Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι χώρες - "μέντορες" στην άρση των μέτρων - "Βόμβα" το Ραμαζάνι

Η επιδημιολογική εξέλιξη της καμπύλης του covid 19 στις χώρες που ήδη άρχισαν να επιστρέφουν σε μια σταδιακή κανονικότητα μετά το σχεδόν καθολικό lockdown λόγω της πανδημίας, βρίσκεται στο μικροσκόπιο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που θα πάρει και τις τελικές αποφάσεις για το μοντέλο που θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα.

Η Γερμανία, η Αυστρία, η Δανία αλλά και η Νορβηγία και η Σουηδία προηγούνται 2-3 εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι θα καταγράψουν πρώτες τις συνέπειες που τυχόν υπάρξουν στην διασπορά του κορωνοϊού, γράφει η Χριστίνα Κοραή στο newpost.gr. Σε καθημερινή αξιολόγηση θα είναι τα αποτελέσματα και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών που αρχίζουν σιγά σιγά να ανεβάζουν ρολλά.

Ο χρόνος στην πανδημία του covid 19 παίζει καθοριστικό ρόλο. Τα αποτελέσματα μιας συγκεκριμένης συμπεριφοράς ή λειτουργίας, φαίνονται σε 7-14 ημέρες. Με αυτούς τους ρυθμούς θα κινείται και η Ελλάδα στην σταδιακή άρση των μέτρων.

Σήμερα η εθνική επιτροπή των ειδικών που έχει συγκροτήσει ο ΕΟΔΥ θα καταλήξει στον οδικό χάρτη που θα προτείνει στον πρωθυπουργό για Μάιο - Ιούνιο- Ιούλιο. Η Task Force που έχει συγκροτηθεί στο Μαξίμου θα συνεδριάσει για να τις μελετήσει. Ρόλο-κλειδί στην ομάδα κρίσης έχει ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Ακης Σκέρτσος που θα παρακολουθεί στενά και τα βήματα που θα γίνονται. Συμμετέχουν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πυρός. Κρίσιμο λόγο στις αποφάσεις έχουν οι υπουργοί Υγείας Βασίλης Κικίλιας, Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, οι υφυπουργοί Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρης Δημητριάδης, ο καθηγητής του LSE και εκπρόσωπος της κυβέρνησης στους ξένους οργανισμούς Ηλίας Μόσιαλος και άλλοι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει συνεχείς τηλεδιασκέψεις και με ειδικούς στο εξωτερικό με τους οποίους διατηρεί στενές επαφές. Η οικονομία είναι η μεγάλη πρόκληση που πάει αγκαλιά με τον covid 19.

Ανοιχτά Δικαστήρια μετ´ εμποδίων

Η σταδιακή άρση των μέτρων στο χώρο των Δικαστηρίων είναι το πρώτο βήμα. Στις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα Υποθηκοφυλακεία, έμμισθα και άμισθα, τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία για συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως για παράδειγμα, εκείνες των "συναινετικών προσημειώσεων". Η απόφαση ήδη προκαλεί αντιδράσεις μεταξύ των δικαστικών και δικηγορικών κύκλων. Εκφράστηκαν φόβοι από κάποιους ότι θα χρησιμοποιηθούν ως «πειραματόζωα».

Η λειτουργία των συγκεκριμένων δικαστηρίων και πράξεων συνδέεται με την τόνωση της αγοράς των ακινήτων, την σύναψη δανείων με τις τράπεζες με προσημειωμένες υποθήκες, τη δυνατότητα ελέγχου των τίτλων, την ενίσχυση της οικοδομήςκλπ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας σε τηλεδιασκέψη που είχε με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσό αποκάλυψε ότι η δεύτερη φάση θα αφορά τις διαδικασίες, ειδικές και τακτικές, με δήλωση, χωρίς την συμμετοχή των διαδίκων, από τον Ιούνιο και μετά. Ο κ.Τσιάρας επισήμανε ότι η παράσταση του δικαστικού έτους αφορά ειλημμένη κυβερνητική απόφαση λόγω του αυξημένου όγκου που προκάλεσε η αναστολή των δικαστικών εργασιών.

SOS για το Ραμαζάνι

Η σταδιακή άρση των μέτρων θα αρχίσει στις 4 Μαΐου. Τα αυστηρά μέτρα θα εφαρμοστούν την Πρωτομαγιά - δεν θα γίνει ο συνήθης εορτασμός με τις πορείες. Δεν θα είναι ελεύθερος στο επίπεδο των συναθροίσεων και ο εορτασμός του Ραμαζανίου που αρχίζει στις 23 Απριλίου και ολοκληρώνεται στις 23 Μαΐου.

Η αστυνομία επεξεργάζεται επιχειρησιακό σχέδιο και για τις δυο περιπτώσεις και ιδιαίτερα για το Ραμαζάνι προκειμένου να αντιμετωπίσει απείθεια και συνωστισμό στα τζαμιά που βρίσκονται ακόμη και σε υπόγεια πολυκατοικιών, η οποία θα μπορούσε να στοιχίσει στην τιτάνια προσπάθεια για την εξάλειψη των κρουσμάτων στη χώρα.

