Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι εκλογές του 2027 θα γίνουν με τον ίδιο εκλογικό νόμο, αναφέρει ο Λιβάνιος (βίντεο)

Ο υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος μίλησε στην ΕΡΤ για την αξιολόγηση στο δημόσιοτις εκλογές του 2027 και τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση.

«Ο κεντρικός σκοπός αυτού του εγχειρήματος είναι να καταφέρουμε να έχουμε μια πλούσια πηγή πρωτογενών δεδομένων, αξιολόγηση από τους πολίτες ώστε να μπορέσουμε να ξέρουμε τι πάει καλά και τι δεν πάει καλά σε μια σειρά κρίσιμων υπηρεσιών, κυρίως για την καθημερινότητα μας και πάνω σε αυτό να σχεδιάσουμε και να προτεραιοποιήσουμε πολιτικές προκειμένου να διορθώσουμε και να βελτιώσουμε την εικόνα μας απέναντι στους αξιολογητές μας που είναι εν τέλει οι πολίτες» τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Λιβάνιος σημείωσε ότι τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα είναι δημόσια στοιχεία. «Ένα από τα βασικά σημεία αυτού είναι ότι δεν θα είναι κρυμμένα στο συρτάρι ενός υπουργού ή στο συρτάρι ενός διοικητή, προκειμένου να τα βλέπει. Θα είναι δημόσια στην ίδια σελίδα γύρω στις αρχές Ιουνίου. Μόλις τελειώσει η επεξεργασία, θα υπάρχει πλήρης ανάλυση των δεδομένων με μια σειρά κατηγοριών ώστε να ξέρουμε τι βαθμό έχει πάρει ο κάθε φορέας και κάθε υπηρεσία από τους πολίτες» είπε χαρακτηριστικά.


Κανένα θέμα κυρώσεων

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι το σύστημα της αξιολόγησης δεν έχει σκοπό να επιβάλει κυρώσεις. “Αυτό το σύστημα θέλουμε να είναι σχεδιασμού των πολιτικών, ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα μας. Προφανώς σε έναν φορέα, αν είναι διαδοχικά, σε δύο – τρεις έρευνες, χαμηλή η βαθμολογία, προφανώς αυτό αξιολογείται και στην απόδοση του επικεφαλής από τον πολιτικό του προϊστάμενο. Στην αυτοδιοίκηση προφανώς δεν υπάρχει αυτό το ζήτημα, γιατί η αυτοδιοίκηση εκλέγεται, αλλά εκεί ιδίως στοχεύουμε στην κινητοποίηση των δημοτικών αρχών προκειμένου να βελτιώσουν την εικόνα σε αυτούς τους τομείς, οι οποίοι τίθενται υπό αξιολόγηση, αλλά κυρίως και σε μας κεντρικά ως κυβέρνηση, να σχεδιάσουμε και πολιτικές για να βοηθήσουμε να αντιμετωπιστούν προβλήματα που υπάρχουν σε αυτές τις κατηγορίες“. Ο κ. Λιβάνιος εξήγησε ότι οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα αξιολόγησης υπηρεσιών του Δήμου που σχετίζεται με την διεύθυνση που έχουν δηλώσει στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας.

Σε δεύτερο χρόνο η αξιολόγηση θα γίνεται μέσω προσωπικού μηνύματος σε πολίτες που εξυπηρετήθηκαν σε τοπικές υπηρεσίες, οι οποίες δέχονται κόσμο, ακόμα και το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. “Θα λαμβάνουν αυτοί που εξυπηρετούνται ένα μήνυμα στο κινητό, το οποίο θα έχει ένα προσωποποιημένο σύνδεσμο που θα λέει “αξιολογήστε τη συγκεκριμένη υπηρεσία που πήρατε”. Άρα λοιπόν θα ξέρουμε αυτός που αξιολογεί, ποια υπηρεσία μας αξιολογεί και από ποιο κατάστημα ή νοσοκομείο ή γραφείο εξυπηρετήθηκε. Το σύστημα αυτό είναι σε δεύτερο χρόνο, είναι αξιολόγηση η οποία είναι ένα έργο μεγαλύτερο. Αυτό το σημερινό που άνοιξε χθες, είναι κάτι το οποίο μας βοηθάει κυρίως σε τομείς της καθημερινότητας. Προφανώς δεν καλύπτουν όλο το δημόσιο. Δεν θα μπορούσαμε άλλωστε να μετρήσουμε τα πάντα στο δημόσιο. Θα ήταν πολύ μεγάλο και δύσχρηστο ερωτηματολόγιο. Προτιμήσαμε τα πιο σημαντικά για την καθημερινότητα, αν θέλετε τους πιο μεγάλους φορείς στους οποίους έχουμε λίγο περισσότερο την διεπαφή“.

