Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ν. Δένδιας παρουσιάζει στη Βουλή τον νέο αντιπυραυλικό-αντιdrone θόλο στο πρότυπο του Ισραήλ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα παρουσιάσει στη Βουλή τη νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων για το διάστημα 2024-2035 παρουσιάζει σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής μετά την ενημέρωση των εκπροσώπων των κομμάτων την Τετάρτη. 

Η νέα Δομή αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την υλοποίηση της "Ατζέντας 2030", με τον υπουργό να κάνει λόγο για τη "μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στην ιστορία του ελληνικού κράτους στον τομέα της Εθνικής Άμυνας" σε χθεσινή του ανάρτηση στο "Χ".

Η δημιουργία των δύο θόλων αποτελεί τμήμα της νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων που παρουσίασε ο υπουργός Άμυνας σε εκπροσώπους των κομμάτων το πρωί της Τετάρτης.

Το σχέδιο Δένδια προβλέπει συνολικό εξορθολογισμό στη στελέχωση των μονάδων του Στρατού με κλείσιμο στρατοπέδων που δεν έχουν πλέον επιχειρησιακή αξία. Ειδικότερα, με τη νέα δομή δυνάμεων διαλύονται οριστικά έξι τάγματα πεζικού, καθώς σήμερα υπολειτουργούν, ενώ σκοπός του σχεδίου είναι όλες οι μονάδες να στελεχώνονται τουλάχιστον σε ποσοστό 70%. 

Στο επίκεντρο του σχεδίου Δένδια βρίσκεται παράλληλα η δημιουργία μιας νέας αντιαεροπορικής ομπρέλας για την προστασία του συνόλου των νησιών και της ενδοχώρας με τη χρήση συστημάτων anti-drone και συστημάτων αντιαεροπορικής προστασίας.

Ο αντιπυραυλικός-αντιdrone θόλος

Μάλιστα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, πρόκειται να παρουσιάσει στα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας στη Βουλή σχέδιο για να αποκτήσει η Ελλάδα αντιπυραυλικό-αντιdrone θόλο αλά Ισραήλ.

Το σχέδιο προβλέπει ουσιαστικά την προστασία του συνόλου των νησιών του Αιγαίου αλλά και της ενδοχώρας.

 Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Άμυνας για τους δύο θόλους έχει δεσμευθεί το ποσό των 2 δισ. ευρώ.

«Αυτός ο αντιαεροπορικός θόλος θα καλύψει τη χώρα με κινητές μονάδες, χρησιμοποιώντας ως πλεονέκτημα, αυτό που θεωρείται κατ' αρχήν ως μειονέκτημα, τα 2.500 νησιά που έχουμε εκτός από τον ηπειρωτικό χώρο» είχε πει σε εκδήλωση στον Πειραιά ο κ. Δένδιας.

Περιγράφοντας το σκεπτικό πίσω από την ανάπτυξη αυτού του τύπου άμυνας, ο Νίκος Δένδιας είχε πει σε συνέντευξή του πως «ήταν φανερό παρατηρώντας τους πολέμους στην Ουκρανία, τη Γάζα ότι χώρα έπρεπε να αποκτήσει αντιαεροπορική και αντιdrone κάλυψη. Φανταστείτε το σαν μια εκκλησία με δύο επάλληλους θόλους».

Λείπουν επενδύσεις 20 δισ. ευρώ στην άμυνα

Μιλώντας χθες σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με θέμα "Transatlantic shifts and regional stakes: A Post – US elections analysis" ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας έκανε λόγο για ένα "τεράστιο πρόγραμμα" για τα ελληνικά δεδομένα.

"Εν μέρει επειδή κατά τα χρόνια της κρίσης, από το 2010 έως το 2019, υπήρχαν πρακτικά μηδενικές επενδύσεις στην άμυνά μας. Για να διατηρήσουμε τις σημερινές μας δυνατότητες, η Ελλάδα χρειάζεται δύο δισ. ευρώ ετησίως για την άμυνα. Έτσι, αν πολλαπλασιάσετε δύο επί δέκα, σημαίνει ότι μας λείπουν επενδύσεις 20 δισεκατομμύρια ευρώ στην άμυνά μας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός και πρόσθεσε: "Τώρα προσπαθούμε να καλύψουμε το κενό. Επενδύουμε δύο δισεκατομμύρια ετησίως, αλλά αυτό δεν καλύπτει τα 20 δισεκατομμύρια που λείπουν από τα παρελθόντα έτη".

Σημείωσε ταυτόχρονα ότι πλέον "υπάρχει ένας κανόνας στο Υπουργείο Άμυνας. Κρίνουμε κάθε πρόγραμμα μεταξύ άλλων και από το ποσοστό των επενδύσεων στην ελληνική βιομηχανία. Για παράδειγμα, συμμετέχουμε στο πρόγραμμα Constellation με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ακριβώς επειδή τα πλοία θα κατασκευαστούν στα ελληνικά ναυπηγεία και ακριβώς επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποσχεθεί ότι θα συντηρούμε και τα δικά τους πλοία. Τα πλοία των στόλων της Μεσογείου, της Ερυθράς Θάλασσας και του Ινδικού Ωκεανού. Έτσι, σε κάθε συγκεκριμένο πρόγραμμα, το τι επενδύεται στην ελληνική αμυντική βιομηχανία είναι ένα πολύ-πολύ σοβαρό ζήτημα για εμάς".

Tags
Back to top button