Οι δέκα χώρες που περιλαβάνονται στο τοπ10 της έρευνας Expat Explorer της HSBC παρέχουν μεγάλες δυνατότητες εξέλιξης, υψηλές αμοιβές και εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον. Η Ευρώπη κατατάσσεται ως ο καλύτερος προορισμός για όσους επιθυμούν να εξελίξουν την καριέρα τους στο εξωτερικό και να επωφεληθούν από τις ευνοϊκές εργασιακές συνθήκες. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της πρόσφατης έρευνας Expat Explorer της HSBC, η Ελβετία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Αυστρία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεταξύ των κορυφαίων 10 χωρών για μια επιτυχημένη καριέρα εκτός συνόρων.
- Ελβετία: Και το 2016, όπως και το 2015 παραμένει στην πρώτη θέση. Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Ελβετία κατατάσσεται ως ο καλύτερος προορισμός συνολικά για καριέρα στο εξωτερικό. Η χώρα συνδυάζει τις καλύτερες προοπτικές οικονομικά με ικανοποιητική ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής και εξαιρετική εργασιακή κουλτούρα. Το μέσο ετήσιο εισόδημα για ένα στέλεχος που κάνει διεθνή καριέρα στην Ελβετία είναι τα 188.275 δολάρια ΗΠΑ, ποσό σχεδόν διπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο (97.419 δολάρια). Επιπλέον, το 69% των στελεχών στην Ελβετία βλέπουν βελτίωση στην ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής και το 61% ισχυρίζονται ότι η εργασιακή κουλτούρα είναι καλύτερη απ’ ότι στην πατρίδα τους.
- Γερμανία: Αναρριχήθηκε μία θέση το 2016
- Σουηδία: Επεσε κατά μία θέση το 2016 και βρίσκεται πλέον στο top3
- Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Από την 6η θέση το 2015 βρέθηκε το 2016 στην 4η θέση. Το 56% των ερωτώμενων που έχουν μετακινηθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) λαμβάνουν κάποιο επίδομα διαμονής και το 75% παροχές υγείας
- Νορβηγία: Βρίσκεται στην 5η θέση και κατατάσσεται για πρώτη φορά για πρώτη φορά στη λίστα των 10 κορυφαίων προορισμών.
- Σιγκαπούρη: Υποβαθμίστηκε κατά μία θέση το 2016
- Αυστρία: Κατατάσσεται στην 7η θέση. Ως αποτέλεσμα των ευνοϊκών τους εργασιακών συνθηκών η Νορβηγία και η Αυστρία εμφανίζονται για πρώτη φορά φέτος στη λίστα των κορυφαίων προορισμών. Οι ερωτώμενοι θεωρούν ότι η ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής (87% στη Νορβηγία και 71% στην Αυστρία) και η εργασιακή κουλτούρα (69% και 62%) είναι καλύτερες σε σχέση με τη χώρα τους.
- Χονγκ Κονγκ: Παρέμεινε στην ίδια θέση και το 2016
- Ηνωμένο Βασίλειο: Από την 18η θέση το 2015 εκτινάχθηκε στην 9η θέση. Το ΗΒ, μάλιστα, ανέβηκε εννέα θέσεις (κατατασσόταν 18ο το 2015), με τα στελέχη που κάνουν διεθνή καριέρα στη συγκεκριμένη χώρα να θεωρούν ότι εκεί μπορούν να αναπτύξουν περισσότερες νέες δεξιότητες σε σύγκριση με τη χώρα τους (64%) και να εξελίξουν περαιτέρω την καριέρα τους (62%).
- Μπαχρέιν: Βρέθηκε στην 10η θέση από την 7η που ήταν το 2015. Στο Μπαχρέιν το 65% των εκπατρισμένων στελεχών λαμβάνουν ένα ετήσιο ποσό προκειμένου να πραγματοποιούν ταξίδια στην πατρίδα τους.
