Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Οι ειδικοί προειδοποιουν ότι σύντομα θα σημειωθεί σεισμός 8 ρίχτερ στη La Palma.

Στις 30 Οκτωβρίου 2021 η κατάσταση με την έκρηξη της Cumbre Vieja επιδεινώθηκε δραστικά – υπήρχε μια σοβαρή τάση τα επίκεντρα των σεισμών να κινηθούν προς την επιφάνεια, απειλώντας να εκραγούν σε λίγες δεκάδες ώρες.

Αν και το νησί, ευτυχώς, δεν ανατινάχθηκε σε κομμάτια, στις 3 Νοεμβρίου η Cumbre Vieja παρουσίασε δύο διαδοχικές καταιγίδες M5.0 με διαφορά μερικών δευτερολέπτων:

Και την παραμονή αυτού, όπως είχαμε προβλέψει, συνέβησαν τα ακόλουθα γεγονότα:

(α) Ο όγκος της λάβας που βγαίνει αυξήθηκε απότομα

β) Η εκπομπή τέφρας έχει αυξηθεί απότομα:

γ) Το αέριο από το ηφαίστειο άρχισε να εκτοξεύεται από όλες τις διαθέσιμες διόδους:

δ) Παλαιότερα υπήρχε ένας μόνιμος μεγάλος πυρσός λάβας, τώρα υπάρχουν τουλάχιστον δύο:

ε) Οι εκρήξεις έχουν γίνει συχνότερες και εντονότερες:

στ) Ο ήχος του έργου του ηφαιστείου έχει αλλάξει και είναι πλέον κάτι τρομακτικό και απειλητικό:

Η αλλαγή στον ήχο ακούγεται, φυσικά, καλύτερα στις ζωντανές μεταδόσεις. Ας ελπίσουμε ότι αυτός ο σύνδεσμος θα λειτουργήσει για λίγες ώρες ακόμα:

ζ) Χθες στη La Palma ήταν M4.0+ σε βάθος μικρότερο των 10 χιλιομέτρων. Λίγα λεπτά αργότερα το M4.2 έγινε M4.1, το βάθος επίσης μηδενίστηκε ελαφρώς, ωστόσο δεν έχει πλέον σημασία: η τάση είναι προφανής.

volcanodiscovery.com, που δεν έχουν δικά τους όργανα αλλά χρησιμοποιούν τα γραφεία, είτε συγχωνεύτηκαν σήμερα είτε άρχισαν να παίζουν για άλλη ομάδα. Θεωρητικά θα έπρεπε να υπάρχουν δύο κίτρινοι κύκλοι σήμερα, αλλά ο κύκλος είναι κατά κάποιο τρόπο ένας, προσπαθώντας να απεικονίσει μια φθίνουσα τάση:

Οι πιο ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες είναι πιο τολμηροί στην τοποθέτηση της λογαριθμικής καμπύλης (με κόκκινο χρώμα) και υπόσχονται Μ8,0 στο πολύ κοντινό μέλλον:

Ο σεισμός Μ8,0 είναι πολύ μεγάλος, ειδικά για ένα ηφαίστειο που εκρήγνυται. Παρ’ όλα αυτά, δεν πρόκειται να διαφωνήσουμε, διότι είναι δύσκολο να πούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα από εδώ και πέρα. Και επειδή είναι δύσκολο να πει κανείς κάτι τέτοιο, οι τοπικοί εμπειρογνώμονες έχουν επικεντρωθεί μέχρι στιγμής στις αλλαγές στην τοπογραφία του νησιού:

Τον Σεπτέμβριο υποσχεθήκαμε στους αναγνώστες μας ότι αν συνεχιστεί με αυτόν τον ρυθμό, ο ηφαιστειακός κώνος θα έχει ύψος ένα μίλι και η La Palma θα μετατραπεί σε Πομπηία. Μέχρι στιγμής, τα πράγματα κινούνται προς μια αυστηρά καθορισμένη κατεύθυνση. Πόσο όμως θα διαρκέσει και πού θα τελειώσει;

Σήμερα οι Ισπανοί σχεδίασαν τις παραμορφώσεις του νησιού για την 1η Νοεμβρίου:

Αν πιστέψουμε αυτή την εικόνα, το βόρειο άκρο του νησιού έχει διογκωθεί κατά 20 εκατοστά, αλλά μπορούμε να το εμπιστευτούμε αν το νότιο άκρο, όπου το μάγμα πιέζει περισσότερο, είναι εντελώς άθικτο;

Έχουμε πολύ, πολύ μεγάλες αμφιβολίες γι’ αυτό, οπότε προς το παρόν η μόνη αξιόπιστη πηγή πληροφοριών θα είναι τα βάθη των σεισμών. Μόλις το M4.0+ σέρνεται πάνω από τα 10 χιλιόμετρα και η τάση είναι εμφανής στο μάτι, τότε το BOOM είναι επικείμενο.

Ωστόσο, για να μην τελειώσουμε με απαισιόδοξη νότα, θέλουμε να δώσουμε σε όλους μερικά καλά νέα. Αν η Πάλμα καταρρεύσει, θα έχουμε έναν ηφαιστειακό χειμώνα στη Γη. Και αν τα κομμάτια δεν είναι πολύ μεγάλα, πολλές χώρες θα παρασυρθούν, ο κόσμος θα διαιρεθεί εκ νέου, θα ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος και ο ηφαιστειακός χειμώνας θα έρθει το ίδιο. Τα πυρομαχικά θα εξαντληθούν πολύ σύντομα, το ίδιο και οι άνθρωποι με δέρματα που πολεμούν με οψιδιανές άκρες. Και τα καλά νέα είναι ότι θα υπάρχει άφθονος εξαιρετικός οψιδιανός στην περιοχή Cumbre Vieja.

Οι υπουργοί Άμυνας όλων των χωρών και εθνών θα βρουν πιθανότατα αυτές τις πληροφορίες χρήσιμες στο μέλλον, αλλά στο μεταξύ θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις.

thebigtheone.com

Tags
Back to top button