Σίγουρα θα έχετε ακούσει για το σύστημα γραφής Μπράιγ για ανθρώπους με προβλήματα όρασης και τύφλωση. Αυτό όμως που δεν ξέρετε κατά πάσα πιθανότητα είναι ότι το όνομα του συστήματος γραφής είναι και το όνομα του Γάλλου εφευρέτη της Λουί Μπράιγ.
Ο Μπραιγ τυφλώθηκε στο ένα μάτι πολύ μικρός, στην ηλικία των τριών ετών, καθώς βοηθούσε τον πατέρα του ενώ αργότερα η μόλυνση μεταδόθηκε και στο άλλο του μάτι με αποτέλεσμα ως την ηλικία των 5 να έχει μείνει τυφλός. Ως αποτέλεσμα οι γονείς του τον έστειλαν στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τυφλών στο Παρίσι.
Όμως δεν ήταν ευχαριστημένος, γιατί το σύστημα ανάγνωσης που χρησιμοποιούσαν ήταν δύσχρηστο και τα βιβλία δεν ήταν πάρα μόνο 14 με αποτέλεσμα το μάθημα να γίνεται προφορικά. Έτσι αποφάσισε να δημιουργήσει ένα νέο σύστημα γραφής με ένα καινούργιο ειδικό αλφάβητο και το παρουσίασε στους συμφοιτητές του σε ηλικία 15 ετών.
Το αλφάβητο που έφτιαξε ο Μπράιγ ήταν μια αντικατάσταση του γραμματικού αλφάβητου με ανάγλυφες στιγμές ώστε να υπάρχει πιο γρήγορη ανάγνωση με την αφή. Η γραφή Μπράιγ διαβάζεται από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω, όπως ακριβώς και οποιαδήποτε άλλη δυτική γραφή.
Επιπλέον ο Μπράιγ βρήκε ακόμα περισσότερους τρόπους ώστε οι τυφλοί να διδάσκονται και άλλα μαθήματα όπως μαθηματικά και μουσική ενώ εφηύρε και την πρώτη γραφομηχανή για τυφλούς.
Σήμερα εκατοντάδες χιλιάδων ανθρώπων με προβλήματα όρασης και τύφλωση μπορούν να διαβάσουν χάρη στο σύστημα του Λουί Μπράιγ το οποίο έχει μετατραπεί ώστε να είναι λειτουργικό σε πάνω από 130 διαφορετικές γλώσσες.