
Αν γίνει πιστευτό το πρόσφατο ρεπορτάζ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να κατασκευάσει μια αντιπυραυλική ασπίδα «Χρυσού Θόλου» για να παρακολουθεί πιθανές εχθρικές απειλές για τις ΗΠΑ και τα συμφέροντα της χώρας του σε όλο τον κόσμο.
Εικάζεται ότι η αμυντική δομή αιχμής, η οποία είναι πιθανό να κοστίσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία και να λειτουργήσει ήδη από το 2026.
Το ίδιο το όνομα δίνει ένα καπέλο στο εξελιγμένο πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ ενάντια σε βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ και επιθέσεις με drone.
Ωστόσο αποκαλύπτει μια τρομακτική τρύπα στις αμυντικές δυνατότητες του Ηνωμένου Βασιλείου
Το Ισραηλινό «Iron Dome»
Ευρέως γνωστό ως «Iron Dome», στην πραγματικότητα αποτελείται από τρία διαφορετικά αλλά συντονισμένα συστήματα.
Πρώτα υπάρχουν οι αναχαιτιστές μεγάλης εμβέλειας Arrow-2 και Arrow-3, σχεδιασμένοι για την αντιμετώπιση απειλών εντός και εκτός της ατμόσφαιρας αντίστοιχα.
Αυτό υποστηρίζεται από το σύστημα μεσαίου βεληνεκούς «David's Sling», που έχει σχεδιαστεί για να καταρρίπτει βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύονται από 100 έως 200 χιλιόμετρα μακριά.
Και τέλος υπάρχει ένα σύστημα μικρού βεληνεκούς που κατασκευάστηκε για να αναχαιτίσει το είδος των ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από τη Χαμάς στη Γάζα και τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Ωστόσο, υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές στην κλίμακα και την τεχνολογία στο προτεινόμενο σύστημα των ΗΠΑ.
Η συμμετοχή Μάσκ στον "Χρυσό θόλο" των ΗΠΑ
Σύμφωνα με πηγές, η εταιρεία SpaceX του Έλον Μασκ συνεργάζεται με τον κατασκευαστή λογισμικού Palantir και τον κατασκευαστή drone Anduril για την κατασκευή του.
Η συμμετοχή της SpaceX στο έργο, το οποίο ορισμένοι λένε ότι μπορεί να κοστίσει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια, θα περιλαμβάνει την κατασκευή και εκτόξευση περισσότερων από 1.000 δορυφόρων σε όλο τον κόσμο για την ανίχνευση των πυραύλων και την παρακολούθηση των κινήσεών τους.
Αυτοί θα υποστηριχθούν από περίπου 200 δορυφόρους επίθεσης οπλισμένους με πυραύλους ακριβείας ή λέιζερ που στη συνέχεια θα κατέστρεφαν τους απειλητικούς εχθρικούς πυραύλους.
Ένα πραγματικό σύστημα «sensor to shooter».
Η διαδικασία λήψης απόφασης βρίσκεται ακόμη στις πρώτες μέρες της, αλλά το Πεντάγωνο προτείνει ότι τμήματα του Golden Dome θα μπορούσαν να λειτουργήσουν από το επόμενο έτος, με άλλα μέρη να παραδοθούν έως το 2030.
Είναι φιλόδοξο τόσο από την τεχνολογία όσο και από την παγκόσμια εμβέλειά του, αλλά μπορεί απλώς να το καταφέρουν.
O "Βρετανικός θόλος"
Θα έπρεπε επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο να εξετάσει κάποιο είδος «Βρετανικού Θόλου» για προστασία από παρόμοιες απειλές;
Η πραγματικότητα είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν διαθέτει αξιόπιστα συστήματα αεράμυνας που να προσεγγίζουν ακόμη και την ισραηλινή ικανότητα, έστω και με την πρωτοβουλία των ΗΠΑ.
