Η υπερδραστηριότητα του Mark Zuckerberg τον τελευταίο καιρό δεν θα περνούσε φυσικά απαρατήρητη.
Ειδικά η πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, μιας και προφανώς κάποια προβλήματα λύνονται μόνο με συζητήσεις πρόσωπο με πρόσωπο.
Το Facebook ζει δύσκολες ώρες πια, καθώς ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις διεθνώς ξεψαχνίζουν τα πώς και τα γιατί. Βουλευτές και Κοινοβούλια ανά τον κόσμο έχουν ήδη αρχίσει να αναρωτιούνται φωναχτά μήπως παραείναι επιτυχημένο το μοντέλο του Facebook. Και τι κρύβεται τελικά πίσω από αυτό.
Εκεί που κάποτε τον ζητωκραύγαζαν όλοι για τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούσε, τώρα φαίνεται πως πολλοί επιχειρούν να τον γκρεμίσουν. Γι’ αυτό και ο Zuckerberg έγινε σχεδόν παρανοϊκός στη δράση του.
Έχει φτιάξει γύρω του έναν κύκλο στενών συνεργατών, ελεγκτικά συμβούλια, επιτροπές επικοινωνίας, εκπροσώπους, αντιπροσώπους, ακόμα και λομπίστες που προσπαθούν να ανατρέψουν το σε βάρος του κλίμα.
Μόνο που όλα αυτά προφανώς δεν ήταν αρκετά, καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες δεν σταματούν σε αυτά. Θέλουν να του μιλήσουν αυτοπροσώπως, καθώς το Facebook έχει μπει για τα καλά στο κυβερνητικό στόχαστρο και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς Αμερικής και Ευρώπης.
Παρά το γεγονός ότι αρνήθηκε πολλές προσκλήσεις ευρωπαίων ηγετών, προσφάτως έλαβε μία στην οποία δεν μπορούσε να πει όχι. Πετάχτηκε λοιπόν με το ιδιωτικό του τζετ ως την Ουάσιγκτον, μιας και όλα τα στοιχήματα είναι ανοιχτά για την εταιρία του.
Βλέπετε προσφάτως οι γενικοί εισαγγελείς 8 αμερικανικών πολιτειών δήλωσαν την πρόθεσή τους να ξεψαχνίσουν τα επιχειρηματικά πεπραγμένα του Facebook, την ίδια ώρα που η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου εγκαινίασε ήδη μια αντιμονοπωλιακή έρευνα για τον κολοσσό. Κάτι που κάνει ήδη και το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.
Όπως και η Τραπεζική Επιτροπή του Κογκρέσου για το κρυπτονόμισμα του Facebook, το Libra. Πόσο μάλλον που ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επιτεθεί επανειλημμένως στο Facebook. Ο Zuckerberg δεν μπορούσε να μην πάει στον Τραμπ, καθώς διακυβεύονται πολλά πια για το μέλλον της εταιρίας του.
Όπως μας λέει μάλιστα το ρεπορτάζ της «Washington Post», το αφεντικό του Facebook τα άκουσε για τα καλά από τους νομοθέτες, απαιτώντας μεγαλύτερη διαφάνεια και καλύτερη προστασία των δεδομένων των χρηστών. Και καμία εμπλοκή στις εκλογές του 2020 φυσικά, καθώς το παρελθόν εδώ παραείναι ύποπτο!
Το κακό για τον Zuckerberg είναι πως γι’ αυτόν και το Facebook συμφωνούν και οι Ρεπουμπλικανοί και οι Δημοκρατικοί, καθώς όλοι ανησυχούν για όσα εκτυλίσσονται στις σελίδες του.
Ακόμα και ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να απαντήσει για το τι συζήτησαν οι δύο άντρες στο Οβάλ Γραφείο. Όλοι ξέρουν όμως ότι τον υποδέχτηκαν σε σχεδόν πολεμικό κλίμα.