
Στο συνέδριο άμυνας "LANDEURO 2025" που πραγματοποιήθηκε στο Βισμπάντεν της Γερμανίας στις 18 Ιουλίου, ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Ευρώπης,, απηύθυνε ισχυρή έκκληση προς τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να εγκωλποθούν τις ταχέως αναπτυσσόμενες,προσαρμοστικές στρατηγικές καινοτομίας, που επέδειξαν οι ουκρανικές δυνάμεις από την έναρξη της ρωσικής εισβολής το 2022.
Απευθυνόμενος σε ένα υψηλόβαθμο ακροατήριο στρατιωτικών αξιωματούχων του ΝΑΤΟ και ηγετών της αμυντικής βιομηχανίας, ο Grynkewich τόνισε ότι η καινοτομία της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης, αναδιαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να προσεγγίζεται ο σύγχρονος πόλεμος στην ψηφιακή εποχή.
Ο καινοτόμος πόλεμος στην Ουκρανία
Ο πόλεμος στην Ουκρανία σηματοδότησε μια δραματική εξέλιξη στον σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό, με μια άνευ προηγουμένου αύξηση στη χρήση στο πεδίο της μάχης drones χαμηλού κόστους, ρομπότ μάχης και αιωρούμενων πυρομαχικών.
Οι ουκρανικές δυνάμεις, υπό συνεχή απειλή και αντιμετωπίζοντας έναν αριθμητικά ανώτερο αντίπαλο, έχουν αξιοποιήσει τεχνολογίες εμπορικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, εξοπλισμένα με εκρηκτικά φορτία και προηγμένα οπτικά συστήματα, για να αποκτήσουν τακτικά πλεονεκτήματα τόσο σε αναγνωριστικές όσο και σε ακριβείς επιθέσεις.
Ταυτόχρονα, τα αιωρούμενα πυρομαχικά όπως το Switchblade και το εγχώριας ανάπτυξης RAM II έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά κατά τεθωρακισμένων, θέσεων διοίκησης και γραμμών εφοδιαστικής αλυσίδας.
Τα ρομπότ μάχης, συμπεριλαμβανομένων των τηλεχειριζόμενων επίγειων οχημάτων και των μη επανδρωμένων συστημάτων για την αποναρκοθέτηση και τη μεταφορά προμηθειών, έχουν επίσης αρχίσει να αλλάζουν τον χαρακτήρα των επίγειων επιχειρήσεων.
Ο Πτέραρχος Grynkewich τόνισε ότι αυτές οι τεχνολογίες δεν είναι απλώς προσωρινές λύσεις, αλλά θέτουν νέα πρότυπα στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργούν οι στρατιωτικοί σχηματισμοί υπό τις συνθήκες του 21ου αιώνα.
Σημείο κλειδί η γρήγορη ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στο πεδίο της μάχης
Επεσήμανε την ικανότητα της Ουκρανίας να ενσωματώνει ταχέως εξελισσόμενες τεχνολογίες σε επίπεδο Ταξιαρχίας, ενθαρρύνοντας την άμεση συνεργασία με μικρές εταιρείες αμυντικής τεχνολογίας.
Αυτές οι συνεργασίες έχουν επιτρέψει τις δοκιμές πεδίου, την προσαρμογή και την πλήρη ανάπτυξη εντός ημερών, έναν ρυθμό ανάπτυξης σχεδόν ανήκουστο στα παραδοσιακά συστήματα προμηθειών του ΝΑΤΟ.
Ο Grynkewich δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να ενσωματώσει παρόμοιους κύκλους καινοτομίας στις δικές του δομές, δημιουργώντας οδούς που παρακάμπτουν τη γραφειοκρατική αδράνεια και ανταμείβουν την εφευρετικότητα που καθοδηγείται από το πεδίο της μάχης.
Η ευπάθεια αρμάτων-ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ έναντι των drones-περιφερόμενων πυρομαχικών
Ο πόλεμος αποκάλυψε επίσης μια κρίσιμη ευπάθεια στις παλαιότερες πλατφόρμες τεθωρακισμένων οχημάτων, πολλές από τις οποίες έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ευάλωτες σε περιφερόμενα πυρομαχικά και drones .
Η εμπειρία του ουκρανικού πεδίου μάχης κατέστησε σαφές ότι τα σύγχρονα οχήματα μάχης εδάφους απαιτούν μια νέα γενιά συστημάτων προστασίας.
Αυτά περιλαμβάνουν αρθρωτές λύσεις σύνθετης θωράκισης σχεδιασμένες να αντιστέκονται σε διπλές κεφαλές, θωράκιση κλωβού για την εξουδετέρωση εκρηκτικών που μεταφέρονται από drone και, ολοένα και περισσότερο, συστήματα ενεργητικής προστασίας soft-kill και hard-kill που μπορούν να ανιχνεύσουν και να αναχαιτίσουν εισερχόμενες απειλές.