Είναι αλήθεια ότι το HMS Diamond κατάφερε να καταρρίψει πρόσφατα έναν βαλλιστικό πύραυλο κατά των πλοίων των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά αυτό ήταν εφάπαξ και το Βασιλικό Ναυτικό προσπαθεί τώρα να ενημερώσει τα υπόλοιπα αντιτορπιλικά του T45 με την κατάλληλη ικανότητα.
Τώρα, είναι αλήθεια ότι η απειλή μιας επίθεσης με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ηνωμένου Βασιλείου αυτή τη στιγμή είναι πιθανώς ελάχιστη.
Αλλά όλος ο αμυντικός σχεδιασμός είναι υποθετικός μέχρι να εμπλακείτε πραγματικά σε έναν πόλεμο, οπότε ας δούμε μόνο πού μπορεί να είναι ευάλωτα τα βρετανικά εθνικά συμφέροντα.
Κορυφαία στη λίστα η Κύπρος
Εδώ η Βρετανία διατηρεί δύο βασικές περιοχές στο Ακρωτήρι και τη Δεκέλεια.
Η πρώτη είναι η τοποθεσία της βάσης της RAF που είναι κρίσιμη για επιχειρήσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή, ενώ η δεύτερη έχει τον κοινό σταθμό ακρόασης πληροφοριών σημάτων GCHQ/NSA στον Άγιο Νικόλαο.
Και οι δύο βρίσκονται εντός εμβέλειας των βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς του Ιράν, καθώς και εκείνων που ενδέχεται να εκτοξευθούν από τους πληρεξουσίους του στο Ιράν, τον Λίβανο, τη Συρία και το Ιράκ.
Δεν διαθέτουν μόνιμη διάταξη αντιβαλλιστικής πυραυλικής άμυνας (ABMD).
Στη συνέχεια, υπάρχουν διάφορες άλλες στρατηγικές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο που αποτελούν ζωτικά συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου – το Γιβραλτάρ, τα Φώκλαντ, ο Ντιέγκο Γκαρσία και το Μπρουνέι για να αναφέρουμε μόνο μερικά. Όλα είναι ευάλωτα σε επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύονται από υποβρύχιο ή από αέρος και κανένα δεν έχει ABMD.
Τι γίνεται με το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο;
Σίγουρα η πρωτεύουσα, το Λονδίνο, προστατεύεται κατάλληλα, καθώς και η ανεξάρτητη βάση υποβρυχίων πυρηνικής αποτροπής στο Faslane στο Clyde;
Η απάντηση είναι όχι. Θα μπορούσατε να υποστηρίξετε ότι το Λονδίνο θα μπορούσε να υπερασπιστεί εγκαθιστώντας ένα αντιτορπιλικό T45 στον Τάμεση και ότι το Faslane θα μπορούσε επίσης να προστατευτεί από ένα άλλο που σταθμεύει στο Firth of Clyde, αλλά το Βρετανικό Ναυτικό έχει μόνο έξι αντιτορπιλικά T45 και έχει επίσης πολλά άλλα καθήκοντα και έτσι θα μπορούσε να είναι ότι τα υπόλοιπα εθνικά συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου θα ήταν απροστάτευτα.
Αυτή η κατάσταση δεν είναι πολύ ικανοποιητική, εξ ου και οι κραυγές από τους συνήθεις υπόπτους ότι «κάτι πρέπει να γίνει». Αλλά τι και πώς θα πληρωθεί;
Ο αμυντικός προϋπολογισμός του Ηνωμένου Βασιλείου δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις σημερινές απαιτήσεις όπως είναι.
Λοιπόν, είναι πιθανό να δούμε το Ηνωμένο Βασίλειο να υιοθετεί έναν «British Dome»; Απίθανο θα έλεγα, αλλά μέχρι να καταλήξουμε σε κάτι, η Βρετανία και τα συμφέροντά της είναι ορθάνοιχτα σε επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους.
Και αυτό δεν είναι κάτι που οι πιθανοί εχθροί μας δεν θα έχουν προσέξει.