![Οδηγούνται οι στρατιωτικοί που φυλάνε Θερμοπύλες στα Δωδεκάνησα σε Ιδιώτες γιατρούς;](https://pro-news.gr/images/posts/February 2025/odighountai-oi-stratiotiki-poy-filane-thermopyles-sta-dodekanisa-.webp?21789092c137d0cf7a2025a4215da552)
Σε κατάσταση παρακμής (ο επιεικέστερος όρος), οδηγεί η κυβέρνηση χιλιάδες στρατιωτικούς και τις οικογένειες τους στο θέμα Υγεία στην περιοχή των Δωδεκανήσων, παρά το γεγονός ότι αυτοί φυλάνε «Θερμοπύλες», λόγω και των γνωστών συνεχών απειλών της Τουρκίας που διαβάζουμε κατά καιρούς .
Σε ερώτηση του Βουλευτή Δωδεκανήσου
«Δεν υπάρχει καταρχήν “μικροβιολογικό εργαστήριο στις στρατιωτικές υγειονομικές δομές», που εξυπηρετούν το σύνολο των στρατιωτικών και των στρατευσίμων οπλιτών σε αυτήν την άκρως ευαίσθητη περιοχή των ελληνικών συνόρων.
Στις στρατιωτικές δομές, σύμφωνα με τον Βουλευτή, «δεν υπάρχουν οι κρίσιμες ειδικότητες του Παθολόγου, του Γυναικολόγου, του Οφθαλμίατρου και του Ορθοπεδικού», προκαλώντας πλείστα προβλήματα στο σύνολο του στρατιωτικού προσωπικού στην ευρύτερη περιοχή.
Ο ίδιος ερωτά το ΥΠΕΘΑ, και για τον αριθμό των συμβεβλημένων ιδιωτών Ιατρών, «ο αριθμός των οποίων μειώνεται δραστικά, λόγω της καθυστέρησης οφειλής των οφειλωμένων από το κράτος.
Η ουσία είναι ότι στρατιωτικοί και στρατεύσιμοι οδηγούνται αναγκαστικά σε νοσοκομεία επιβαρύνοντας την λειτουργία τους, (η οποία είναι προβληματική λόγω έλλειψης ιατρών), ή στην μετάβαση για τις οικογένειες των στρατιωτικών στην ηπειρωτική χώρα, με μεγάλο κόστος για αυτές λόγω του επιβαρυμένου κόστους των εισιτηρίων».
«για την επίτευξη μεγαλύτερης στελέχωσης των υγειονομικών μονάδων, υιοθετείται μία δέσμη στοχευμένων μέτρων, που περιλαμβάνουν τον 5ετή προγραμματισμό για την απονομή ιατρικών ειδικοτήτων, την παροχή κινήτρων για την κάλυψη άγονων ιατρικών ειδικοτήτων, τη μείωση του χρόνου αναμονής για τη λήψη ειδικότητας από τους στρατιωτικούς ιατρούς και τη μείωση του χρόνου διοίκησης των στρατιωτικών ιατρών, ώστε να απαλλαγούν από διοικητικά καθήκοντα και να αξιοποιηθούν πλήρως στην εκτέλεση των ιατρικών τους καθηκόντων.
Αναφορικά με το δεύτερο ερώτημα, επί του παρόντος στα Δωδεκάνησα υφίστανται 20 ενεργές συμβάσεις του ΥΠΕΘΑ με μικροβιολόγους και 14 με διαγνωστικά κέντρα, ενώ κανένας από τους συμβεβλημένους δεν έχει ουδέποτε καταγγείλει ή διακόψει τη σύμβασή του.
Επιπλέον, με το προωθούμενο νομοσχέδιο, δίνεται η δυνατότητα στους στρατιωτικούς να εκτελούν παρακλινικές εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και να επισκέπτονται ιδιώτες ιατρούς με ελεύθερη επιλογή.
Παράλληλα, οι ιδιώτες ιατροί θα μπορούν να συνταγογραφούν στα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, κάτι που σήμερα δεν είναι εφικτό.
Επιπρόσθετα, με τις οικονομικού χαρακτήρα παρεμβάσεις μας, μειώνεται δραστικά η γραφειοκρατία και συντομεύει ο χρόνος αποζημίωσης των στελεχών για τις υγειονομικές τους δαπάνες.
Καθιερώνεται η δυνατότητα διανυκτέρευσης των στρατιωτικών φαρμακείων και η κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους σε στελέχη με αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης, όπως επίσης, και η απογευματινή λειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων, στο πρότυπο του ΕΣΥ».
Η κατάσταση στον χώρο της υγείας δεν είναι καθόλου καλή όχι μόνο για τους στρατιωτικούς, αλλά για όλους τους Έλληνες πολίτες, λόγω της υποστελέχωσης των Νοσοκομείων, και των υγειονομικών δομών στα περισσότερα μέρη της ελληνικής επικράτειας.
Το πρόβλημα δυστυχώς δεν βρίσκει λύσεις λόγω και της προσπάθειας μείωσης των δαπανών, στην περίθαλψη, στα φάρμακα και τις εξετάσεις των πολιτών, και όλοι βλέπουν ότι οδηγούμαστε σε μια κατάσταση αύξησης της ιδιωτικής υγείας, η οποία θα είναι για λίγους τελικά.