Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ο Τούρκος CEO της Chobani επενδύει 1 δισ. δολάρια στο ελληνικό γιαούρτι

Όταν η Chobani ξεκίνησε να φτιάχνει ελληνικό γιαούρτι στις ΗΠΑ, το 2005, το έκανε από ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της Kraft που αγόρασε στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, με λιγοστούς υπαλλήλους. Δύο δεκαετίες μετά, η εταιρεία του Χαμντί Ουλουκάγια επεκτείνεται, ανοίγοντας ένα ακόμη εργοστάσιο. Αυτή τη φορά πρόκειται για μια πραγματικά μεγάλη επένδυση.

Η Chobani ανακοίνωσε ότι το νέο εργοστάσιό της, που θα βρίσκεται κοντά στο αρχικό, θα έχει έκταση 93.000 τ.μ. και θα παράγει πάνω από 450 εκατ. κιλά γαλακτοκομικών προϊόντων τον χρόνο. Θα κοστίσει τουλάχιστον 1,2 δισ. δολάρια και σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας θα είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο γαλακτοκομικών στις ΗΠΑ. «Αναπτυσσόμαστε, αλλά αυτό έχει επιταχυνθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια, εξαντλώντας μεγάλο μέρος της παραγωγικής μας δυναμικότητας», είπε ο ιδρυτής της εταιρείας μιλώντας στους New York Times. «Αυτή είναι η προετοιμασία για την ανάπτυξη που έρχεται και την οποία περιμένουμε».

Το νέο εργοστάσιο αναμένεται σχεδόν να διπλασιάσει το εργατικό δυναμικό της Chobani. Ηδη, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στον αμερικανικό κλάδο των τροφίμων, με τις πωλήσεις της να αυξάνονται πέρυσι κατά 17% στα 2,96 δισ. δολάρια και τα προσαρμοσμένα προ φόρων κέρδη να σημειώνουν αύξηση 26% στα 509 εκατ. δολάρια.

Οι πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν πέρυσι κατά 17%, στα 2,96 δισ. δολάρια.

Η Chobani ισχυρίζεται ότι ελέγχει τώρα περίπου το ένα πέμπτο της αμερικανικής αγοράς γιαουρτιού. Πλέον έχει επεκταθεί και πέραν του ελληνικού τύπου γιαουρτιού και παράγει γάλα για καφέδες, φυτικό γάλα και ροφήματα καφέ.

Η επέκταση της Chobani έρχεται σε μια περίοδο που εταιρείες από όλους τους κλάδους αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Ο εμπορικός πόλεμος του Ντόναλντ Τραμπ απειλεί τις εφοδιαστικές αλυσίδες, με τη Chobani να δυσκολεύεται να προμηθευτεί τα μηχανήματα που της είναι αναγκαία από την Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, οι ανησυχίες γύρω από τον πληθωρισμό επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις που εξαρτώνται από την κατανάλωση. «Στο θέμα της τιμολόγησης είμαστε πάρα πολύ ευαίσθητοι», λέει ο Ουλουκάγια, αν και τονίζει ότι η εταιρεία του κρατάει το κόστος υπό έλεγχο, βελτιώνοντας την παραγωγική διαδικασία και πετυχαίνοντας οικονομίες κλίμακας.

Το επόμενο βήμα για τη Chobani θα είναι η εισαγωγή στο χρηματιστήριο, παρότι τα προηγούμενα σχέδιά της, το 2021, αναβλήθηκαν λόγω των δύσκολων συνθηκών στις αγορές. «Ενα IPO είναι μια πιθανότητα. Αλλά δεν έχω αποφασίσει ακόμη», λέει ο Ουλουκάγια.

Tags
Back to top button