Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να ενεργοποιηθεί ουσιαστικά για τη Λιβύη μόνο μετά το... «χαστούκι» του Βερολίνου.
Αρχικά, η τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άνγκελα Μέρκελ, δεν οδήγησε σε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Η Καγκελάριος επέμεινε στις απόψεις της, αποκλείοντας ακόμη και το ενδεχόμενο να συζητηθεί το ζήτημα που «καίει» την Αθήνα, δηλαδή το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες. Με αποτέλεσμα έτσι ο πρωθυπουργός να διακηρύξει σε όλους τους τόνους την ενόχληση της Αθήνας και να ξεκαθαρίσει τις ελληνικές θέσεις, ζητώντας από την κυρία Μέρκελ την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που, μεταξύ άλλων, καταδικάζουν την Τουρκία.
Από την άλλη πλευρά, στις επαφές και συναντήσεις του στρατάρχη Χάφταρ στην Αθήνα τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια κατέστη σαφές πως το μνημόνιο αυτό δεν αναγνωρίζεται από εκείνον. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι, να εξασφαλιστεί πως εάν ο Χάφταρ είναι μέρος της λύσης για την επόμενη μέρα της Λιβύης – σύμφωνα με όσα αναμένεται να δείξει η αυριανή σύνοδος του Βερολίνου – τότε θα προχωρήσει εκείνος τις διαδικασίες για την ακύρωση του μνημονίου.
Βέβαια ο Χαφτάρ το τελευταίο πράγμα που σκέφτεται αυτή τη στιγμή είναι πως θα σώσει την... Ελλάδα, αφού τα πράγματα στη Λιβύη βρίσκονται στην «κόψη του ξυραφιού» και δέχεται τεράστιες πιέσεις από πολύ ισχυρούς παίκτες να υποχωρήσει.
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Λιβύη, η Ελλάδα στηρίζει ξεκάθαρα την εξεύρεση πολιτικής λύσης και την κατάπαυση του πυρός, ενώ ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις ξεκαθαρίζεται πως θα σταλούν μόνο στο πλαίσιο τυχόν συμμετοχής σε αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε καμία άλλη περίπτωση, αφού η Αθήνα υποστηρίζει την άμεση αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από το λιβυκό έδαφος.
Αυτό ουσιαστικά δεν είναι γνωστό το κατά πόσο θα ωφελήσει την Ελλάδα, αφού οι Ευρωπαίοι θέλουν το του καθεστώς της Τρίπολης να έχει ρόλο στην επόμενη ημέρα της Λιβύης, αφού έχουν υπογράψει μαζί του συμφέρουσες ενεργειακές συμφωνίες.
«Η Γερμανία έκανε λάθος που δεν μας δέχθηκε», δήλωσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας ότι «ο στρατάρχης Χάφταρ απαιτεί και ο ίδιος την κατάργηση του μνημονίου, διότι θεωρεί ότι είναι εις βλάβη του λιβυκού λαού». Φύσικα, ο υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να πει εάν ο Χάφταρ δεσμεύτηκε ρητώς πως θα θέσει το ζήτημα στη διάσκεψη του Βερολίνου ως απαραίτητο όρο για τη σύναψη συμφωνίας ανακωχής, γιατί αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει.
Στο τραπέζι παραμένει βέβαια και το ενδεχόμενο βέτο της ελληνικής πλευράς σε όποια απόφαση Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αφορά την επόμενη μέρα στη Λιβύη και δεν λαμβάνει υπόψιν της το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης και την ελληνική θέση περί ακύρωσής του. Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί και στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Παρίσι στις 29 Ιανουαρίου.
Το βέτο δεν μπορεί να αφορά την πολιτική λύση , (καθώς γι'αυτή δεν αποφασίζει η ΕΕ), αλλά τη χρηματοδότηση της όποιας λύσης από την ΕΕ. Βέβαια πως ακριβώς η κυβέρνηση σκοπεύει να στείλει στρατεύματα και να ασκήσει και βέτο, αυτό είναι κάτι που μένει να το δούμε στην πράξη