Ο «τεχνητός ήλιος» της Κίνας μόλις έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ για την διαρκέστερη διατήρηση πλάσματος υψηλής θερμοκρασίας στον κόσμο, πραγματικά εκπλήσσοντας την διεθνή επιστημονική κοινότητα.
Ειδικοί πιστεύουν πως το κινεζικό επίτευγμα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα της ανθρωπότητας προς την εύρεση μίας καθαρής πηγής απεριόριστης ενέργειας.
Τι Είναι ο «Τεχνητής Ήλιος» της Κίνας;
Επί της ουσίας, ο «τεχνητός ήλιος» της Κίνας είναι ένας από τους πιο προηγμένους αντιδραστήρες πυρηνικής σύντηξης παγκοσμίως. Η επίσημη ονομασία του είναι EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) και πρόσφατα κατάφερε να διατηρήσει μία συνεχή ροή πλάσματος, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.
Αναλυτικότερα, ο κινεζικός αντιδραστήρας διατήρησε συνεχή ροή πλάσματος για 1.066 δευτερόλεπτα. Το επιστημονικό αυτό επίτευγμα σημειώθηκε στις 20 Ιανουαρίου φέτος και γρήγορα έγινε πρωτοσέλιδο σε όλα τα επιστημονικά περιοδικά του κόσμου. Το προηγούμενο σχετικό ρεκόρ ήταν 403 δευτερόλεπτα, πράγμα που σημαίνει πως οι Κινέζοι όχι μόνο το ξεπέρασαν, αλλά πέτυχαν και διπλάσιο χρόνο.
Οι αντιδραστήρες πυρηνικής σύντηξης αποκαλούνται «τεχνητή ήλιοι» επειδή συνενώνουν δύο ελαφρά άτομα σε ένα και μόνο βαρύ άτομο. Αυτή η διαδικασία παρατηρείται σε τεράστια κλίμακα στους αστέρες (ήλιος), εξού και η ονομασία.
Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν πως η διαδικασία της πυρηνικής σύντηξης είναι η καλύτερη ευκαιρία της ανθρωπότητας για μία πηγή καθαρής και απεριόριστης ενέργειας. Πρώτα όμως πρέπει να τελειοποιήσουμε την μέθοδο εκμετάλλευσής της, μία προσπάθεια που έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα περίπλοκη και απαιτητική.
Αν τα καταφέρουμε η πυρηνική σύντηξη θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον ενεργειακό τομέα. Η ενέργεια που θα παράγεται από αυτούς τους αντιδραστήρες δεν θα έχει καμία αρνητική επίπτωση στο περιβάλλον και στην ατμόσφαιρα (εκτός από περιορισμένα πυρηνικά απόβλητα), ενώ η ισχύς που θα παράγεται θα είναι σχεδόν άφθονη.
Όπως προείπαμε όμως ο τομέας της πυρηνικής σύντηξης παραμένει «άλυτος». Οι επιστήμονες προσπαθούν να σημειώσουν σημαντική πρόοδο εδώ και περίπου 70 χρόνια, ωστόσο τα περισσότερα εγχειρήματα κατέληξαν σε αδιέξοδο.
Ο πρωτοποριακός κινεζικός αντιδραστήρας EAST ωστόσο φαίνεται πολλά υποσχόμενος, γεμίζοντας τους επιστήμονες με αισιοδοξία. Το Πεκίνο ίσως να βρει σύντομα την «χρυσή τομή» της εκμετάλλευσης της πυρηνικής σύντηξης αποκτώντας στρατηγικό πλεονέκτημα στον τομέα της ενέργειας.