“Αξιολογούμε και μια σειρά υπηρεσιών οι οποίες έχουν να κάνουν με το Gov.gr, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, την υπεύθυνη δήλωση, διάφορα πιστοποιητικά που έχουν βγει, το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Μπορούν όλοι να πουν τη γνώμη τους, να αξιολογήσουν και να δούμε τι μπορεί να πάει καλύτερα και τι πρέπει να διατηρήσουμε” πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο κ. Λιβάνιος απάντησε και στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιδιώκει την κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων μέσω της επόμενης συνταγματικής αναθεώρησης και ότι η αξιολόγηση είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. “Τώρα αν μπορούμε να συνδέουμε την αξιολόγηση μιας υπηρεσίας με τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που δεν είχε γίνει ποτέ και ιδίως επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστική αξιολόγηση στο Δημόσιο. Είχαμε ένα Δημόσιο το οποίο αξιολογούνταν κατά 98% ως άριστο. Είχαμε στα χαρτιά το καλύτερο δημόσιο του πλανήτη, η οποία εικόνα αυτή δεν ταίριαζε με τη πραγματικότητα που ζούσαμε όλοι μας. Προφανώς έχουν γίνει βήματα βελτίωσης στις δημόσιες υπηρεσίες. Αυτό είναι το ζητούμενο. Καμία σχέση με τις απολύσεις. Επίσης, η συνταγματική αναθεώρηση δεν έχει καμία σχέση με ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης δημοσίων υπηρεσιών. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι κάτι πάρα πολύ βασικό: να μετρήσουμε, να ρωτήσουμε, δίνουμε δύναμη στους πολίτες προκειμένου να μας πουν τη γνώμη τους“.


Τι ισχύει με το μπόνους αξιολόγησης

Ο υπουργός σημείωσε ότι το προσωπικό αξιολογείται και μάλιστα εδώ και δύο χρόνια, ενώ αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται ο δεύτερος κύκλος αξιολόγησης

«Ξέρετε, η αξιολόγηση στη χώρα μας είναι μια πονεμένη ιστορία, ιδίως στο δημόσιο τομέα. Υπήρχε ένα σύστημα, όπου πριν το 98% ήταν άριστοι δημόσιοι υπάλληλοι. Αλλάξαμε τα κριτήρια, αλλάξαμε τον τρόπο αξιολόγησης. Είναι η δεύτερη χρονιά που ολοκληρώνεται και είδαμε πολύ χρήσιμα παραδείγματα, κυρίως έχοντας τη δυνατότητα πλέον και με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης να μπορούμε να αξιολογούμε την αξιολόγηση που έβαλε ένας προϊστάμενος στον υφιστάμενο. Δηλαδή αν αιτιολογείται η βαθμολογία με βάση την επίδοση του υπαλλήλου και το κείμενο αιτιολόγησης της αξιολόγησης» τόνισε και πρόσθεσε:

«Αυτό μας βοήθησε το 98% που ήταν άριστοι ουσιαστικά πλέον να γίνει περίπου 11-12%, να μειωθεί και να διευρυνθεί πάρα πολύ η κλίμακα αξιολόγησης, κυρίως για να επιβραβεύσουμε αυτούς που αποδίδουν πολύ καλύτερα και γι αυτό έχουμε θεσπίσει και το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής. Ένα μπόνους ετήσιο, το οποίο είναι 40 εκατομμύρια πλέον τον χρόνο σε διευρυμένη βάση. Είναι δικαιούχοι σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα. Αυτό τώρα γίνεται η αξιολόγηση των στόχων προκειμένου σύντομα να δοθεί μέσα στο καλοκαίρι, πιθανότατα να πάει και λίγο μετά».

