Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ο Ν.Τραμπ επιλέγει την Αμερική - Η Ευρώπη σε αμηχανία

Την  πλήρη απομόνωση των Ηνωμένων Πολιτειών επιλέγει η νέα αμερικανική διοίκηση θέτοντας την Ομοσπονδία εκτός των διεθνών συμφωνιών. Επιλέγοντας να καταργήσει στην πράξη το αξίωμα Pacta sunt servanda, o Πρόεδρος Τραμπ, για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο επιλέγει να αγνοήσει τους βασικούς του συμμάχους. 

Ιδού τι σημαίνει η απόφαση Τραμπ για τη Συμφωνία του Παρισιού σε πέντε ερωτήσεις -απαντήσεις, όπως της παρουσιάζει το πρακτορείο Bloomberg:

1) Η συμφωνία για το κλίμα

 Έθεσε τις ΗΠΑ σε τροχιά εξόδου από τη συγκεκριμένη συμφωνία. Η συμφωνία όμως θα παραμείνει σε ισχύ, χωρίς τις ΗΠΑ. Όπως μάλιστα δήλωσε ο ίδιος, είναι ανοιχτός στο να επαναδιαπραγματευθεί νέους όρους για τη συμφωνία ή μια νέα συμφωνία.

2) Τι πρόκειται να ακολουθήσει;

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να περιμένει μέχρι το 2019 για καταθέσει επισήμως την πρόθεσή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία. Κι αυτό διότι ο νομικός μηχανισμός της Συμφωνίας προβλέπει ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αποσυρθεί σε λιγότερο από τρία χρόνια μετά την ενεργοποίηση της συμφωνίας, ενώ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποχώρησης απαιτείται τουλάχιστον ένα επιπλέον έτος. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε αυτήν την εβδομάδα ότι η αποχώρηση που ετοιμαζόταν να ανακοινώσει ο αμερικανός πρόεδρος «δεν γίνεται ακριβώς έτσι».

Όπως προκύπτει οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ολοκληρώσουν την αποχώρηση από τη Συμφωνία του Παρισιού πριν από τις 5 Νοεμβρίου 2020, μία μέρα μετά τις επόμενες προεδρικές εκλογές! Επομένως ο Τραμπ δεν θα μπορεί να οδηγήσει στην παρούσα θητεία του τις ΗΠΑ εκτός της συμφωνίας!  Την τελευταία λέξη για την αποχώρηση των ΗΠΑ θα πρέπει να την πει ο νικητής των επόμενων εκλογών στην Αμερική.

3) Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν;

Η απόφαση σαφώς και ενισχύει τις βαριές βιομηχανίες που δεν λαμβάνουν ιδιαίτερα μέτρα προστασίας για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ μειώνει τη ζήτηση για εναλλακτικές με μικρότερες εκπομπές. Ωστόσο ανεξάρτητα από τη συμφωνία του Παρισιού, εκείνο που επίσης θα διαδραματίσει ένα ρόλο είναι η εσωτερική πολιτική που θα ακολουθήσει στο συγκεκριμένο θέμα ο Τραμπ.

Τα πράγματα αναμένεται ωστόσο να δυσκολέψουν για τις ΗΠΑ εάν οι υπόλοιπες χώρες απαντήσουν στην απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία, εισάγοντας δασμούς που αφορούν στις συγκεκριμένες εκπομπές.

4) Τι σημαίνουν τα παραπάνω για την κλιματική αλλαγή;

Το βασικό στοιχείο που θα πρέπει να αναμένει κανείς είναι να δει εάν θα υπάρξουν και άλλες χώρες που θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται πως αναμένεται να γίνει κάτι τέτοιο, καθώς τόσο η Κίνα όσο και η Ινδία έχουν δείξει ισχυρή στήριξη για τη συμφωνία του Παρισιού.

Όπως αναφέρει η Συμφωνία του Παρισιού, η κάθε χώρα πρέπει να θέσει τους δικούς του στόχους για τη μείωση των εκπομπών. Η Κίνα υποσχέθηκε ότι μετά το 2030 οι εκπομπές θα βαίνουν πτωτικά, ενώ σε αντίστοιχες δεσμεύσεις προχώρησε και η Ινδία.

5) Πώς θα επηρεαστεί η αμερικανική οικονομία;

Ο Τραμπ επικαλέστηκε την προστασία των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ για να δικαιολογήσει την απόφασή του να αποσυρθεί από την Συμφωνία του Παρισιού. Αρκετοί είναι όμως εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η αποχώρηση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία, καθώς θα οδηγήσει σε μείωση επενδύσεων στους τομείς της καθαρής ενέργειας και άλλες σχετικές εργασίες. 

Tags
Back to top button