Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ο σύγχρονος λοιμός του κορωνοϊού ως σημάδι των εσχατολογικών χρόνων

Ο Θεός μπορεί να είναι «ακατάληπτος», δηλαδή να μην μπορεί να κατανοηθεί με την κοινή λογική, παρόλα αυτά δεν μας άφησε σε πλήρη αγνωσία. Κρίνω καλό να μην αγνοήσουμε τα εσχατολογικά ζητήματα της πίστης μας. Βασικά πιστεύετε στην Αγία Γραφή και στον Θεό; Αν όχι, μην ασχολείστε.

Αν δεν έχετε αυτή τη συνείδηση μέσα σας, ότι δηλαδή είμαστε πλασμένοι από τον Θεό, προσπεράστε με, διότι δεν σας αφορούν τα παρακάτω που θα σας αναφέρω. Αν πιστεύετε όμως, συνεχίστε για να αναλογιστούμε μαζί προς τα που βαδίζουμε.Για τη Δευτέρα Παρουσία, λοιπόν, αναφέρει ο Απόστολος Παύλος στις επιστολές του προς τους Θεσσαλονικείς. Ειδικά δε, κατά τη δεύτερη επιστολή του (Β’ Θες 2,3), γράφει: «μή τις ὑμᾶς ἐξαπατήσῃ κατὰ μηδένα τρόπον· ὅτι ἐὰν μὴ ἔλθῃ ἡ ἀποστασία πρῶτον καὶ ἀποκαλυφθῇ ὁ ἄνθρωπος τῆς ἁμαρτίας, ὁ υἱὸς τῆς ἀπωλείας».

Αν διαβάσετε ολόκληρη την επιστολή (δεν είναι μεγάλη) θα αντιληφθείτε πως η Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου δεν θα έλθη, εάν προηγουμένως δεν έλθη η αποσκίρτησις πολλών από την πίστη. Αγαπητοί μου, η σύγχρονη κοινωνία αποστατεί καθημερινά από τον Θεό. Δυστυχώς, πλέον το φαινόμενο της αθεΐας αποτελεί μία παγκόσμια πραγματικότητα στις μέρες μας. Νομίζω πως αυτό είναι αναντίρρητο.

Ακόμα και εμείς που δηλώνουμε χριστιανοί, πόσοι από εμάς προσευχόμαστε καθημερινώς; Είναι δυνατόν να μην δοθεί κάποια στιγμή τέλος σε αυτόν τον πολυδιάστατο κατήφορο της κοινωνίας μας; Το πότε δεν το γνωρίζουμε, αλλά ο πνευματικός κατήφορος είναι ολοφάνερος.Ίσως να αρχίζουμε να διαπιστώνουμε πως ζούμε την εισαγωγική εποχή του Αντίχριστου. Πολλά πράγματα κολλάνε πάντως. Το μεταναστευτικό πρόβλημα που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα δε στα νησιά μας, θα έλεγα δένει με τις μεγάλες «μετακινήσεις πληθυσμών» που ανέφερε σε πολλές προφητείες του ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός

. Όμως ο Πατροκοσμάς στη Δ’ διδαχή του μας φανέρωσε επίσης: «Σήμερον, αύριον καρτερούμεν δίψας, πείνας μεγάλας, οπού να δίνωμεν χιλιάδας φλωρία και να μη ευρίσκωμεν ολίγον ψωμί ή νερό. Σήμερον, αύριον περιμένωμεν θανατικάς ασθενείας μεγάλας, οπού να μη προφθάσωμεν οι ζωντανοί να θάπτομεν τους αποθαμένους». Το χρήμα σε τέτοιες καταστάσεις που βιώνουμε λόγω πληθωρισμού χάνει την αξία του. Ας μην ξεχνάμε ότι και κατά την Γερμανική Κατοχή (1941-1944) τυπώθηκαν χαρτονομίσματα με τεράστια ονομαστική αξία (μέχρι και 100 δισεκατομμυρίων δραχμών), είχανε όμως μηδαμινή πραγματική αξία.