 

«Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι και αυτοί που έχουν χαμηλή βαθμολογία, μπορούν να επανακαταρτιστούν, να δούμε τι έχει φταίξει, να κάνουν μια συζήτηση με τον προϊστάμενό τους και από κει και πέρα να βοηθήσουμε τον υπάλληλο να γίνει καλύτερος. Να διορθώσουμε τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την παρουσία του και με την απόδοσή τους στη δουλειά. Και προφανώς όταν υπάρχει ζήτημα συνεχόμενης ετήσιας αξιολόγησης, τότε υπάρχουν και άλλες δυνατότητες προκειμένου να αξιολογηθούν» σημείωσε ο κ. Λιβάνιος και πρόσθεσε: «Η αξιολόγηση γίνεται προς όφελος όλου του δημόσιου τομέα και εν τέλει των πολιτών. Και υπάρχει και η δυνατότητα να επιβραβευτούν αυτοί που πραγματικά εργάζονται και συμβάλλουν πολύ περισσότερο στην καλύτερη ζωή όλων μας».


Οι εκλογές του 2027 θα γίνουν με τον ίδιο εκλογικό νόμο

Σε ερώτηση για την επιστολική ψήφο ο κ. Λιβάνιος απάντησε: «Τα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί που ίσχυσαν στις εκλογές του 2023 έχουν αρθεί. Άρα λοιπόν, οποιοσδήποτε είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και ζει στο εξωτερικό, μπορεί να κάνει αίτηση και να εγγραφεί για να ψηφίσει με φυσική παρουσία σε εκλογικά τμήματα στη χώρα. Αλλά από κει και πέρα υπάρχει ένα ανοιχτό ζήτημα το οποίο έχει να κάνει με την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου για τους κατοίκους του εξωτερικού, το οποίο χρειάζεται την ψήφο 200 βουλευτών. Η πλειοψηφία είναι on – off ή θα συγκεντρωθεί και θα ισχύσει ή δεν θα συγκεντρωθεί και δεν θα ισχύσει ποτέ, δεν είναι σαν τον εκλογικό νόμο που ισχύει για τις μεθεπόμενες εκλογές».

«Το νομοσχέδιο προφανώς εδώ και πάρα πολύ καιρό είναι έτοιμο. Δεν είναι κάτι εξεζητημένο. Υλοποιήθηκε η επιστολική ψήφος και ο μηχανισμός υπάρχει ήδη. Όταν κρίνουμε τις συνθήκες για την επίτευξη της συγκεκριμένης πλειοψηφίας, όπως θα γίνει και διάλογος με τα κόμματα, τότε θα προχωρήσουμε» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές του 2027 θα γίνουν με τον ίδιο εκλογικό νόμο που έγιναν οι εκλογές του 2009. Στην αυτοδιοίκηση ωστόσο, το 2028, έρχονται αλλαγές.

«Αλλάζουν πάρα πολλά πράγματα στην αυτοδιοίκηση αυτή τη στιγμή. Βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο της σύνταξης του νέου ενιαίου κώδικα της Αυτοδιοίκησης. Μιλάμε για ένα νομοθέτημα το οποίο φιλοδοξεί να κωδικοποιήσει, να ενσωματώσει σε ένα κείμενο πάνω από 1.000 διατάξεις νόμων, οι οποίες είναι διάσπαρτες σε πάρα πολλά νομοθετήματα. Αυτό αλλάζει ένα κομμάτι του Κώδικα της Αυτοδιοίκησης, τον τρόπο εκλογής των δημοτικών και περιφερειακών αρχών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα γίνουν το 2028» δήλωσε ο κ. Λιβάνιος και εξήγησε ότι έχουν εντοπιστεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του συστήματος των δύο γύρων, κυρίως στην αυξημένη αποχή, στα “ανατολίτικα παζάρια μεταξύ πρώτου και δευτέρου γύρου” και στην αδυναμία προσέλευσης των ετεροδημοτών στη δεύτερη Κυριακή.

«Όλα αυτά μαζί δημιουργούν ένα μίγμα αυξημένης αποχής με αποτέλεσμα στις δημοτικές εκλογές να εκλέγονται δήμαρχοι με 25% συμμετοχή στον δεύτερο γύρο, το οποίο δεν βοηθάει στη λειτουργία της δημοκρατίας εν γένει και στη νομιμοποίησή τους. Πάμε σε ένα σύστημα ενός γύρου, σύστημα το οποίο είναι δοκιμασμένο και ένα σύστημα το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα και ουσιαστικού προεκλογικού διαλόγου».

Tags
Back to top button