
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μια παλιά, ήσυχη σεισμική ρωγμή κάτω από τη Βόρεια Αμερική, η οποία βρίσκεται κοντά στο Ντάουσον Σίτι στην περιοχή του Γιούκον, ίσως είναι έτοιμη να προκαλέσει έναν καταστροφικό σεισμό χωρίς καμία προειδοποίηση. Οι επιστήμονες του Καναδά ανακάλυψαν ότι η ρωγμή Τιντίνα, η οποία εντοπίζεται μόλις 12 μίλια από την πόλη, έχει συσσωρεύσει πίεση κάτω από την επιφάνεια και ίσως να είναι κοντά στην ενεργοποίησή της με έναν τεράστιο σεισμό, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail.
Η ρωγμή αυτή εκτείνεται κάτω από δρόμους, ποτάμια και κρίσιμες υποδομές, και φτάνει μέχρι τα εσωτερικά της Αλάσκας. Οι σεισμολόγοι ανησυχούν ότι η σεισμική δραστηριότητα της περιοχής μπορεί να στείλει τσουνάμι δονήσεων στην επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας, στην Αλμπέρτα και στο Μοντάνα.
Ο Δρ. Μάικλ Γουέστ, πολιτειακός σεισμολόγος του Κέντρου Σεισμών Αλάσκας, δήλωσε στην Daily Mail: «Αυτή η νέα μελέτη δείχνει ότι η ρωγμή Τιντίνα χτίζει αθόρυβα προς έναν πολύ μεγάλο σεισμό». Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι το σύστημα αυτό είναι από τα λιγότερο μελετημένα στη Βόρεια Αμερική και πως αυτό πρέπει να αλλάξει.
Η ρωγμή αυτή εκτείνεται σε περίπου 130 χιλιόμετρα και μπορεί να προκαλέσει σεισμό μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ή και μεγαλύτερο, αρκετά ισχυρό για να καταστρέψει δρόμους, να διαλύσει αγωγούς και να προκαλέσει κατολισθήσεις στην περιοχή.
Η ενδεχόμενη καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει ο σεισμός θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά τις κρίσιμες υποδομές, όπως τον αγωγό Trans-Alaska Pipeline, και ιδιαίτερα τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών, που είναι λιγότερο προετοιμασμένοι για σεισμούς ή έχουν περιορισμένες δυνατότητες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.
Ο Δρ Θέρον Φίνλεϊ, απόφοιτος της Σχολής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου της Βικτώριας και επικεφαλής της μελέτης, ανέφερε: «Η ρωγμή μπορεί να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο του σεισμικού κύκλου». Σύμφωνα με την έρευνα, η ρωγμή έχει «χτίσει» μέχρι και 50 εκατοστά μετατόπισης που θα μπορούσαν να ελευθερωθούν σε μια καταστροφική εκδήλωση.
Η ρωγμή Τιντίνα
Αν και ανακαλύφθηκε το 1912 από τον γεωλόγο Τζ. Μπ. Τάιρρελ, παρέμεινε παραμελημένη, ενώ άλλες περιοχές, όπως η ρωγμή του Σαν Αντρέας στην Καλιφόρνια, προσελκύουν την προσοχή των επιστημόνων και των σεισμολογικών παρατηρήσεων.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δορυφορικές και αεροφωτογραφίες για να αποκαλύψουν «καρφιά» στη γη που δείχνουν ότι η ρωγμή έχει προκαλέσει εκδορές στην επιφάνεια της γης αρκετές φορές στο παρελθόν, με τον τελευταίο μεγάλο σεισμό να εκδηλώνεται πριν από 12.000 χρόνια. Οι γεωλογικές αποδείξεις δείχνουν ότι η γη δεν έχει μετακινηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, πράγμα που σημαίνει ότι η ρωγμή παραμένει «κλειδωμένη» και χτίζει αργά πίεση.
Η τελευταία αναφορά του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου (USGS) για το 2024, η οποία απεικονίζει τον σεισμικό κίνδυνο στην Αλάσκα, δεν αναγνωρίζει την ρωγμή Τιντίνα ως σημαντική πηγή κινδύνου.
«Δεν αναγνωρίζεται καν ως μια ξεχωριστή πηγή σεισμού στα επίσημα μοντέλα, αλλά το τοπίο δείχνει μια διαφορετική ιστορία», είπε ο Δρ Φίνλεϊ.
Ο Δρ. Γουέστ επεσήμανε ότι το πιο επικίνδυνο στοιχείο δεν είναι μόνο ότι η ρωγμή είναι ενεργή, αλλά ότι κανείς δεν την παρακολουθεί. «Η μεγαλύτερη απειλή είναι ότι η ρωγμή παραμένει αγνοημένη», τόνισε.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η περιοχή είναι κοντά στο να εκραγεί και ενδέχεται να προκαλέσει έναν σεισμό 7,5 βαθμών Ρίχτερ ή και μεγαλύτερο, προκαλώντας σοβαρές καταστροφές σε καναδικές και αμερικανικές περιοχές.