Ακόμα κι αν ξεπεράσουμε αυτή την κρίση δημόσιας υγείας που μαστίζει τον πλανήτη μας, οι ρυθμοί δεν θα μπορέσουν να επανέλθουν όπως πριν. Γιατί η πανδημία μοιάζει με πυρκαγιά: αν δεν λάβεις πυροσβεστικά μέτρα όσο το δυνατόν νωρίτερα, τότε η πυρκαγιά θα επεκταθεί, ενώ η αναδάσωση για να συμβεί θέλει χρόνια πολλά. Μετά την πυρκαγιά μην ψάχνετε το δάσος! Με καμμένο δάσος θα μοιάζει το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό μας σύστημα μετά από αυτήν την πανδημία. Πάει, κάηκε η μηχανή! Ήταν μια μηχανή που δούλευε συνεχώς στα κόκκινα και τώρα ήρθε η ώρα της και έσκασε! Τράπεζες, κυβερνήσεις, πολυεθνικοί όμιλοι, εκτιμώ πως δεν θα μπορέσουν να συνέλθουν από αυτό το σοκ που θα υποστούν.

Πιστεύω ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας επικείμενης παγκόσμιας οικονομικής κατάρρευσης.Έτσι πιστεύω εγώ τουλάχιστον, βέβαια αυτό δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχει τι λένε οι Γραφές και οι μεγάλοι πατέρες της Εκκλησίας μας.Αν ανατρέξει κανείς στο κατά Ματθαίον κεφάλαιο 24 θα διαβάσει: «ἐγερθήσεται γὰρ ἔθνος ἐπὶ ἔθνος καὶ βασιλεία ἐπὶ βασιλείαν, καὶ ἔσονται λιμοὶ καὶ λοιμοὶ καὶ σεισμοὶ κατὰ τόπους·», δηλαδή θα συμβούν πείνες (λιμοί) και επιδημικές αρρώστιες (λοιμοί) και σεισμοί εις διαφόρους τόπους. Όμως, λίγο πιο μετά, συγκεκριμένα στο 24:15 προλέγεται ότι το μισητόν και αηδές κάθαρμα, που θα επιφέρη την ερήμωσιν και τον όλεθρον της Ιερουσαλήμ, όπως έχει προφητευθή από τον Δανιήλ.Ποιος είναι ο προφήτης Δανιήλ; Γνωρίζουμε; Υπήρξε ένας από τους τέσσερις μεγάλους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης.

Έδρασε κατά τον 6ο αιώνα επί Ναβουχοδονόσορα στην αρχαία Βαβυλώνα, αλλά μετά την κατάκτηση της Βαβυλώνας από τους Πέρσες και τους Μήδους, και την αναρρίχηση του Δαρείου στο θρόνο των Περσών, ο Δανιήλ έγινε ένας από τους τρεις επόπτες των αρχόντων της Μηδοπερσικής αυτοκρατορίας. Αναγνωρίζεται από τους Εβραίους, τους Χριστιανούς, τους Μουσουλμάνους και της Μπαχάι πίστης. Ο προφήτης Δανιήλ, λοιπόν, προφήτευσε με χρονική ακρίβεια την Πρώτη Έλευση του Θεού επί της Γης (Δανιήλ θ’24), αν ερμηνευτούν οι μέρες της εβδομάδας ως βιβλικά χρόνια.

