Οι τιμές του πετρελαίου γνωρίζουν άνοδο σήμερα (09.12.2024), αφού η πτώση του καθεστώτος του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, προκάλεσε μεγαλύτερη αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή, αν και τα κέρδη περιορίστηκαν από τις μειωμένες προοπτικές ζήτησης για το επόμενο έτος.
Στη σκιά των εξελίξεων στη Συρία, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου brent αυξήθηκαν κατά 36 σεντς ή 0,51% στα 71,48 δολάρια ανά βαρέλι ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού κέρδισαν 38 σεντς ή 0,57% στα 67,58 δολάρια ανά βαρέλι.
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες Σύρων που απελευθερώθηκαν από τις φυλακές κολαστήρια - «Οι κρατούμενοι πέθαναν από βασανιστήρια» (βίντεο)
Οι Σύροι αντάρτες ανακοίνωσαν χθες (8.12.2024) στην κρατική τηλεόραση ότι ανέτρεψαν τον πρόεδρο αλ Άσαντ.
«Η εξέλιξη στη Συρία έχει προσθέσει ένα νέο επίπεδο πολιτικής αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή, παρέχοντας κάποια στήριξη στην αγορά», δήλωσε ο Τομομίτσι Ακούτα, ανώτερος οικονομολόγος της Mitsubishi UFJ Research and Consulting.
«Όμως οι μειώσεις των τιμών της Σαουδικής Αραβίας και η παράταση της μείωσης της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ την περασμένη εβδομάδα υπογράμμισαν την αδύναμη ζήτηση από την Κίνα, υποδεικνύοντας ότι η αγορά μπορεί να χαλαρώσει προς το τέλος του έτους», είπε, σημειώνοντας ότι οι επενδυτές παρακολουθούν για τα πρώτα σημάδια των όποιων επιπτώσεων στις αγορές από την αναμενόμενη ενεργειακή και μεσανατολική πολιτική του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Η Saudi Aramco, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο, μείωσε τις τιμές του Ιανουαρίου 2025 για τους Ασιάτες αγοραστές στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2021, ανακοίνωσε την Κυριακή, καθώς η αδύναμη ζήτηση από τον κορυφαίο εισαγωγέα Κίνα επιβαρύνει την αγορά.
Την Πέμπτη, ο ΟΠΕΚ+, ανέβαλαν την έναρξη των αυξήσεων της παραγωγής πετρελαίου κατά τρεις μήνες, μέχρι τον Απρίλιο, και παρέτειναν την πλήρη απεμπλοκή των περικοπών της παραγωγής κατά ένα έτος, μέχρι το τέλος του 2026.
Ο ΟΠΕΚ+, που είναι υπεύθυνος για περίπου τη μισή παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου, σχεδίαζε να ξεκινήσει την απεμπλοκή των περικοπών από τον Οκτώβριο του 2024, αλλά η επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης -ιδίως από τον κορυφαίο εισαγωγέα αργού Κίνα- και η αύξηση της παραγωγής αλλού τον ανάγκασαν να αναβάλει αρκετές φορές το σχέδιο.