Προαπαιτούμενο η ηλεκτρονική κάλυψη τεθωρακισμένων Σχηματισμών εν κινήσει
Εξίσου ζωτικής σημασίας είναι η ενσωμάτωση προηγμένων συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου που μπορούν να μπλοκάρουν τις συνδέσεις καθοδήγησης drone, να επηρεάσουν τα σήματα GPS και να δημιουργήσουν ηλεκτρονική κάλυψη για μηχανοποιημένους σχηματισμούς εν κινήσει.
Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν δείξει πώς ακόμη και οι συμπαγείς, τοποθετημένες σε οχήματα σουίτες ηλεκτρονικού πολέμου μπορούν να προσφέρουν αποφασιστικά πλεονεκτήματα επιβίωσης.
Οι διοικητές του ΝΑΤΟ αναγνωρίζουν πλέον ότι ο ηλεκτρονικός πόλεμος δεν είναι πλέον μια στρατηγική ή υψηλού επιπέδου λειτουργία, αλλά πρέπει να γίνει μια οργανική δυνατότητα ενσωματωμένη στις τεθωρακισμένες ταξιαρχίες.
Ο Γκρίνκιουιτς τόνισε ότι κάθε τεθωρακισμένο όχημα του ΝΑΤΟ, είτε πρόκειται για κύριο άρμα μάχης, όχημα μάχης πεζικού ή πλατφόρμα υποστήριξης, πρέπει να είναι εξοπλισμένο με ψηφιακή ασπίδα.
Αυτό περιλαμβάνει αισθητήρες προειδοποίησης απειλών, ανιχνευτές drone με ραντάρ, δέκτες προειδοποίησης λέιζερ και μονάδες ηλεκτρονικής παρεμβολής που μπορούν να αναπτυχθούν στο πεδίο της μάχης, ικανές να νικήσουν επιθέσεις σμήνους και αυτόνομα συστήματα στόχευσης.
Ο Γκρίνκιουιτς προειδοποίησε ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά σε μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις και καθυστερημένους κύκλους εκσυγχρονισμού.
Η άμεση επιχειρησιακή ικανότητα είναι πλέον στρατηγική επιτακτική ανάγκη.
Τόνισε ότι τα λεπτομερή στρατηγικά σχέδια του ΝΑΤΟ ορίζουν ήδη τι απαιτείται και ότι η συμμαχία παρουσιάζει ενεργά αυτή τη λίστα αγορών στην αμυντική βιομηχανία.
Αυτό που χρειάζεται, δήλωσε, είναι μια αμυντική βιομηχανική βάση που μπορεί να δράσει γρήγορα, υποστηριζόμενη από διαδικασίες προμηθειών που δεν εμποδίζουν πλέον αλλά αντίθετα επιταχύνουν την καινοτομία.
Διατλαντική βιομηχανική ολοκλήρωση
Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για διατλαντική βιομηχανική ολοκλήρωση, δηλώνοντας ότι δεν είναι πλέον βιώσιμο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη να λειτουργούν κατακερματισμένες αλυσίδες εφοδιασμού ή διαμερισμένες προσπάθειες έρευνας και ανάπτυξης.
Αντ' αυτού, το ΝΑΤΟ απαιτεί μια απρόσκοπτη βιομηχανική βάση ικανή να παρέχει συστήματα επόμενης γενιάς, από αυτόνομα μη επανδρωμένα αεροσκάφη κρούσης έως την αντιμετώπιση μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων, συστήματα ενεργητικής προστασίας για τεθωρακισμένα οχήματα και κινητές μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου σε ολόκληρη τη συμμαχία.
Ο Γκρίνκιουιτς επιβεβαίωσε ότι αυτό το όραμα είναι πλέον οικονομικά βιώσιμο, καθώς τα κράτη μέλη έχουν δεσμευτεί σε στόχο επενδύσεων στην άμυνα ύψους 5% του ΑΕΠ, σηματοδοτώντας αυτό που χαρακτήρισε ιστορικό επίτευγμα στην συλλογική κατανομή των βαρών και τη στρατηγική ετοιμότητα.
Τι σηματοδοτεί για την Ελλάδα η Ουκρανική πολεμική εμπειρία
Η εμπειρία της Ουκρανίας έχει επαναπροσδιορίσει τον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να προσαρμοστούν οι Ένοπλες Δυνάμεις των κρατών μελών της Συμμαχίας, άρα και της Ελλάδας.
Αυτό δεν είναι απλώς ένα μάθημα, είναι μια επείγουσα οδηγία να μετατρέψει την ανάπτυξη των δικών μας δυνατοτήτων σε έναν ρυθμό πολέμου, όπου η ταχύτητα, η προσαρμοστικότητα και η καινοτομία αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους της αξιόπιστης αποτροπής.