Προφήτευσε όμως και την επταετία του Αντιχρίστου (Δανιήλ θ’ 27): «Και θέλει στερεώσει την διαθήκην εις πολλούς εν μιά εβδομάδι· και εν τω ημίσει της εβδομάδος θέλει παύσει η θυσία και η προσφορά, και επί το πτερύγιον του Ιερού θέλει είσθαι το βδέλυγμα της ερημώσεως, και έως της συντελείας του καιρού θέλει δοθή διορία επί την ερήμωσιν».Τί ακριβώς θα συμβεί στην Ιερουσαλήμ; Αν πάμε στην Αποκάλυψη του Ιωάννη, 11ο κεφάλαιο (7-10), κομμάτι που πραγματεύεται τον έλεγχο του Αντιχρίστου: Χίλιες διακόσιες εξήντα ημέρες, δηλαδή τριάμισι χρόνια, θα δώσω στους δυο μάρτυρές μου και θα προφητεύσουν. Λέγονται μάρτυρες, γιατί θα δώσουνε μία μαρτυρία, λέγονται ακόμη και προφήτες, γιατί θα προφητεύσουν.

Μέχρι που το Θηρίον που θα ανεβεί από την άβυσσο, ο Αντίχριστος, μη ανεχόμενος την παρουσία και τον έλεγχο των δύο Προφητών, θα τους φονεύσει και θα αφήσει τα σώματά τους άταφα στην πλατεία της Ιερουσαλήμ. Μήπως αυτό το γεγονός θα τελεστεί στην Ιερουσαλήμ που αναφέρει και ο Ευαγγελιστής Ματθαίος; Το βιβλίο της Αποκαλύψεως λέει πως θα τους δει όλος ο κόσμος, αφού θα έχουν φονευθεί στην πλατεία της Ιερουσαλήμ. Συγκεκριμένα το γεγονός θα το δουν «γλώσσες, φυλές, έθνη, λαοί». Πώς; Μήπως προφανώς μέσω των σύγχρονων μέσων ενημέρωσης (internet-τηλεόραση); Την υποδομή την έχουμε πλέον, είναι ξεκάθαρο.

Μόνο όμως όταν όμως αυτό συμβεί, τότε θα ξέρουμε πλέον ότι βρισκόμαστε στα μισά της επταετίας του Αντιχρίστου.Και πάμε ξανά πάλι στην Δεύτερη Επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς Θεσσαλονικείς (Β’ Θεσ. β’ 4) «ὁ ἀντικείμενος καὶ ὑπεραιρόμενος ἐπὶ πάντα λεγόμενον Θεὸν ἢ σέβασμα, ὥστε αὐτὸν εἰς τὸν ναὸν τοῦ Θεοῦ ὡς Θεὸν καθίσαι, ἀποδεικνύντα ἑαυτὸν ὅτι ἐστὶ Θεός». Δηλαδή ο εχθρός και αντίπαλος του Θεού, ο Αντίχριστος, θα καθίσει ως Θεός στον ναόν του Θεού προσπαθώντας να αποδείξει ότι είναι Θεός. Ο σημαντικότερος θρησκευτικός χώρος στην Ιερουσαλήμ για τους Εβραίους, τους Χριστιανούς και τους Μουσουλμάνους, είναι το «Όρος του Ναού».

Σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση, στο συγκεκριμένο σημείο κατασκευάστηκε ο πρώτος ναός του βασιλιά Σολομώντα. Εκεί βρίσκεται το άδυτο των αδύτων για τους Εβραίους. Για τους Σουνίτες Μουσουλμάνους, το Όρος του Ναού είναι ο τρίτος ιερότερος τόπος στο Ισλάμ, καθώς θεωρούν πως εκεί έγινε η ανάληψη του Μωάμεθ. Εκεί τοποθετεί και ο Άγιος Ιππόλυτος Ρώμης «Και κατόπιν (ο Αντίχριστος) θα οικοδομήσει το Ναόν στα Ιεροσόλυμα και θα τον ανυψώσει ταχύτητα και θα τον αποδώσει στους Ιουδαίους» (Αγίου Ιππολύτου ΒΕΠΕΣ 6,285). Στην εσχατολογία του Αγίου Ιππολύτου ο διάβολος θα εμφανιστεί ως Θεός, θα προέρχεται από τη φυλή του Δαν, θα αναστήσει τη βασιλεία των Ιουδαίων και θα απαιτήσει να λατρεύεται. Θα εμφανίζεται ως Χριστός, θα έχει ψευδαποστόλους αλλά τελικά θα συντριβεί.

