Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Oι μυστικές συναντήσεις για την Ελλάδα: Το σχέδιο Σόιμπλε – Λαγκάρντ – Τι παίζεται στο παρασκήνιο της αξιολόγησης

Σε ανοικτή γραμμή για το ελληνικό θέμα του χρέους και της αξιολόγησης βρίσκονται, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η εξέλιξη αυτή αποκαλύπτει δύο στοιχεία σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr:

1ον. Η Άνγκελα Μέρκελ δεν θέλει να ασχοληθεί η ίδια κατά την προεκλογική της εκστρατεία με την Ελλάδα και αφήνει τον υπουργό της να επικοινωνεί πλέον ο ίδιος με την κ. Λαγκάρντ (κάτι που δεν γινόταν στο παρελθόν καθως συνομιλητής του ήταν ο κ. Τόμσεν) και

2ον. Υπάρχει η υπόγεια πολιτική γραμμή που προσπαθεί να ανακόψει την ολοένα και αυξανόμενη επιρροή των σκληροπυρηνικών του ΔΝΤ και της ομάδας Τόμσεν.

Καλά πληροφορημένη πηγή του Eurogroup ανέφερε στο Euro2day.gr, ότι την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν τρεις συσκέψεις για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες, ώστε να βρεθεί ένας «οδικός χάρτης» λύσης. Είναι η ίδια πηγή που μας ανέφερε προ αρκετών εβδομάδων ότι η αξιολόγηση δεν πρόκειται να κλείσει πριν από τον Μάρτιο, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από όλες τις πλευρές.

Η μία σύσκεψη έγινε το πρωί της Πέμπτης σε επίπεδο mission chiefs των τεσσάρων θεσμών, όπου συζητήθηκε το πολιτικό αδιέξοδο και η στάση του ΔΝΤ μετά την καταγραφή του προσχεδίου για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους.

Η δεύτερη σύσκεψη έγινε πάλι σε επίπεδο mission chiefs, με την παρουσία στελεχών της Κομισιόν και του EuroWorking Group στο περιθώριο του Eurogroup και μετά τις διμερείς συναντήσεις που είχε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η τρίτη και σημαντικότερη έγινε μυστικά, μετά το τέλος του Eurogroup, κεκλεισμένων των θυρών και σε αυτήν συμμετείχαν ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών και δύο ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ. Εκπρόσωποι της ΕΚΤ δεν ήταν παρόντες.

Η «δικαιολογία» της κλειστής αυτής συνάντησης ήταν η συζήτηση για το μέλλον της προεδρίας του Eurogroup, καθώς εάν το κόμμα του Γ. Ντάισελμπλουμ χάσει τον Μάρτιο τις εκλογές στην Ολλανδία, τυπικά, πρέπει να αποχωρήσει.

Η θέση του προέδρου προαλείφεται εδώ και δύο χρόνια για τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίντος, καθώς η ΕΕ «χρωστά» υψηλό αξίωμα στην Ισπανία από τότε που ο Λουξεμβουργιανός Ιβς Μερς διορίστηκε στο ΔΣ της ΕΚΤ έναντι του ισπανού ανθυποψηφίου του.

Το πρόβλημα είναι όμως ότι ο κ. Ντε Γκίντος ανήκει στο ΕΛΚ, που καταλαμβάνει πλέον όλες τις θέσεις αποφάσεων στην ΕΕ. Έτσι η μικρή ομάδα των υπουργών συσκέφθηκε για τα τεκταινόμενα.

Αξιωματούχος που παρευρίσκετο στη συνεδρίαση ανέφερε ότι στο τραπέζι προτάσεων έπεσε ακόμα και το όνομα του Πίτερ Κάζιμιρ, Σλοβάκου υπουργού Οικονομικών, ως πιθανού προέδρου. Ανέφερε δε ότι όλες οι εναλλακτικές δεν φαίνεται να δίνουν ανάσα στην Ελλάδα, καθώς οι υποψήφιοι ήταν ανέκαθεν υπέρ των σκληρών αποφάσεων.

Η ομάδα αποφάσισε ότι λόγω και των σαφών προειδοποιήσεων της ΕΚΤ για πιθανή αναζωπύρωση της κρίσης, της μεγάλης αβεβαιότητας της προεδρίας Τραμπ (που επίσης συζητήθηκε στο Eurogroup), της εύθραυστης κατάστασης που βρίσκονται οι Ιταλία και Πορτογαλία, θα ήταν σωστό οι ελεγκτές να επιστρέψουν στην Ελλάδα μόνο όταν πρόκειται να υπάρξει οριστική λύση και ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Και αυτό γιατί οι αδιέξοδες συζητήσεις από εδώ και πέρα θα παρακολουθούνται πιο στενά από τις αγορές, λόγω και των εκλογικών κύκλων.

