Βαλκάνια • 21/05/2022 - 08:30
Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας ζητά σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας
Ραγδαίες εξελίξεις στα Βαλκάνια
Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ ζήτησε από τον πρόεδρο της χώρας Ρούμεν Ράντεφ να συγκαλέσει συνεδρίαση του Συμβουλευτικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSCC) για να εξεταστεί η κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Βουλγαρίας και των Σκοπίων.
Πιέσεις από ΗΠΑ και ΕΕ
Είπε, επίσης, ότι η βουλγαρική θέση θα συζητηθεί από το συμβούλιο του (κυβερνητικού) συνασπισμού την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το.
Η Βουλγαρία δέχεται ισχυρές πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να αλλάξει τη θέση της για τα Σκόπια και να εγκρίνει το ενταξιακό διαπραγματευτικό της πλαίσιο με την ΕΕ τον Ιούνιο.
Το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα – BSP και το «Υπάρχει τέτοιος λαός» υποπτεύονται ότι ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ θέλει να αλλάξει τη θέση της Βουλγαρίας, αλλά λέει ότι η πολιτική έναντι των Σκοπίων θα αποφασιστεί από το κοινοβούλιο και τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Ο Πέτκοφ σε βιντεοσκοπημένη ομιλία τους ανέφερε ότι «η βουλγαρική κυβέρνηση δεν θα κάνει τίποτα χωρίς ευρεία εθνική συναίνεση και συμφωνία του συνασπισμού».
«Ολα τα κόμματα, όλες οι υπηρεσίες και η προεδρία θα πρέπει να συμμετάσχουν στο Συμβουλευτικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Το υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να υποβάλει έκθεση για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βουλγαρίας και Σκοπίων. Αυτή η έκθεση θα συζητηθεί στο τακτικό συμβούλιο του συνασπισμού την επόμενη εβδομάδα», τόνισε.
Οι κόκκινες γραμμές
«Μόνο η Εθνοσυνέλευση έχει την τελική νόμιμη εντολή για το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας, και αυτό πρέπει να είναι απολύτως σαφές σε ολόκληρη τη βουλγαρική κοινωνία και στους εταίρους μας στο εξωτερικό», κατέληξε ο Πέτκοφ.
Ο Ράντεφ είχε συγκαλέσει τελευταία το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας για τη Βόρεια Μακεδονία τον Ιανουάριο, οπότε και επιβεβαιώθηκαν οι κόκκινες γραμμές προς τα Σκόπια.
«Ο πρωθυπουργός δεν αναλαμβάνει δεσμεύσεις μόνος του για το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας. Ολα υπόκεινται σε συζήτηση πρώτα στο συμβούλιο συνασπισμού και μετά στο κοινοβούλιο», δήλωσε νωρίτερα χθες Παρασκευή ο Κίριλ Πέτκοφ.