Σημαντικά αυξημένος εμφανίζεται ο επιπλέον φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν μέχρι στιγμής από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2023.
Η βασική αιτία για την κατάσταση αυτή, που θα γεμίσει τα κρατικά ταμεία, είναι ο νέος τρόπος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς ένας μεγάλος αριθμός φορολογουμένων πέφτει στην παγίδα των τεκμηρίων. Ωστόσο, σε έναν βαθμό, αποδίδεται και σε πραγματικές συνθήκες, αφού το συνολικό εισόδημα των πολιτών έχει αυξηθεί λόγω των αυξήσεων που έχουν δοθεί, με αποτέλεσμα να αυξηθεί και ο φόρος που τους αναλογεί.
"Μας τεμαχίζουν"! Κραυγή απόγνωσης Ρώσου στρατιώτη για τις απώλειες στο Χάρκοβο
Συγκεκριμένα, μετά την ανάλυση των στοιχείων, ο μέσος φόρος που καλούνται να πληρώσουν επιπλέον οι φορολογούμενοι είναι κατά 30% περίπου υψηλότερος από πέρυσι. Ήδη, κατά μέσο όρο, έχει φτάσει τα 1.200 ευρώ και αναμένεται να ξεπεράσει τα 1.500 ευρώ.
Πάνω από τους μισούς ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής φορολογική δήλωση καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο, αφού πλέον φορολογούνται με βάση το τεκμαρτό και όχι το δηλωθέν εισόδημα.
Τα εκκαθαριστικά είναι κατά πολύ υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι, και έτσι καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο που είναι ακόμη και πέντε φορές μεγαλύτερος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έρχονται αλλαγές στο σύστημα φορολόγησης. Τις έχουν προαναγγείλει τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, με στόχο να διορθώσουν πιθανές αδικίες στο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Ωστόσο, ξεκαθαρίζεται ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ο πυρήνας του μέτρου.
Πόλεμος δίχως τέλος! Οι Ουκρανοί ετοιμάζονται να «εξολοθρεύσουν» 400 Ρώσους που έχουν παγιδευτεί στην περιοχή του Χάρκοβο (βίντεο)
Πανελλαδική απεργία και αντιδράσεις
Στο μεταξύ, σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι πραγματοποιούν πανελλαδική αποχή και προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με αίτημα την ακύρωση της απόφασης της ΑΑΔΕ για τον καθορισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος και του χρόνου διενέργειας του ελέγχου.
Η Συντονιστική Επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων ζητά ακύρωση του τεκμαρτού εισοδήματος, υποστηρίζοντας ότι είναι αντίθετο στις συνταγματικές αρχές της ισότητας των πολιτών ενώπιον των δημόσιων βαρών, της αναλογικότητας και της παροχής πλήρους και αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας. Υποστηρίζουν ότι αντιμετωπίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες ως μισθωτούς, ενώ πρόκειται περί διαφορετικών κατηγοριών φορολογουμένων, όπως άλλωστε έχει κρίνει και το ΣτΕ.
Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι η αμφισβήτηση του τεκμηρίου μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας υποβολής σε φορολογικό έλεγχο καθιστά το τεκμήριο επί της ουσίας αμάχητο και αλλοιώνει τη λογική και τη φύση του φορολογικού ελέγχου.
Τι δείχνουν τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα
Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 2.226.295 φορολογικές δηλώσεις – περίπου το 1/3 – σε σύνολο περίπου 6,6 εκατ. δηλώσεων που αναμένεται να υποβληθούν φέτος, και η ακτινογραφία του λογαριασμού δείχνει τα εξής:
- Τα εκκαθαριστικά για το 28,59% των φορολογικών δηλώσεων, δηλαδή για 636.498 σημειώματα, είναι χρεωστικά. Το συνολικό ποσό του φόρου ανέρχεται σε 760,96 εκατ. ευρώ και ο μέσος φόρος διαμορφώνεται στα 1.195 ευρώ.
- Για 476.206 δηλώσεις, ή το 21,93% του συνόλου, το εκκαθαριστικό είναι πιστωτικό με τη συνολική επιστροφή φόρου να ανέρχεται σε 148,36 εκατ. ευρώ ή σε 311,59 ευρώ κατά μέσο όρο.
- Για 1.113.370 δηλώσεις, το εκκαθαριστικό είναι μηδενικό, δηλαδή για μία στις δύο δηλώσεις.