Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο σεισμός που έφερε στο «φως» το «σπήλαιο των συναυλιών», το σπήλαιο της Δρογκαράτης (φωτό, βίντεο)

H απόκοσμη ομορφιά του σπηλαίου της Δρογκαράτης στα Χαλιωτάτα της Κεφαλλονιάς, έχει εξυμνηθεί άπειρες φορές.

Το θαύμα αυτό της φύσης υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια, όμως τα τελευταία 300 μόλις χρόνια ανακαλύφθηκε όταν ένας ισχυρός σεισμός στα Χαλιωτάτα της Κεφαλονιάς, κοντά στη Σάμη, προξένησε ένα άνοιγμα χάρις στο οποίο αποκαλύφθηκε η είσοδός του.

Το σπήλαιο άνοιξε για το κοινό το 1963 και από τότε συνεχίζει να γοητεύει τους χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται το υπέροχο αυτό νησί των Επτανήσων, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η κάθοδος στο σπήλαιο -60 μέτρα βάθος- είναι αρκετά εύκολη και η όποια κλειστοφοβία εξαφανίζεται από την ομορφιά του τοπίου. Η περιοχή δεν υπερβαίνει τα εκατό μέτρα και χωρίζεται σε δύο μέρη-δωμάτια: το πρώτο είναι το Βασιλικό Μπαλκόνι, στο εσωτερικό του οποίου κρέμονται ημιδιάφανοι σταλακτίτες.

Ο χώρος πιο κάτω ονομάζεται «Δωμάτιο της Αποθέωσης» και είναι ένα φυσικό αμφιθέατρο, ένα ημικύκλιο με θολωτή οροφή είκοσι μέτρα ύψους.

Οι σπηλαιολόγοι υπολογίζουν ότι το σπήλαιο είναι περίπου 150 εκατ. ετών ενώ αυτό συνδέεται με άλλα μικρότερα σπήλαια και υπόγεια τούνελ, πολλών χιλιομέτρων, απρόσιτα μέχρι στιγμής.

Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπηλαίου είναι σταθερή, γύρω στους 18 βαθμούς χειμώνα και καλοκαίρι, η υγρασία όμως είναι ιδιαίτερα υψηλή και φθάνει το 90%.

Οι βράχοι εδώ παίρνουν διάφορες μορφές, δημιουργώντας γλυπτά μεγάλης οπτικής ομορφιάς. Και όχι μόνο οπτικής αλλά και ακουστικής ομορφιάς, καθώς τα τελευταία χρόνια περιστασιακά το σπήλαιο «μεταμορφώνεται» σε μία αίθουσα συναυλιών για πάνω από 500 άτομα. Στις περιπτώσεις αυτές η εικόνα είναι κάτι παραπάνω από μαγευτική.

Μυστηριακή, διονυσιακή. Ο φωτισμός του σπηλαίου δίνει διάφορα σχήματα στους σταλακτίτες και η μουσική -κυρίως κλασική- απογειώνει τις αισθήσεις.

Η Δρογκαράτη είναι «ζωντανή» και αλλάζει χρόνο με τον χρόνο. Το νερό στάζει από την οροφή και τους τοίχους, βοηθώντας να δημιουργηθούν και να μεταλλαχθούν οι σταλακτίτες σε σταλαγμίτες που συνθέτουν το μοναδικό αυτό σπήλαιο στον κόσμο.

Tags
Back to top button