Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ο πόλεμος ένωσε Χαμάς και Φατάχ: Ιστορική συμφωνία στο Κάιρο για τη μεταπολεμική Γάζα

Διαπραγματεύσεις Χαμάς - Κατάρ: Ο Σινουάρ ζητά "ασυλία" κατά τη διάρκεια συνομιλιών για εκεχειρία και επιστροφή ομήρων

Οι διήμερες επαφές των αντιπροσωπειών της Χαμάς και της Φατάχ ολοκληρώθηκαν χθες στο Κάιρο με μία συμφωνία που στοχεύει στην διαμόρφωση της «επόμενης μέρας» στην μεταπολεμική Γάζα, σύμφωνα με το dw.com

Σύμφωνα με αναφορές του ισπανικού πρακτορείου ειδήσεων EFE και του αραβόφωνου τηλεοπτικού δικτύου Sky News, οι δύο αντίπαλες παλαιστινιακές παρατάξεις φέρονται να συμφώνησαν τη σύσταση 10μελούς ή 15μελούς επιτροπής τεχνοκρατών, που δεν θα διαθέτουν καμία παραταξιακή θεσμική δέσμευση, με αρμοδιότητα την μεταπολεμική διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας.

Οι λεπτομέρειες που διέρρευσαν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (10/10) αναφέρουν ότι οι τομείς που θα διαχειριστεί η παλαιστινιακή επιτροπή τεχνοκρατών θα επικεντρωθούν στη λειτουργία των υγειονομικών υπηρεσιών, της ανοικοδόμησης και στέγασης, της ανάπτυξης θεσμών προς εξυπηρέτηση της κοινωνικής επανένταξης των κατοίκων του θύλακα και της επαναλειτουργίας των σχολείων.

Από διοικητικής απόψεως, η συγκεκριμένη επιτροπή συμφωνήθηκε να υπαχθεί στην παλαιστινιακή κυβέρνηση που εδρεύει στη Ραμάλα και η χρηματοδότησή της θα προέρχεται από κονδύλια της Παλαιστινιακής Αρχής. Μάλιστα, για τη συγκεκριμένη σημαντική ρύθμιση, ενεργό ρόλο ανέλαβε ο Παλαιστίνιος Πρωθυπουργός, Μοχάμαντ Μουστάφα, ο οποίος την παραμονή των διμερών διαπαραταξιακών επαφών στο Κάιρο, αποφάσισε τη σύσταση μίας «Εθνικής Επιτροπής Ανοικοδόμησης της Γάζας» υπό την αιγίδα και την εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης της Παλαιστινιακής Αρχής. 

Κρίσιμο ζήτημα η λειτουργία του φυλακίου της Ράφα

Πέραν αυτών όμως, το πρώτο ζήτημα που συζήτησαν οι αντιπροσωπείες της Χαμάς και της Φατάχ κατά την πρώτη μέρα των επαφών τους ήταν η ανεύρεση ενός κοινά αποδεκτού πλαισίου συνδιαχείρισης και επαναλειτουργίας του φυλακίου της Ράφα– ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα την Αίγυπτο. Άλλωστε, αμφότερες οι παλαιστινιακές παρατάξεις και η Αίγυπτος αντιτίθενται στο ενδεχόμενο να επιβληθεί ισραηλινή στρατιωτική διοίκηση στην μεταπολεμική Γάζα και στα εξωτερικά σημεία διόδου.

Τα ισραηλινά τετελεσμένα

Αναμφίβολα, είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι παραδοσιακά αντίπαλες παλαιστινιακές αυτές παρατάξεις κατάφεραν να βρουν κοινό έδαφος, με την Χαμάς, για πρώτη φορά από το 2007, να συγκατατίθεται σε μία «διοικητική παρουσία» της Φατάχ στην Γάζα. Από την άλλη, η πραγματικότητα επί του εδάφους είναι διαφορετική. Η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται υπό πλήρη ισραηλινό στρατιωτικό έλεγχο, ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, μετακινείται από κρησφύγετο σε κρησφύγετο, η Παλαιστινιακή Αρχή εκ των πραγμάτων δεν είναι σε θέση να επιβάλει από μόνης της το μεταπολεμικό status quo που επιθυμεί. 

 

Η κρίση Ισραήλ-Αιγύπτου συνεχίζεται

Παράλληλα, όμως, εντύπωση προκαλεί η αισθητή σιγή της Αιγύπτου, η οποία φιλοξένησε τις πρόσφατες διαπαραταξιακές επαφές. Μία σιγή, που προφανώς συσχετίζεται από τον δίαυλο επικοινωνίας που διατηρήθηκε επί σειρά ετών με το Ισραήλ για την κατάσταση στη Γάζα – ένας δίαυλος όμως, που εδώ και δύο μήνες έχει ατονίσει σημαντικά, ειδικά αφότου οι Ισραηλινοί αποκάλυψαν τις δεκάδες σήραγγες ακριβώς κάτω από τον μεθοριακό «Άξονα Φιλαδέλφειας», συνδέοντας το αιγυπτιακό έδαφος με την νότια Γάζα με στόχο την ανατροφοδότηση της Χαμάς με οπλισμό.

 

 

 

 

 

Tags
Back to top button