Θα ανοικοδομηθεί άραγε ο τρίτος ναός του Σολομώντα στην Ιερουσαλήμ;Ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός (γεννήθηκε στη Δαμασκό), ερμηνεύει πως οι δύο αυτοί προφήτες θα είναι ο προφήτης Ηλίας και ο προφήτης Ενώχ. Πρόδρομος της Δευτέρας Παρουσίας ίσως να είναι και ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, καθώς κανένας από τους παραπάνω τρεις δεν γεύτηκε το θάνατο. Η Αποκάλυψη όμως μιλάει για δύο μάρτυρες και προφήτες, όχι για τρεις. Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης δεν έχει κοιμηθεί. Αυτό το συμπεραίνει κανείς αν διάβασει τα Ευαγγέλια σε πολλά σημεία. Αλλά και ο μέγιστος των προφητών, ο οποίος αν και δεν έγραψε ούτε μία λέξη, υπήρξε ο ίδιος μία μεγάλη προφητεία.

Ο προφήτης Ηλίας δεν πέθανε, αλλά ανελήφθη ως εις τον ουρανό, όπως το διευκρινίζει ο Απόστολος Παύλος. Το γεγονός αυτό άλλωστε αναφέρεται στο 48ο κεφάλαιο της Σοφίας Σειράχ (παρ.9-10): «Αναλήφθηκες μέσα σε ανεμοστρόβιλο φωτιάς, πάνω σε άρμα που το σέρναν πύρινα άλογα. Εσύ, όπως έχει γραφτεί, πρόκειται να έρθεις να μας ελέγξεις σε καθορισμένο χρόνο, για να καταπραΰνεις την οργή του Θεού προτού ξεσπάσει, να συμφιλιώσεις τον πατέρα με το παιδί». Αυτό αναφέρεται στη Σοφία Σειράχ, που είναι ένα από τα βιβλία του κανόνα της Παλαιάς Διαθήκης το οποίο αποδέχονται και η Ορθόδοξη και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Οι προφήτες Ηλίας και Ενώχ θα εμφανιστούν στη Γη, θα μαρτυρήσουν και μόνο αυτοί θα μας προφητέψουν τη Δευτέρα Παρουσία. Για τον Ενώχ γνωρίζουμε από το πρώτο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης, αυτό της Γένεσης (ε’ 24) «Και περιεπατησεν ο Ενωχ μετα του Θεου, και δεν ευρισκετο πλεον· διοτι μετεθεσεν αυτον ο Θεος». Τον ερχομό του προφήτη Ηλία στα έσχατα χρόνια το έχει προφητέψει και ο προφήτης Μαλαχίας (Μαλαχία δ’ 4) και όχι μόνο. Όπως και να έχει, απαραίτητο σημείο για την εμφάνιση του Αντιχρίστου είναι και η έλευση των δύο προφητών...Μήπως πρέπει να αρχίσουμε να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στις Γραφές που μας προειδοποιούν για όλα αυτά; Η αφιέρωση στο Θεό και η διατήρηση της ακεραιότητας της ψυχής πάντοτε θα θριαμβεύει. Θα θριαμβεύει σε κάθε καιρό δοκιμασίας. Να θυμόμαστε πως ο Θεός διαφυλάττει σώους και αβλαβείς όσους μένουν πιστοί σε Αυτόν, όσες απειλές και κινδύνους διατρέχει η ζωή τους. Ο Θεός δεν εγκαταλείπει ποτέ τους πιστούς. Ας έχουμε εμπιστοσύνη στον Θεό λοιπόν να γεννηθεί το θέλημα Του.

 

 

Tags
Back to top button