Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι προβληματισμοί της Αθήνας από την στάση Τράμπ στην αντιπαράθεση Ινδίας-Πακιστάν με φόντο τα Ελληνοτουρκικά

 Είναι γνωστό ότι η  Ινδία εκδικήθηκε για την επίθεση στο Παχαλγκάμ, χτυπώντας στρατόπεδα τρομοκρατών στο Πακιστάν, στα πλαίσια της Επιχείρησης "Sindoor" που ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Μαΐου.

Η Ινδική επιχείρηση "Sindoor"

Η εν λόγω επιχείρηση ήταν μια συντονισμένη διακλαδική στρατιωτική επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν ο Ινδικός Στρατός, το Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία.

Οι γρήγορες και ακριβείς επιθέσεις που διεξήγαγαν οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Sindoor» την Τετάρτη έπληξαν  εννέα  τρομοκρατικές βάσεις στο Πακιστάν και στο κατεχόμενο από το Πακιστάν Κασμίρ (PoK) και αποκάλυψαν το βαθιά εδραιωμένο δίκτυο υποστήριξης και την υποδομή πίσω από την τρομοκρατία που υποστηρίζεται από το Πακιστάν, αναφέρουν

Σύμφωνα με αξιωματούχους της άμυνας, οι εννέα στόχοι που χτυπήθηκαν σε όλο το Πακιστάν δεν ήταν απλώς τυχαίες επιλεγμένες θέσεις εκπαίδευσης, αλλά ενεργά κέντρα τρομοκρατικών επιχειρήσεων, που συνδέονται άμεσα με πρόσφατες επιθέσεις στην Ινδία.

Οι Ινδικές Ένοπλες Δυνάμεις και η κυβέρνηση της χώρας χαρακτήρισαν την Επιχείρηση ως έναν τρόπο απόδοσης δικαιοσύνης στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παχαλγκάμ στις 22 Απριλίου, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 26 ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες άλλους.

Ανατριχιαστική έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία! Η ΕΕ της κλείνει την πόρτα στην ένταξη – Σκοτεινές αναφορές για την Ελλάδα

Παρέμβαση Τράμπ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη ότι θέλει η Ινδία και το Πακιστάν να «σταματήσουν» τη σύγκρουση, λέγοντας ότι αν μπορεί να κάνει οτιδήποτε για να «βοηθήσει», θα είναι εκεί.

«Καλές σχέσεις  έχωκαι με τους δύο και θέλω να δω να σταματάει. «Και αν μπορώ να κάνω οτιδήποτε για να βοηθήσω, θα είμαι εκεί», είπε ο Τραμπ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον «πόλεμο» μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.

Ο Τραμπ έκανε τις δηλώσεις αυτές την Τετάρτη στο Οβάλ Γραφείο μετά την τελετή ορκωμοσίας του Ντέιβιντ Περντιού ως Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κίνα.

Αυτές ήταν οι δεύτερες δηλώσεις του Τραμπ σχετικά με την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο πυρηνικά οπλισμένων γειτόνων της Νότιας Ασίας, αφότου η Ινδία ξεκίνησε την επιχείρηση Sindoor με στόχο τρομοκρατικές υποδομές στο Πακιστάν και στο κατεχόμενο από το Πακιστάν Κασμίρ (PoK).

Λίγες ώρες μετά τα ινδικά πλήγματα, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι η Ινδία και το Πακιστάν πολεμούν εδώ και πολύ καιρό και ο κόσμος ήξερε ότι «κάτι θα συνέβαινε».

Το Κασμίρ στο χείλος του χάους! Ινδικοί πύραυλοι σαρώνουν το Πακιστάν – Υπόσχεση για αιματηρά αντίποινα

«Είναι κρίμα, μόλις το ακούσαμε ακριβώς τη στιγμή που περπατούσαμε στις πόρτες του Οβάλ Γραφείου. Υποθέτω ότι ο κόσμος ήξερε ότι κάτι θα συνέβαινε με βάση λίγο από το παρελθόν. Πολεμούν για πολλές, πολλές δεκαετίες και αιώνες, στην πραγματικότητα, αν το σκεφτείτε πραγματικά», είπε ο Τραμπ όταν ρωτήθηκε για τις επιθέσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού, Αντιστράτηγος Αχμάντ Σαρίφ Τσάουντρι, δήλωσε ότι 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 57 άλλοι τραυματίστηκαν στις πυραυλικές επιθέσεις που εξαπολύθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα σε πόλεις της επαρχίας Παντζάμπ και του PoK, και πυροδοτώντας τη Γραμμή Ελέγχου.

Το Πακιστάν δήλωσε ότι κατέρριψε πέντε ινδικά αεροσκάφη και ένα drone. Η Ινδία δεν έχει ακόμη απαντήσει σε αυτούς τους ισχυρισμούς.

