Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Οι Τούρκοι ετοιμάζονται για το Αιγαίο: Η Τουρκία υπέγραψε υλικοτεχνική συμφωνία για την απόκτηση αεροσκαφών Eurofighter

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ότι ο υπουργός Yaşar Güler, ο οποίος βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπέγραψε τεχνική και υλικοτεχνική συμφωνία για τη συντήρηση και λειτουργία των αεροσκαφών Eurofighter Typhoon.

Η συμφωνία οριστικοποιήθηκε στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια επίσκεψης μεταξύ του Τούρκου υπουργού και του Βρετανού Υπουργού Άμυνας John Healey.

Η συμφωνία επικεντρώνεται στην τεχνική και υλικοτεχνική υποστήριξη των αεροσκαφών στο πλαίσιο του προγράμματος Eurofighter Typhoon, ανέφερε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους στην πρωτεύουσα, οι δύο αρχηγοί άμυνας συζήτησαν επίσης ευρύτερη συνεργασία.

48 ώρες πριν την καταστροφή! Ο Νετανιάχου διατάζει "μαζικό όλεθρο" στο Ιράν πριν τον σταματήσει ο Τραμπ

Αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι μια ξεχωριστή σύμβαση που καλύπτει την προμήθεια αεροσκαφών, εξοπλισμού και πυρομαχικών που συνδέονται με το πρόγραμμα είχε ήδη υπογραφεί τον περασμένο Οκτώβριο.

Η τελευταία συμφωνία αποσκοπεί στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης συντήρησης και επιχειρησιακής ετοιμότητας των αεριωθούμενων. Και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι δεσμεύονται να ενισχύσουν περαιτέρω την αμυντική συνεργασία τα επόμενα χρόνια.

Πέρυσι, η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο για την αγορά 20 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon.

Σήμα κινδύνου από τη φύση! Χιλιάδες κοράκια "πολιορκούν" το Τελ Αβίβ-Τι διαισθάνονται; (βίντεο)

Η Βρετανία, κορυφαίος εταίρος στο πρόγραμμα Eurofighter, υπήρξε ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της Τουρκίας και η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πρωτευουσών, αφότου η Τουρκία ξεπέρασε το γερμανικό βέτο για την πώληση το 2024.

Το ενδιαφέρον της Τουρκίας για το Typhoon αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 2022, καθώς η Άγκυρα απογοητεύτηκε από τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις για την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ.

Στα τέλη του 2024, η Τουρκία ολοκλήρωσε μια συμφωνία 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Ουάσινγκτον για 40 F-16. Ωστόσο, οι συνομιλίες φέρεται να έχουν διακοπεί λόγω των ανησυχιών της Τουρκίας σχετικά με την τιμολόγηση και του ανανεωμένου ενδιαφέροντος της για επιστροφή στο πρόγραμμα F-35.

Η Τουρκία αποκλείστηκε από το πρόγραμμα F-35 υπό την ηγεσία των ΗΠΑ το 2019 μετά την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400.

Έκτοτε, η Άγκυρα έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει την απόφαση άδικη και έχει εκφράσει την ελπίδα ότι το ζήτημα θα μπορούσε να επιλυθεί κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε το ζήτημα κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Σεπτεμβρίου με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Τον περασμένο μήνα, ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν «πολύ σοβαρά» την πώληση F-35 στην Τουρκία, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα.

Το ελληνοαμερικανικό λόμπυ κάνει πολύ καλή δουλειά και ακυρώνει κάθε τουρκική προσπάθεια για απόκτηση αυτού του τύπου των αεροσκαφών. 

48 ώρες πριν την καταστροφή! Ο Νετανιάχου διατάζει "μαζικό όλεθρο" στο Ιράν πριν τον σταματήσει ο Τραμπ

Η Τουρκία έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένα εμπάργκο όπλων από τους συμμάχους της τις τελευταίες δεκαετίες, γεγονός που την ώθησε να επιταχύνει τις προσπάθειες για τη μείωση της εξάρτησης από το εξωτερικό και την επέκταση της εγχώριας αμυντικής παραγωγής.

Σήμερα, η χώρα κατασκευάζει ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικών πλατφορμών, συμπεριλαμβανομένων drones, πυραύλων και ναυτικών σκαφών, και αναπτύσσει το δικό της μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς.

Το εγχώριο αεροσκάφος stealth, γνωστό ως Kaan, προορίζεται να αντικαταστήσει τελικά τον γερασμένο στόλο F-16 της πολεμικής αεροπορίας, ο οποίος αναμένεται να αρχίσει να αποσύρεται σταδιακά τη δεκαετία του 2030.

ΟΙ Τούρκοι φοβούμενοι τον συνεχιζόμενο πόλεμο στο Ιράν, και ασκώντας εχθρική ρητορική προς την Ελλάδα,   αμφισβητώντας τα ναυτικά δικαιώματα της, έχει προκαλέσει μια εξοπλιστική φρενίτιδα να ακυρώσει στον αέρα την ελληνική αεροπορική υπεροχή.

Το αν θα αγοράσουν τελικά μαχητικά Eurofighter Typhoon οι Τούρκοι, θα το δούμε στην πράξη, διότι μέχρι τότε πολλά μπορούν να γίνουν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Tags
Back to top button