Η «στροφή» Σόιμπλε;

Όπως μας ανέφερε ο εν λόγω αξιωματούχος, ο κ. Σόιμπλε έχει πει ότι βρίσκεται σε συνεννόηση πλέον με την ίδια την κ. Λαγκάρντ για το θέμα της Ελλάδας και ότι μπορεί να βρεθεί λύση ως τον Μάρτιο με τα εξής δεδομένα, στα οποία συμφώνησαν και οι υπόλοιποι υπουργοί που βρίσκονταν στη σύσκεψη:

1. Μέσα στις επόμενες μέρες -αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής της Μάλτας αυτή την Παρασκευή- θα δοθεί μήνυμα σε κορυφαίο επίπεδο στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι αν υποχωρήσει σε τρία βασικά σημεία: ομαδικές απολύσεις, αφορολόγητο και ενέργεια -και εάν δεχθεί νομοθέτηση των μέτρων έστω μόνο για το 2019, τότε μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση, αλλά και να φωτογραφηθεί μια δέσμη μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Αυτό, κατά την ομάδα των υπουργών, θα «βοηθήσει» και την κ. Λαγκάρντ να προτείνει την παραμονή του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Το «καρότο» σε αυτή τη περίπτωση θα είναι μια παράγραφος που θα αναφέρει ρητά ότι τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν εάν η χώρα κινείται μέσα στους στόχους. Η ελληνική πλευρά ανέφερε ότι είναι αντισυνταγματική τέτοια νομοθέτηση, όμως η ομάδα φέρεται να αποφάνθηκε ότι νομική διέξοδος μπορεί να βρει η Αθήνα, εάν το θελήσει.

2. Μετά από πίεση της ομάδας, ο κ. Σόιμπλε φαίνεται πως δεν βλέπει αρνητικά να συζητήσει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2020 κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ. Κάτι τέτοιο, υποστηρίζεται, ότι θα δώσει ώθηση όχι μόνο στην ελληνική οικονομία αλλά και στην ΕΚΤ, ώστε να προχωρήσει στην ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση αλλά και για την επιστροφή στις αγορές στις αρχές του 2018, σε συνδυασμό με μια προληπτική γραμμή πίστωσης ECCL+.

Οι «σκέψεις» της Κομισιόν

Ανώτατος παράγοντας της Κομισιόν με τον οποίο συνομίλησε το Euro2day.gr διατηρεί τις επιφυλάξεις του για το πραγματικό σχέδιο του κ. Σόιμπλε και αναφέρει τις κρυφές δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι υπάρχει περίπτωση τόσο η κ. Μέρκελ, όσο και ο κ. Σόιμπλε να μη βρίσκονται στις θέσεις τους μετά τις γερμανικές εκλογές, κάτι που θα ελάφρυνε το κλίμα για την Ελλάδα και οι αποφάσεις θα ήταν σαφώς πιο «ομόφωνες».

Όπως μαθαίνουμε, κατά τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, το ΔΝΤ δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης στην ΕΕ αφού η Ευρώπη έχει πλέον τη δική της εργαλειοθήκη και παρά την επίσημη στάση του, είναι θέμα χρόνου πότε θα εκφράσει την άποψή του για τον ρόλο του ΔΝΤ.

Ο κ. Σόιμπλε όμως, ίσως και λόγω του πεισματικού του χαρακτήρα, θα προσπαθήσει να πιέσει για το σενάριο που αναφέραμε πιο πάνω, μόλις κλείσει ταμειακά ο προϋπολογισμός του 2016 και δει πού στέκονται τα μεγέθη.

Κομισιόν και Αθήνα επιμένουν να μιλούν για υπεραπόδοση, η οποία θα αναγκάσει και το ΔΝΤ να επαναξιολογήσει τη βιωσιμότητα του χρέους.

Εάν δεν βρεθεί λύση, ο κ. Σόιμπλε αναμένεται -όπως όλα δείχνουν- να στήσει για ακόμα μια φορά την Ελλάδα στον τοίχο, όταν θα κληθεί να αποπληρώσει ομόλογα τον Ιούνιο.

Κατά τον κοινοτικό αξιωματούχο, που προφανώς έχει μιλήσει και με τις δύο πλευρές, ούτε η Αθήνα, ούτε η ΕΕ επιθυμούν εκλογές στην Ελλάδα, τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο, παρά το γεγονός ότι υπάρχει εκατέρωθεν καχυποψία αυτή τη στιγμή.

Κατά τη δική του προσωπική άποψη, τα πράγματα πρέπει να κυλήσουν ομαλά με τις λιγότερες απώλειες και από τις δύο πλευρές μέχρι τις γερμανικές εκλογές, όπου ο ίδιος θεωρεί ότι πολλά θα αλλάξουν ακόμα και με παραμονή της Α. Μερκελ.

Επίσης δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, εάν οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα επιβεβαιώνουν το υπεραισιόδοξο σενάριο, ο ίδιος ο κ. Γιούνκερ να θέσει εκ νέου θέμα αξιοπιστίας των προβλέψεων του ΔΝΤ.

Ο παράγων Κύπρος

Ακόμα ένας λόγος που ο κοινοτικός αξιωματούχος πιέζει υπογείως τόσο την κ. Λαγκάρντ όσο και τον κ. Σόιμπλε για συμβιβασμό τον Μάρτιο είναι και το γεγονός ότι άπαντες προετοιμάζονται για λύση στο κυπριακό πρόβλημα, κατά τη διάρκεια της οποίας απαιτείται πολιτική σταθερότητα και στην Ελλάδα…

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Tags
Back to top button