O πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε σήμερα ότι θα «κόψει σε κομμάτια» όσους τυχόν επιχειρήσουν να διασπάσουν την Κίνα, εν μέσω των διαδηλώσεων κατά του Πεκίνου που συνεχίζονται στο Χονγκ Κονγκ τους τελευταίους τέσσερις μήνες.
Την σκληρή αυτή προειδοποίηση απηύθυνε ο Σι από το Νεπάλ, στη διάρκεια επίσκεψής του το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
«Όποιος επιχειρήσει να αφαιρέσει οποιαδήποτε περιοχή από την Κίνα θα εξαφανιστεί, το σώμα του θα γίνει κομμάτια και τα κόκαλά του σκόνη», είπε ο Σι, σύμφωνα με το υπουργείο.
Ενώ ο Κινέζος ηγέτης δεν κατονόμασε κάποια περιοχή, τα σχόλιά του συμπίπτουν με την συνεχιζόμενη εκστρατεία καταστολής των φιλοδημοκρατικών διαδηλωτών από την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ και εν μέσω εντάσεων με την αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν.
Χθες Κυριακή πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε πολλές συνοικίες του Χονγκ Κονγκ με κάποιους διαδηλωτές να μπλοκάρουν δρόμους, να επιδίδονται σε πράξεις δολιοφθοράς στις ράγες τρένων και να καταστρέφουν φιλοκινεζικές επιχειρήσεις.
Η Κίνα έχει κατηγορήσει «εξωτερικές δυνάμεις» ότι πυροδοτούν τις ταραχές στην ημιαυτόνομη πόλη, μια πρώην βρετανική αποικία που απολαμβάνει δικαιώματα ανήκουστα στην ενδοχώρα, όπως η ελευθερία του λόγου.
Οι διαδηλώσεις πυροδοτήθηκαν από την πρόθεση της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ να περάσει έναν νόμο που θα επέτρεπε την έκδοση υπόπτων στην ενδοχώρα. Η ηγέτης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ, στη συνέχεια, απέσυρε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, αλλά οι διαδηλώσεις έλαβαν την μορφή ενός ευρύτερου κινήματος υπέρ της δημοκρατίας και κατά της αστυνομικής βίας.
Έχουν εκφραστεί ανησυχίες ότι η Κίνα πιθανόν να στείλει στρατεύματα για τον τερματισμό των ταραχών, αλλά το Πεκίνο προς το παρόν ισχυρίζεται ότι θεωρεί την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ ικανή να διαχειριστεί τις διαδηλώσεις.
Λίγοι είναι οι αναλυτές εκείνοι, οι οποίοι εκτιμούν ότι το Πεκίνο θα διακινδυνεύσει την διεθνή καταδίκη επαναλαμβάνοντας την επιχείρηση καταστολής των φιλοδημοκρατικών διαδηλωτών του 1989 στην Πλατεία Τιενανμέν, όταν η επέμβαση των αρμάτων μάχης και των στρατιωτών είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν ίσως και περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι.
Το Πεκίνο έχει επίσης σκληρύνει τη στάση του απέναντι στην Ταϊπέι από τότε που εξελέγη η πρόεδρος Τσάι Ινγκ-γουέν, το 2016, καθώς η κυβέρνησή της αρνείται να αναγνωρίσει την Ταϊβάν ως τμήμα της «μιας Κίνας».
Η Ταϊβάν αυτοδιοικείται από τότε που έληξε ο εμφύλιος πόλεμος, το 1949, αλλά η Κίνα θεωρεί το νησί δικό της έδαφος.