Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την αποστολή του αντι-βαλλιστικού υπερόπλου THAAD στο Ισραήλ-Μπορεί να συνεργαστεί με το σύστημα Arrow

Πριν λίγο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν -επιβεβαιώνοντας προηγούμενες φήμες- ανακοίνωσε πως ο αμερικανικός στρατός θα αποστείλει συστήματα τύπου THAAD στο Ισραήλ. Πρόκειται για ένα πραγματικό επίγειο υπερόπλο αμερικανικής παραγωγής, όμοιου του οποίου διαθέτουν μόνο ελάχιστες χώρες σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Γιατί το Στέλνουν Τώρα;

Το προηγμένο σύστημα αεράμυνας THAAD πιστεύεται πως θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικό το επίπεδο προστασίας σημαντικών ισραηλινών πόλεων έναντι της όλο και πιο επικίνδυνης ιρανικής απειλής.

Ισραηλινά κανάλια στο Telegram αναφέρουν πως οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις είναι πανέτοιμες και πολύ καλά προετοιμασμένες για να ενσωματώσουν το σύστημα THAAD στο δίκτυο αεράμυνάς τους. Πριν λίγα χρόνια οι ισραηλινές και οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν την στρατιωτική άσκηση Juniper Cobra, σκοπός της οποίας ήταν να δοκιμαστεί και να αυξηθεί η διαλειτουργικότητα μεταξύ του αντιβαλλιστικού συστήματος Arrow του Ισραήλ και του εξίσου αντιβαλλιστικού συστήματος THAAD των ΗΠΑ. 

Οι ασκήσεις έδειξαν πως όταν αυτά τα δύο συστήματα συνεργάζονται το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό. Ισραηλινοί στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν πως τα δύο πυραυλικά συστήματα μπορούν να «μοιραστούν τον φόρτο» των εισερχόμενων βαλλιστικών πυραύλων, εξουδετερώνοντας αποτελεσματικά πολλαπλές απειλές. 

Μάλιστα κάποιοι ειδικοί ανέφεραν πως στο σενάριο ενός ακόμη ιρανικού μπαράζ βαλλιστικών πυραυλικών επιθέσεων, τα συστήματα Arrow και THAAD θα μπορούσαν να λειτουργήσουν συνεργατικά σε πραγματικό χρόνο και να καθορίσουν ποιο σύστημα πρέπει να καταρρίψει τον κάθε εισερχόμενο βαλλιστικό πύραυλο.

Όσο για το ίδιο το σύστημα THAAD, να σας ενημερώσουμε πως πρόκειται για ένα από τα πολύ λίγα συστήματα αεράμυνας παγκοσμίως που επιδεικνύουν την ικανότητα να αναχαιτίζουν πυραύλους έξω από την γήινη ατμόσφαιρα. Δεδομένων των αντι-βαλλιστικών του δυνατοτήτων, το THAAD θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα στην κατηγορία του σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όπως προαναφέραμε, το σύστημα THAAD μπορεί να λειτουργήσει δίπλα στο εξίσου περίφημο ισραηλινό αντι-βαλλιστικό σύστημα Arrow, το οποίο έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικά έναντι των εισερχόμενων βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύει το Ιράν έναντι του εβραϊκού κράτους.

Αυτήν την στιγμή λέγεται πως υπάρχει ήδη στο Ισραήλ (εδώ και περίπου δύο χρόνια) ένα ραντάρ της συστοιχίας THAAD, ωστόσο σε λίγες ημέρες αναμένεται να καταφτάσει η πλήρη συστοιχία, συμπεριλαμβανομένων των εκτοξευτών κλπ.

Στα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά να αναφέρουμε πως κάθε σύστημα THAAD μπορεί να καταρρίψει εχθρικούς πυραύλους σε μέγιστο υψόμετρο 150 χιλιομέτρων και μέγιστη εμβέλεια 200 χιλιομέτρων.

 

Tags
Back to top button