Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

O N.Mαδούρο κηρύσσει τον πόλεμο στις ΗΠΑ: «Δεν ξαναπουλάμε πετρέλαιο σε δολάρια» - Θα επιζήσει;

Σε μία κίνηση που σημαίνει ολοκληρωτικό πόλεμο με τις ΗΠΑ προχωράει (και ορθώς αν θέλει να επιζήσει) ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ν.Μαδούρο καθώς ανακοίνωσε ότι θα αποδολαριοποιήσει την χώρα του και θα πουλάει το πετρέλαιο σε άλλα νομίσματα όπως το κινεζικό γουάν!

Όπως είπε η χώρα του, που είναι αντιμέτωπη με μια βαθιά οικονομική κρίση, θα επιδιώξει να «απελευθερωθεί» από το δολάριο των ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι στον επίσημο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών θα αρχίσει από την επόμενη εβδομάδα να χρησιμοποιείται ένα καλάθι άλλων ξένων νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του κινεζικού γιουάν.

«Η Βενεζουέλα θα θέσει σε εφαρμογή έναν νέο μηχανισμό διεθνών πληρωμών και θα δημιουργήσει ένα καλάθι νομισμάτων», είπε ο Μαδούρο. 

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ανακοίνωσε παράλληλα μια αύξηση του κατώτερου μισθού κατά 40%.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, το οποίο όπως αναφέρει βασίζει τον υπολογισμό του στην ισοτιμία της μαύρης αγοράς, ο κατώτατος μισθός στη Βενεζουέλα ανέρχεται πλέον σε 7 δολάρια τον μήνα.

Το ζήτημα του δολαρίου δεν είναι τόσο απλό.

Οι  Αμερικανοί οι οποίοι τυπώνουν δολάρια αφειδώς εδώ και πολλές δεκαετίες έχουν καταφέρει να γεμίσουν τον πλανήτη και να έχουν μετατρέψει το νόμισμά τους σε αποθεματικό. Με βάση αυτό μπορούν να επιβάλλουν και κυρώσεις σε όποιον τους έχει «κάτσει στραβά».

Η πραγματική τους ισχύ είναι το δολάριο και όχι η πυρηνική δύναμη καθώς αυτή εξισορροπείται από την ρωσική. Η οικονομική τους ισχύ όμως δεν μπορεί να εξισορροπηθεί ακριβώς λόγω της χρήσης του δολαρίου στις παγκόσμιες συναλλαγές.

Για να γίνει αυτό κατανοητό αρκεί κάποιος να αναλογιστεί ότι στο σύνολο της κυκλοφορίας του δολαρίου τα δύο τρίτα βρίσκονται εκτός των ΗΠΑ!

Το πρώτο χάρτινο δολάριο κυκλοφόρησε μεσούντος του Εμφυλίου Πολέμου το 1862. Ως το 1975 το δολάριο είχε αντίκρισμα σε ασήμι ή χρυσό, ενώ σήμερα είναι μόνο λογιστικό χρήμα και διαπραγματεύεται ελεύθερα, ακολουθώντας τους κανόνες της προσφοράς και ζήτησης.

Το δολάριο χρησιμοποιείται ως συναλλακτικό μέσο για μία σειρά προϊόντων, όπως ο χρυσός και το πετρέλαιο. Στις μέρες μας, παραμένει το ισχυρότερο νόμισμα στο κόσμο, αν και αμφισβητείται η κυριαρχία του από το ευρώ.

υποστηρίζουν ότι η διεθνής ζήτηση για το δολάριο επιτρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες να κρατούν τα ελλείμματά τους σε υψηλά επίπεδα, χωρίς να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο υποτίμησης. Όμως, προβλέπει ότι στο μέλλον οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιμετωπίσουν έντονες πιέσεις, που θα οδηγήσουν σε καταβαράθρωση του δολαρίου, με σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

Πάντως να σημείώσουμε ότι όσοι αμφισβήτησαν (από μικρές χώρες) το δολάριο είχαν πολύ άσχημο τέλος, όπως ο Σαντάμ Χουσεΐν και ο Μοαμάτ Καντάφι

Tags
Back to top button