Τέλος ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σεχμπάζ Σαρίφ, δήλωσε ότι η αεροπορία της χώρας  έδωσε την απάντησή της.

Διπλωματική προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη

καθώς κλιμακώνονται οι εντάσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν

Διπλωματική προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη για να επαναφέρουν την Ινδία και το Πακιστάν από το χείλος του γκρεμού, καθώς οι εντάσεις μεταξύ των γειτόνων που διαθέτουν πυρηνικά όπλα έχουν κλιμακωθεί.

«Ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει μια στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Είπε ότι ο Γκουτέρες ζητά «μέγιστη στρατιωτική αυτοσυγκράτηση και από τις δύο χώρες».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Λάμι δήλωσε ότι η κατάσταση αποτελεί «σοβαρή ανησυχία».

«Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προτρέπει την Ινδία και το Πακιστάν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να συμμετάσχουν σε άμεσο διάλογο για να βρουν μια γρήγορη, διπλωματική οδό προς τα εμπρός», δήλωσε ο Λάμι.

«Έχω καταστήσει σαφές στους ομολόγους μου στην Ινδία και το Πακιστάν ότι εάν αυτό κλιμακωθεί περαιτέρω, κανείς δεν κερδίζει».

Ο Λάμι δήλωσε επίσης ότι η ασφάλεια των Βρετανών υπηκόων στην περιοχή είναι «προτεραιότητά μας», με το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Ινδίας ήταν «λυπηρή».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι «ανησυχούν» για την τρέχουσα κατάσταση και ζήτησε από τις δύο χώρες να «παραμείνουν ήρεμες, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από τη λήψη ενεργειών που μπορεί να περιπλέξουν περαιτέρω την κατάσταση».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό δήλωσε στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης: «Κατανοούμε την επιθυμία της Ινδίας να προστατευτεί από τη μάστιγα της τρομοκρατίας, αλλά προφανώς καλούμε τόσο την Ινδία όσο και το Πακιστάν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφύγουν την κλιμάκωση και, φυσικά, να προστατεύσουν τους πολίτες».

Το Ιράν σε μεσολαβητικό ρόλο

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Σεγέντ Αμπάς Αραγτσί, ταξίδεψε στο Δελχί και αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο και τον υπουργό εξωτερικών της Ινδίας την Πέμπτη, μετά από συνομιλίες με τον αρχηγό του στρατού και τον πρωθυπουργό του Πακιστάν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Το Ιράν προσφέρθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.

Η στάση της Αθήνας και οι προβληματισμοί από την στάση Τράμπ

Από την πλευρά μας ελπίζουμε η λογική να πρυτανεύσει και να αποφευχθεί σύγκρουση μεταξύ Ινδίας-Πακιστάν με κίνδυνο πρόκλησης πυρηνικού Αρμαγεδώνα.

Η χώρα μας κατά την άποψή μας θα πρέπει να σταθεί στο πλευρό της Ινδίας, αρχικά σε διπλωματικό επίπεδο, και αν κριθεί απαραίτητο μεταγενέστερα σε στρατιωτικό επίπεδο.

Με τον τρόπο αυτό  η Αθήνα θα δέσει την στρατιωτική συμμαχία με το Νέο Δελχί, γεγονός που θα μας αποφέρει μελλοντικά πολλαπλά οφέλη.

Η εταιρική σχέση μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας θα μπορούσε να είναι μια κατάσταση win-win και για τις δύο χώρες, ειδικά για την Ελλάδα, η οποία θα έχει έναν νέο ισχυρό σύμμαχο όπως η Ινδία, για να αντιμετωπίσει την συμμαχία Τουρκίας-Πακιστάν, σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.

Ωστόσο προβληματισμό προκαλεί στην Αθήνα η "χλιαρή" και αποστασιοποιημένη μέχρι στιγμής στάση του Αμερικανού Προέδρου στην ένοπλη αντιπαράθεση Πακιστάν-Ινδίας, δύο χωρών με τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν καλές σχέσεις  και οι οποίες  έχουν εδώ και πολλά χρόνια προστριβές για το Κασμίρ ,σύμφωνα με τα λεγόμενα του Τράμπ.

"Φέρνοντας" την στάση του Αμερικανού Προέδρου  από την στρατιωτική αντιπαράθεση Ινδίας-Πακιστάν στα Ελληνοτουρκικά, θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν 2 βασικά κοινά σημεία.

Η χρόνια αντιπαράθεσή μας με τους γείτονες που εποφθαλμιούν τα νησιά μας στο Αιγαίο και το γεγονός ότι και με τις 2 χώρες οι ΗΠΑ έχουν καλές σχέσεις, με τον Ερντογάν μάλιστα ο Τράμπ εξαιρετικές.

Ποιά θα είναι άραγε  η στάση Τράμπ σε μια παρόμοια κατάσταση με αυτή Ινδίας-Πακιστάν μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας;

 

Tags
Back to top button