών που υιοθετήθηκαν για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού και μάλιστα απαισιόδοξες είναι και οι προσδοκίες τους και για το 2021, αφού το 35,6% αναμένει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης. Παράλληλα οι οικονομικές δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία οδήγησαν το 1/3 των νοικοκυριών να καθυστερεί στην αναζήτηση κατάλληλης θεραπείας για κάποιο ιατρικό πρόβλημα, ενώ 2 στα 10 καθυστέρησαν να πληρώσουν το ρεύμα και 12,6% λογαριασμούς για θέρμανση. Την ίδια στιγμή το 36% δηλώνει πως τα καταφέρνει χωρίς δυσκολίες να καλύψει τις υποχρεώσεις, ενώ μόλις το 4,9% των νοικοκυριών ζει άνετα και μπορεί να αποταμιεύσει.

Tags
Back to top button