Οι περιοχές όπου υπάρχει πυκνότητα Μουσουλμάνων σε όλη τη χώρα (Θράκη, φομες μεταναστών κλπ) βρίσκονται στο μικροσκόπιο της ΕΛΑΣ και θα επιτηρούνται αυστηρά. Δεν θα υπάρξει ελαστική αντιμετώπιση καθώς προηγήθηκε το Πάσχα στο οποίο η Εκκλησία της Ελλάδος αλλά και οι Χριστιανοί στην συντριπτική πλειονότητα τους επέδειξαν συμμόρφωση στα μέτρα.

Τα βήματα

Στις 4 Μαΐου, δηλαδή, σε 10 μέρες από τώρα ανοίγουν εμπορικά καταστήματα - πιθανόν μέχρι 600 τμ. Θα ανακοινωθεί το ακριβές εμβαδόν. Θα υπάρχουν αυστηρές οδηγίες υγιεινής για κτίρια, εργαζόμενους και πελάτες. Θα ορίζεται ο αριθμός των εισερχόμενων που θα επιτηρείται από σεκιούριτι. Μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα θα μπορούν να ανοίξουν μόνο κάποιους ορόφους ώστε να είναι μέσα στις προδιαγραφές και να κλείσουν τους υπόλοιπους.

Την ίδια ημερομηνία αναμένεται να ανοίξουν και κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής με πρωτόκολλα λειτουργίας επίσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι από τις πρώτες δραστηριότητες που θα δώσει το πράσινο φως είναι η άθληση και ιδιαίτερα η ατομική. Τα γυμναστήρια με τους διαδρόμους τον έναν δίπλα στον άλλον δεν θα είναι η εικόνα της επόμενης μέρας. Εξετάζονται οι συνθήκες λειτουργίας των χώρων άθλησης που θα πρέπει να προσαρμοστούν στις ανάγκες του covid 19.

Εφόσον το κρας τεστ με την πρώτη φάση εξελιχθεί χωρίς ανατροπές στη διάδοση του κορωνοϊού, θα ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα.

Τα σχολεία

Η Δανία και η Νορβηγία άνοιξαν όλα τα σχολεία, ακόμη και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς με αυστηρούς όρους υγιεινής. Για τα μικρόμετρα παιδιά έως τριών ετών, αποφασίστηκε να φυλάσσονται ανά τρία. Αυτά που είναι 3-6 ετών θα είναι ανά έξι με έναν παιδαγωγό. Στο Λουξεμβούργο οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα ανοίξουν στις 25 Μαίου όπως ενημερώθηκαν οι γονείς.

Ο Γάλλος υπουργός Παιδείας Ζαν Μισέλ Μπλάνκε ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει στις 11 Μαΐου τα σχολεία.
Διαφορετική αντιμετώπιση θα υπάρχει για τα δημοτικά σχολεία όπου ο αριθμός δεν θα ξεπερνάει τους 15 μαθητές όπως δήλωσε.

Στην Ελλάδα τα απογραφικά στοιχεία δείχνουν ότι το 10% των νοικοκυριών έχει ευπαθείς ομάδες, δηλαδή, παππούδες. Οπότε ο συγχρωτισμός των μικρών παιδιών που δεν μπορούν να αξιολογήσουν την κρισιμότητα των συνθηκών υγιεινής είναι ένας παράγοντας που προβληματίζει τους ειδικούς. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα ήθελε να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Σε κάθε περίπτωση θα προηγηθούν η τρίτη λυκείου που μπορεί να ανοίξει ακόμη και την 11η Μαΐου και οι φοιτητές που παίρνουν πτυχίο.

Καφέ, εστιατόρια και sms

Τα τραπεζάκια έξω και με αποστάσεις σε καφέ και εστιατόρια πιθανόν να είναι μια πραγματικότητα στις 18 Μαίου. Ηδη οι ιδιοκτήτες καλούν εργαζόμενους που είναι τώρα σε αναστολή και τους ενημερώνουν για περικοπές προσωπικού και μειώσεις μισθών. Οι ευέλικτες σχέσεις εργασίας και οι απολύσεις θα είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης στα εργασιακά που δέχονται πλήγμα από τον covid19.

Η έξοδος σε ένα εστιατόριο δύσκολα θα μπορούσε να συνδυαστεί με τη χρήση του sms. Πιθανόν τότε να καταργηθεί για τη μεγάλη πλειονότητα. Οι έξοδοι με περιορισμούς - SMS και έγγραφες βεβαιώσεις- συζητείται να συνεχιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα για τους ηλικιωμένους που είναι η νούμερο ένα κατηγορία στις ευπαθείς ομάδες.

Tα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν πιθανόν στις αρχές Ιουνίου. Ηδη εκφράζονται φόβοι για μείωση του τουρισμού τουλάχιστον κατά 75%. Χώρες με χερσαία σύνορα όπως η Γερμανία και η Αυστρία συζητούν για κοινούς κανόνες και ανταλλαγή τουριστών.

Tags
Back to top button