Η παγκόσμια έρευνα στελεχών που κάνουν διεθνή καριέρα αποκαλύπτει ότι ενώ τα εισοδήματα και οι παροχές στην Ευρώπη βρίσκονται κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο (με εξαίρεση την Ελβετία), η γεωγραφική περιοχή προσφέρει ένα εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον, το οποίο την καθιστά εξαιρετικά δημοφιλή. Η πλειοψηφία των στελεχών στην Ευρώπη (52%) πιστεύουν ότι η ευρωπαϊκή κουλτούρα εργασίας είναι καλύτερη σε σχέση με τη χώρα καταγωγής τους, ειδικά στη Σουηδία όπου το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 71%.
Ενώ οι Ευρωπαϊκοί προορισμοί τα πηγαίνουν καλά στην κατάταξη των κορυφαίων χωρών για στελέχη που κάνουν διεθνή καριέρα, υπάρχουν χώρες που μπορούν να ανταποκριθούν σε διαφορετικές κατηγορίες φιλοδοξιών. Τα στελέχη που αναζητούν το καλύτερο «πακέτο» αμοιβών και παροχών θα πρέπει να σκεφτούν τη Μέση Ανατολή, όπου το 91% των ερωτώμενων λαμβάνουν τουλάχιστον μια παροχή ως μέρος του συμβολαίου τους, σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο που φτάνει το 67%.
Όσον αφορά στην εξέλιξη της καριέρας, το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη έρχονται πρώτες. Η πλειοψηφία των στελεχών και στις δύο χώρες (68% στο Χονγκ Κονγκ και 62% στη Σιγκαπούρη) συμφωνούν ότι είναι δυο μέρη που μπορούν να αναπτύξουν την καριέρα τους σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο που φτάνει το 43%. Πάντως, αυτό μπορεί να έχει κάποιο κόστος, καθώς το 30% των ερωτώμενων στη Σιγκαπούρη και το 50% στο Χονγκ Κονγκ βλέπουν επιδείνωση της ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής από τη μετακόμισή τους στη χώρα.
Σε γενικές γραμμές, οι ερωτώμενοι που βρίσκονται στην Ασία βρίσκουν τη δουλειά τους πιο ικανοποιητική. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στην Ταϊλάνδη, την Ινδονησία (και οι δύο 54%) και τη Σιγκαπούρη (53%) υποστηρίζουν ότι είναι πιο ικανοποιημένοι από τη δουλειά τους από τότε που μετακινήθηκαν.
Ο Dean Blackburn, Επικεφαλής του HSBC Expat, σχολίασε:
«Η αρχή του νέου έτους είναι μια καλή αφορμή ώστε τα στελέχη που κάνουν διεθνή καριέρα να σκεφτούν τι έχουν επιτύχει και να αρχίσουν να σχεδιάζουν τα νέα τους βήματα. Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα στην έρευνά μας είναι ότι η εργασία στο εξωτερικό προσφέρει πολλές ευκαιρίες που ταιριάζουν στις διαφορετικές ανάγκες καριέρας και τις προσωπικές προτεραιότητες. Κάποιοι ψάχνουν έναν γρήγορο τρόπο ανέλιξης καριέρας, κάποιοι άλλοι μια καλύτερη οικονομική κατάσταση ενώ άλλοι επιδιώκουν να βελτιώσουν την ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Υπάρχει ένας ιδανικός προορισμός προκειμένου να επιτευχθεί ένας ή περισσότεροι από αυτούς τους στόχους και το εργαλείο Expat Careers της HSBC μπορεί να βοηθήσει να βρεθεί ο προορισμός αυτός».
Ο Στέλιος Πιρπινιας, Διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής και Μάρκετινγκ της HSBC Ελλάδας, δήλωσε: «Η έρευνα αποκαλύπτει ότι η γεωγραφική μετακίνηση μπορεί να καλύψει διαφορετικές ανάγκες των στελεχών όπως μεγαλύτερη εργασιακή ασφάλεια ή καλύτερες προοπτικές καριέρας. Όπως φαίνεται και από το εργαλείο Expat Careers που έχουμε δημιουργήσει στην HSBC, υπάρχουν προορισμοί που μπορούν να καλύψουν τις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε στελέχους.».