Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Οι Ιρανοί ισχυρίζονται πως χτύπησαν αμερικανικό αεροσκάφος που συμμετείχε στην διάσωση του 2ου πιλότου του f-15

Οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέρριψαν αμερικανικό αεροσκάφος το οποίο συμμετείχε σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό του δεύτερου μέλους του πληρώματος αμερικανικού μαχητικού F‑15, το οποίο είχε καταπέσει στο Ιράν την Παρασκευή. Την πληροφορία μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο Tasnim.

Η ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης

Σύμφωνα με το Tasnim, «ένα εχθρικό, αμερικανικό αεροσκάφος, που συμμετείχε στην αναζήτηση του πιλότου μαχητικού αεροσκάφους το οποίο είχε καταρριφθεί, καταστράφηκε από τους μαχητές του Ισλάμ» στη νότια επαρχία Ισφαχάν. Το ιρανικό πρακτορείο δεν επιβεβαίωσε την ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι ο Αμερικανός πιλότος έχει διασωθεί.

Η τοποθέτηση του Ντόναλντ Τραμπ

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε ανακοινώσει μέσω ανάρτησής του ότι το δεύτερο μέλος του πληρώματος του F‑15 είναι πλέον «σώο και ασφαλές». Σε δήλωσή του, την οποία ανάρτησε στην πλατφόρμα Χ η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ, ο Τραμπ χαρακτήρισε την επιχείρηση ως μία από τις πιο τολμηρές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην αμερικανική ιστορία.

Όπως ανέφερε, ο αμερικανικός στρατός κινητοποίησε δεκάδες αεροσκάφη εξοπλισμένα με τα πιο φονικά όπλα στον κόσμο προκειμένου να εντοπίσει και να διασώσει τον πιλότο, ο οποίος είναι σμήναρχος με ιδιαίτερη εκτίμηση στις ένοπλες δυνάμεις.

Η κατάσταση του διασωθέντος πιλότου

Ο Αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε ότι ο πιλότος φέρει τραύματα, ωστόσο υπογράμμισε ότι «θα είναι μια χαρά». Πρόκειται για το δεύτερο μέλος του διμελούς πληρώματος του F‑15, το οποίο, σύμφωνα με το Ιράν, καταρρίφθηκε από την αντιαεροπορική του άμυνα την Παρασκευή. Το πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει ότι το πρώτο μέλος του πληρώματος είχε διασωθεί ήδη από την ίδια ημέρα.

Οι λεπτομέρειες της επιχείρησης διάσωσης

Σύμφωνα με το Axios, ο πρώτος πιλότος διασώθηκε λίγες ώρες μετά την κατάρριψη του μαχητικού, ενώ χρειάστηκε περισσότερο από μία ημέρα για να εντοπιστεί και να διασωθεί το δεύτερο μέλος του πληρώματος. Οι ειδικές δυνάμεις του αμερικανικού στρατού αναπτύχθηκαν στο ιρανικό έδαφος τόσο την Παρασκευή όσο και το Σάββατο, στο πλαίσιο της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης.

Το Σάββατο εντοπίστηκε τελικά το δεύτερο μέλος του πληρώματος και ξεκίνησε η επιχείρηση απεγκλωβισμού του, ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης έστειλαν επίσης δυνάμεις στην περιοχή, επιχειρώντας να παρεμποδίσουν τη διάσωση.

Tags
Back to top button